'Torba Tasarısı'nda 1. maddeye kabul

Komisyon Başkanı AK Parti Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın, görüşülmesine daha önce başlanan tasarının, ilgili bakanların sunumunun ardından alt komisyona sevkedildiğini hatırlatarak, Alt Komisyon Başkanı AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve diğer üyelere söz verdi.

Berber, Alt Komisyon olarak tasarı üzerinde 13 gün boyunca 12'şer saat çalıştıklarını belirterek, her maddenin uzun süre tartışıldığını ve ciddi değişiklikler yapıldığını kaydetti.

Bazı kamu alacakların yeniden yapılandırılması kapsamına, kira, ecri misil ile birlikte belediye ve özel idarelerin alacaklarının da dahil edildiğini belirterek 'Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kamu alacakları tahsili denebilir. Elektrik alacaklarından tutun da kira alacaklarına kadar kamunun bütün alacaklarını düzenliyor' dedi.

Tasarıda sosyal güvenlik mevzuatıyla yapılan değişiklik konusunda da bilgi veren Berber, 'Sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortası kapsam dışında kalan bir toplum kesimi bırakılmamış oluyor. Bu çok önemli değişikliktir' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, Hükümetin, 'Nasıl olsa muhalefet de vatandaşların borçlarının hafifletilmesine karşı çıkmıyor, o zaman ben de bu paketin arkasına ne takarsam geçer' anlayışı içinde olduğunu savunarak, bunun doğru ve etik olmadığını söyledi.

Öztürk, kamuda çalışan uzmanların ücretlerinin eşitlenmesini istediklerini, ancak bu düzenlemenin tasarıdan tümüyle çıkarılmasını siyasi olarak göğüsleyemeyen iktidarın alt komisyonda yaptığı değişiklikle, uzmanlara 'pantolon uyduramadık, gömlek verelim' dercesine kamuda üçüncü bir uzman grubu yarattığını söyledi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da tasarı üzerinde iktidar ile muhalefet partilerinin uzlaşması bulunmadığını belirterek, 'Hükümet kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması konusunda iyi niyetli ise bu hızla çıkarılabilir. Ama hükümet bunun arkasına sığınarak başka değişiklikleri de geçirmek istiyor' dedi.

Tasarının 'krizin teğet geçmediğini gösterdiğini' savunan Akçay, 'Vatandaş borcunu niye ödeyemedi? Hükümet müjde vermeyi bıraksın vatandaşa özür borcu var' diye konuştu.

Tartışma çıktı

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile CHP'li ve MHP'li bazı üyeler arasında tartışmalar yaşandı.

MHP'li Günal, 'Siz bu şekilde konuşmaya devam edin, bakın daha neler konuşacağız' dedi.

Yazıcı, 'Benim cümlemi farklı algılamayın. Bir düzeltme yapayım. Ben, sizlerin de milletin yararına olanı takip edeceğinizi düşünüyorum. Genel Kurulda milletin yararına olan bu düzenlemelere siz sahip çıkacaksınız' diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın, aralarında geçtiğini iddia ettiği bir diyalogu komisyonda ifade ettiğini, daha sonra da Genel Kurulda yaptığı konuşmanın metnini kendisine getirdiğini söyledi.

Şimşek, şöyle devam etti: 'Buradaki söyleyişi ile Genel Kuruldaki ifadesi birbirini tutmuyor. Meğer ben demişim ki, 'Bırakın bu işleri, bu işler önemli değil...' Doğrusu bu benim tarzım değil. Genelde bu türden konuşmam. Doğrusu iki kişinin arasında geçtiği iddia edilen diyalogun kendi perspektifiyle sunulmasını çok doğru ve ahlaki bulmuyorum. Ben, hiçbir şekilde bu konular önemli değil demedim.'

Tasarının geçtiğimiz Haziran ve Temmuz aylarında gündemde olmadığını ifade eden Şimşek, 'Ama tabii ki Türkiye'nin bir ihtiyacı. Buna hemen hemen herkes katılıyor. O çerçevede yapılan bir düzenleme' dedi.

Torba tasarılarının Türkiye'nin yasama sistemi nedeniyle bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Şimşek, 'O nedenle böyle bir tasarı ile karşı karşıyayız' diye konuştu.

Sataşma gerekçesiyle söz alan Susam ise, Şimşek'in kendisine ilişkin sözlerinin samimi olmadığını öne sürdü.

1. maddeye kabul

'Torba Tasarı'nın, yeniden yapılandırma kapsamına girecek kamu alacaklarını belirleyen 1. maddesi kabul edildi.

Maddeye göre, 31 Temmuz 2010 tarihine kadar olan ödenmemiş vergiler, trafik cezaları, idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, belediyelerin su bedeli alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeline ilişkin alacaklar kapsam içerisinde olacak.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber'in verdiği önergenin kabul edilmesiyle belediyelerin 31 Temmuz 2010 tarihi itibariyle tahakkuk eden vergi borçları da yapılandırma kapsamında yer alacak.

Tasarının görüşmeleri yarın devam edecek.



Kaynak: Cnntürk