Türkiye çevreye zarar vermeden büyüyecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yldız, termik santrallerle ilgili eleştirileri yanıtlarken, ''Türkiye, çevreye, ekolojik düzene zarar vermeden tarımıyla turizmiyle enerjisiyle büyüyecek'' dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığından toplandı. Pakdil, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ramazan Başak, ülkenin birliği ve bütünlüğüyle ilgili bazen bir çok şeyler söylendiğini ifade ederek, seçim bölgesinde, oğlunu şehit veren bir kişi ile arasında geçen diyaloğu anlattı. Söz konusu kişinin kendisine söylediğini önce Kürtçe ardından Türkçe olarak ifade eden Başak, ''Bana 'bu yaygaraların hepsi boş, biz hepimiz kardeşiz' dedi. Yüreği evlat acısıyla yanan bu baba, gerideki 5 evladını da bu ülkeye feda etmeye hazır olduğunu söylüyor'' diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, tarımda 2010 yılının en önemli sorununun et sektöründe yaşandığını savundu. Seçer, ''Başbakan muhalefete 'üç koyunu güdemezsiniz' diyordu. Ben ona tavsiye ediyorum, kendi etrafına baksın. Tarım Bakanı'na 3 koyun verdik, ikisini güdemedi elde bir koyun kaldı o da bize yetmedi'' diye konuştu. Seçer, ithal edilen büyükbaş hayvanlardan 340'ının bakımsızlıktan telef olduğunu ileri sürdü.

MHP Hatay Milletvekili İzzettin Yılmaz, Hatay'ın Erzin ilçesinde kurulması planlanan termik santralle, bölgeye zararlı gazların yayılacağını, tarım ve turizm alanlarının zarar göreceğini ileri sürdü. Yılmaz, ''Termik santrale onay verenlerin, oradaki doğal güzelliği görmesi gerekiyor'' dedi.

Yılmaz, Türkiye'de üretilen 3 milyon ton narenciyenin yüzde 10'undan fazlasının Erzin'de üretildiğini, termik santralın kurulmasıyla bu üretimin, dolayısıyla ihracatın etkileneceğini ifade etti.

-''ÇEVRE İLE İLGİLİ HASSASİYETİMİZ AZALMADI''-

Hükümet adına söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Erzin'de 900 megavatlık, ithal kömüre dayalı termik santral kurulmasının palanlandığını söyledi. Yıldız, Hatay Tarım İl Müdürlüğünün yazısında termik santralın kurulacağı arazi üzerinde herhangi bir tarımsal ürün bulunmadığı ve buranın toprak yapısı itibariyle tamamen kumsal olduğunun belirtildiğini kaydetti.

Türkiye'nin dört bir yanında tarım, kültür, tabiat varlıkları ve sit alanları gibi değerler bulunduğunu belirten Yıldız, bu değerlerle çakışmadan, enerji alanında da hassasiyetin korunabileceğini vurguladı.

''Hem tarım hem turizm hem de enerji ile ilgili kaynakları değerlendirmeliyiz'' diyen Yıldız, şunları söyledi: ''Dünyanın en büyük nükleer güç santralları Japonya'da. Sahil boyu mesafesi ise 3 kilometre. Dünyanın en çok turist çeken şehri Paris. Hemen yanı başında termik santral var. Artık yeni gelişen teknoloji ile birlikte bunların her biri yan yana yapılabiliyor. Yeşil alan, turizm alanı, termik santralları bir arada yapabiliriz.

Bizler çevrenin kirlenmesine hiçbir yerde müsaade etmeyiz. Bununla ilgili hassasiyetimiz azalmış değil. Biz, büyüyen gelişen ve sürekli değişim içinde olan ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak için bütün bunlara cevap vermemiz gerekiyor. Türkiye çevreye, ekolojik düzene zarar vermeden tarımıyla turizmiyle enerjisiyle büyüyecek.''

Yıldız, Erzin'de kurulması planlanan termik santralın narenciye ihracatını azalatacağı yönündeki değerlendirmeyi doğru bulmadığını sözlerine ekledi.

Genel Kurulda, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine başlandı.



Kaynak: Akşam