Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı'dan Uyarı

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık satacağı yönünde spekülasyonlara fındık üreticilerinin itibar etmemelerini istedi.

Özer Akbaşlı, yaptığı açıklamada, son günlerde serbest piyasada fındık fiyatında yükselme yönünde hareketlenmenin yaşandığını hatırlattı. Fındık fiyatındaki hareketlenmeyi önlemek isteyen bazı çevrelerce, TMO'nun fındık satacağı yönünde kamuoyunda spekülasyonların yayıldığını kaydeden Akbaşlı, "Buradaki amaç yükselme eğilimindeki fındık fiyatında bu ivmenin önüne geçmek ve fiyatın tekrar düşüşe geçmesini sağlamaktır" dedi.
TMO'nun fındık satacağı yönünde spekülasyonlara fındık üreticilerinin itibar etmemelerini isteyen Akbaşlı, "Son günlerde fındık fiyatındaki artışlar, beraberinde spekülasyonları da getirdi. Bazı çevrelerce TMO'nun piyasaya fındık süreceği söylentileri iki gündür kamuoyunda dolaşmakta. Piyasa bu spekülasyonlarla etkilenmeye çalışılmakta. Biz TMO'nun piyasaya fındık süreceğine inanmıyoruz. Üreticilerimiz de bu söylentilere itibar etmesinler" uyarısında bulundu.
Akbaşlı, TMO'nun piyasayı olumsuz etkileyecek bir tutum içerisinde olmayacaklarını da kaydeden Akbaşlı "TMO yetkilileri geçen yıl üreticinin elinde ürün olduğu sürece piyasaya fındık sürmeyeceklerini belirtmişlerdi. Öyle de yaptılar. Üreticinin elindeki tüm fındıklar bittikten sonra piyasaya ürün sürdüler. Bu yıl halen üreticinin elinde 150 bin ton fındık bulunuyor. Bu ürün tamamen bitmeden ofisin piyasaya fındık sürmeyeceğini umut ediyoruz. Tabi ki ofis piyasaya fındık sürmeli. Buna asla karşı değiliz. Ancak, piyasanın olumsuz etkileneceği durumlarda bu satışlara karşıyız" diye konuştu.