Ticaretin Kitabı Değişiyor

Türk Ticaret Kanunu (TTK) tamamen değişiyor

Ticaretin Kitabı Değişiyor
Türk Ticaret Kanunu (TTK) tamamen değişiyor. TBMM'de uzun yıllardır ele alınan Yeni TTK Yasa Tasarısı'nın iktidar ve muhalefetin onay vermesiyle beraber yasalaşmasının ardından ticaretin kitabının baştan yazılacağını belirten Yeni TTK Yasa Tasarısı Çalışma Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Korkut Özkorkut, "İşletmelerin bakış açısı değişecek. Ticaret erbapları ayaklarını yere sağlam basacak" dedi.
TBMM 22. döneminden bu yana yasalaşmayı bekleyen TTK tasarısının nihayet hayata geçiyor. AK Parti, CHP ve MHP temsilcilerinin anlaşmaya varmasının ardından tasarının seçim öncesinde yasalaşması bekleniliyor. Bu çerçevede Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) tarafından her ay düzenlenen Sinerji Toplantıları'nın bu ayki konusu Yeni Türk Ticaret Kanunu Yasa Tasarısı oldu. Mülkiyeliler Birliği Derneği Bursa Şubesi işbirliğiyle düzenlenen toplantıda işadamlarına Türk Ticaret hayatı için büyük önem taşıyan konular ele alındı.
Marigold Hotel toplantı Salonu'nda tertiplenen program öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Özgün, Türk Ticaret Yasa Tasarısı'nın ülke gündeminde yer aldığını belirterek, işadamlarına tasarı hakkında bilgiler vermek için böyle bir etkinlik düzenlediklerini dile getirdi. Tasarının yasalaşması için iktidar ve muhalefet parti temsilcilerinin anlaştığını belirten Özgün, Türk ticaret hayatı için çok büyük bir hamlenin atıldığını kaydetti. Özgün, "Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları kapsamında olan ve Türk ticaret hayatı için büyük önem taşıyan 'Yeni Türk Ticaret Kanunu Yasa Tasarısı' mecliste herkesin onayını alındı. Bu kanun önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde yasalaştırılacaktır. Bizim için de önem arz eden bu konunun sanayicilerimize daha iyi tanıtılması için bu toplantıyı düzenledik. Çünkü neye göre ticaret yapacağız ve hangi kanunlar bizleri nasıl etkileyecek? Bunları bilmek bizim için önemli" diye konuştu.
TİCARETİN KİTABI DEĞİŞİYOR
İlk oluşturulma tarihinden bu yana geçen süre zarfında pek çok maddede değişiklik yapılmış olan TTK'nın ilk kez bir bütün olarak tekrar ele alınarak yeniden yapılandırılacağını kaydeden Yeni TTK Yasa Tasarısı Çalışma Komisyonu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Korkut Özkorkut, kanunun yasalaşmasıyla beraber Türk ticaret hayatının tamamen değişeceğini kaydetti. Özkorkut, kanundan ticaretle uğraşan herkesin etkineleceğini söyledi. 53 yıldan bu yana yürürlükte olan kanunun AB kriterlerine göre yenilenmesi gerektiğini dile getiren Özkorkut, "Bu bir temel kanun. Eski kanunumuz 1957 tarihinde yürürlüğe girmişti. 53 yıldır hizmet veriyor. Biz artık ticari hayatımızı bu yeni sisteme uydurmak zorundayız. Gerek AB başvurusu gerek de dünya ekonomik yapısıyla entegrasyon açısından bu yükümlülügü yerine getirme çabasındaki bir ülke olarak artık tasarımızın değişmesi gerektiğini düşünüyorum. TTK tasarısı ne getiriyor? Aslında 6 kitaptan oluşuyor. Eski kitabımız 5 kitaptı. Esas itibariyle sermaye şirketlerinde yüzde 100'e yakın değişiklik getirdiğini hemen söyleyebiliriz. Bu anlamda küçüğünden orta ve büyük ölçeklisine kadar tüm şirketler hatta tüm ticari işletmeleri top yekün etkileyecek bir kanun önümüzde duruyor. Onların bakış açısı tamamıyla yenilenecek. Ticaret kanunuyla tüm ticaret ve sanayi erbabı bu kanundan doğrudan etkilenecektir. O yüzden yeni sistem, ayakları yere sağlam basan ve ileride güçlü hale gelecek işletmeler oluşturmayı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
"TİCARET HAYATINA YEPYENİ BİR DÖNEM GELİYOR"
CHP ve AK Parti gruplarının anlaşmasıyla meclis görüşmelerine başlanacağı belli olan TTK tasarısı hem vatandaşların ticaret hayatı radikal şekilde değişeceğini belirten Özkorkut, "Türkiye artık belirli sermaye yapısını oluşturdu. Hatta uluslararası sermayeler oluşturmaya başlayan bir ülke olduk. İlk defa borsamızda yabancı şirket halka arz işlemini başlattı. Türkiye'de artık yavaş yavaş yurt dışına sermaye transferinin olmaya başladığını görüyoruz. Böyle bir yapıdaki ülkenin hukuki alt yapısının da bu çerçevede gelişmesi lazım. Türkiye'de işletmelerin büyük bir çoğunlğu KOBİ'dir. Bunları desteklemek için bunları belirli bir standark yapıya oturtmamız lazım. Muhasebe sistemi oluşturulmalı. Özellikle sermaye şirketleriyle başlayacak olan bağımsız denetimin artık zorunlu olarak ortaya çıkması gerekli. Şirket sahipleri ve bu işletmelere yatırım yapmak isteyenler için yepyeni bir dönem gelecektir" ifadelerini kullandı.
Programın ardından Başkan Özgün, TTK yasa tasarısı ile ilgili sanayicilerin sorularını cevaplayan Özkorkut'a plaket takdim etti.