Deik 2010 Olağan Genel Kurul Toplantısı

Türkiye bölgesinde değer üreten bir güç haline geldiğini ifade eden TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupalı liderlere seslenerek, "Gelin Türkiye'nin heyecanına ortak olun" dedi.

Deik 2010 Olağan Genel Kurul Toplantısı
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) 2010 yılı olağan genel kurul toplantısı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve Kayseri Ticaret Odası Başkanı (KAYSO) Mustafa Boydak'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantının açılış oturumunda konuşan TOBB/DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, dünyanın gözünde Türkiye'nin konumunun farklılaştığını, Kazakistan, Çin, Irak ve Afrika ülkelerinin Türkiye ile iş yapmak istediklerini ve tecrübelerinden faydalanmak istediklerini söyledi.
Türkiye bölgesinde değer üreten bir güç haline geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye artık Avrasya'nın tam ortasında bir merkez oldu. Buradan Avrupalı liderlere sesleniyorum; Avrupa içine kapandıkça günlük kısır tartışmalardan sıyrılamıyor. Avrupa gazetelerini okudukça şaşırıyorum; günü kurtarma telaşındalar. Vizyon yok, iddia yok, hedef yok... Avrupa içine kapandıkça hastalanıyor. Oysa Avrupa, korkuların değil ideallerin çıkış noktasıdır. Bu yüzden gelin Türkiye'nin heyecanına ortak olun" dedi.
Ticaret yollarının güvenliğinin en önemli ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, güvenlik parametrelerinin ticaret ve yatırım haritası göz önüne alınarak şekillendirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin 10 yılda doğalgaz ve elektrik talebindeki artışta Çin'den sonra ikinci olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ekonomideki hızlı büyüme ile birlikte enerji kullanımının önümüzdeki on yılda iki katına çıkacağını belirterek, "Yükselen pazarlara girmeliyiz. Ne yazık ki hızlı yükselen ülkelerle, Hindistan ile Çin ile Brezilya ile ilişkilerimiz zayıf. Özellikle Hindistan'a stratejik olarak öncelik vermeliyiz. Önümüzdeki dönemde yükselen piyasa ekonomilerinin ortak sınıfın tüketici eğilimleri küresel
trendleri belirleyecek" dedi.
Yenilikçi bir ekonomiye geçişin önemli fırsatlar barındırdığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, sanayinin teknolojik yapısının geliştirilmesi gerektiğini, tarımda verimliliği arttıracak modernleşmenin sağlanması hizmet sektöründe ise daha fazla katma değer üretecek iş süreçlerinin tasarlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.