Kılıçdaroğlu'nun sabrı ve enerjisi

Kılıçdaroğlu'nun sabrı ve enerjisi

Bu sütunda daha önce de yazdım. Kemal Kılıçdaroğlu, insanı “çıldırtabilecek” kadar “sakin” davranabiliyor. Kılıçdaroğlu'nun bu özelliği kendisi açısından bir avantaj. Karşısındakini sonuna kadar dinleme sabrını gösterdiği için “empati” yapabilmesi kolaylaşıyor. Muhatabı da böylece kendisini rahatlıkla ifade edebiliyor.

Bunun son örneğini perşembe gecesi bir kez daha gördük. Show TV'de yayımlanan Siyaset Meydanı adlı programa katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, stüdyodaki konukların sorularını “hiçbir ayrıntıyı atlamadan” yanıtladı. “AKP ağırlıklı konuk profili”nin önyargılı sorularına karşı büyük bir sabır gösteren Kılıçdaroğlu, ekran başındaki izleyicilerden tam not aldı. Kılıçdaroğlu, hiçbir soruya kaçamak yanıt vermedi. Türkiye'nin temel sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini de tek tek sıraladı.

CHP genel başkanının katıldığı programı, Kadir Has Üniversitesi'ndeki stüdyoda Kılıçdaroğlu'nun kurmayları için ayrılan bölümde izleme fırsatı buldum. Ali Kırca'nın konuğu olan Kılıçdaroğlu ve kurmaylarıyla program öncesi sohbet etme imkanımız da oldu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sohbetimiz esnasında sözü birkaç gün önce Gerçek Gündem.com'da yer verdiğimiz bir habere getirdi. “Türkiye'yi karıştıran madde” başlıklı haberimize atıf yapan Kılıçdaroğlu, Anayasa'nın geçici 16. maddesinde yer alan ibarenin “uygulanmadığını ve uygulanamayacağını” belirtti. Haberimizde yer alan iddiaya göre, “referandumda oy kullanmayanlar” sonraki genel seçimde de sandığa gitme hakkını kaybediyordu. Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili olarak bir bürokratın itiraz ettiğini belirterek şöyle konuştu: “İtiraz dilekçesinin bir örneği elimizde. O maddeyi uygulamaları mümkün değil.”

Kılıçdaroğlu bu sırada CHP Halkla İlişkiler Birimi'nde görevli olan meslektaşımız Ahu Özyurt'un iPAD'inden Gerçek Gündem.com'daki “son dakika” haberlerini de okuyarak programa yönelik hazırlığını tamamladı. Sitemizde yer alan bir habere ilişkin ilk yorumunu da yapan Kılıçdaroğlu, AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik'in “MGK'dan Başbakan'ın istemediği bir metin çıkmaz” sözüne tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Bu Cumhurbaşkanı Sayın Gül'ü yok saymaktır. MGK'ya Cumhurbaşkanı başkanlık eder. Bu yorum, aynı zamanda Sayın Gül'ü siyasetin içine çekmektir. Cumhurbaşkanlığı siyasetin dışında tutulmalıdır” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu saat 23.50'de stüdyoya girerken, konuk odasında ise CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Hurşit Güneş, PM Üyesi Melda Onur, CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen vardı. CHP heyeti, gecenin geç saatlerine dek programın bitmesini bekledi.

Programı “konuk odası”nda birlikte izlediğimiz CHP heyeti, Kılıçdaroğlu'na gelen sorular karşısında zaman zaman sinirlendi. Bazı CHP'liler, “Böyle saçma soru mu olur?” tepkisini sık sık gösterdi. Stüdyodaki Kılıçdaroğlu ise, yukarıda da ifade ettiğimiz üzere hayli sakindi. Defalarca sorulmuş, defalarca cevaplanmış konuları “sanki ilk kez duyuyormuş gibi” ayrıntılarıyla anlattı. Yaklaşık dört saat süren program biterken, CHP heyetinin ilk yorumu ise şuydu: “Kemal Bey, gecenin bu saatine kadar iyi dayandı. Dört saat aralıksız konuşabilmek kadar, halkın önüne çıkabilmek de önemli. Keşke bu programa Başbakan Erdoğan da katılsaydı. Halk aradaki farkı daha iyi görürdü.”

Ancak belli ki; bir CHP kurmayının yaptığı bu yorum, sadece temenni olarak kalacak. Başbakan Erdoğan'ın bu tür tartışma programlarından kaçtığı biliniyor. Kılıçdaroğlu da bunu bildiği için, çağrıyı bu kez Başbakan yerine, AKP'li seçmenlere yaptı. Kılıçdaroğlu, Ali Kırca'nın bir sorusu üzerine “Bir program daha yapalım. Bu kez tüm konuklar, yani soru soracak olan kişiler AKP'den gelsin. AKP'li seçmenler olsun. Onların tüm sorularını yanıtlayayım” dedi.

Umarız Ali Kırca bu çağrıya uyar ve Kılıçdaroğlu bu kez de tamamı AKP'li olan seçmenlerin karşısına çıkar. O programda, Kılıçdaroğlu'nun “sabırla” dinleyeceğini ve soruları yanıtlayacağını tahmin edebiliyoruz. Ama o programa biz ekran başındakilerin ne kadar tahammül edebileceğini ise bilmiyoruz. Zira; hiçbirimiz Kılıçdaroğlu kadar “sabırlı” değiliz…

KILIÇDAROĞLU MADEN OCAĞINDA

Siyaset Meydanı cuma sabahı dört sıralarında bitti. Kılıçdaroğlu, ekranda tüm soruları yanıtladıktan sonra dinlenmek üzere otele geçti. Cuma sabahı ise saat 07.00 uçağıyla Ankara'ya hareket etti. Yaklaşık üç saat uykuyla ayakta duran CHP liderinin cuma gecesi durağı ise Soma Maden Ocağı... Enerjisi ve sabrıyla dikkat çeken Kılıçdaroğlu, ekibini de koşturmaya başladı. Tüm bunlar, 2011 seçimlerinin kıran kırana geçeceğini gösteriyor.



Kaynak: Gerçek Gündem