Bankaların harçtan muaf tutulmasıyla ilgili yasanın iptali için dava açtı

Düzce Barosu avukatlarından Yıldıray Sayar, bankalardan mahkeme harçlarının alınmasına engel olan yasanın Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla mahkemey

Düzce Barosu avukatlarından Yıldıray Sayar, bankalardan mahkeme harçlarının alınmasına engel olan yasanın Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla mahkemeye dava açtı.

Avukat Yıldıray Sayar, devleti zarara uğrattığı ve sosyal devlet ilkesine uymadığı gerekçesiyle, bankaların harçtan muaf tutulmasını sağlayan Harçlar Kanunu'nun 123. maddesinin iptalini istedi. Düzce Barosu avukatlarından Yıldıray Sayar, vatandaşların banka aleyhine bir dava açtığında her 100 TL için 6 TL harç yatırmak zorunda olduğunu, buna karşılık bankaların açtığı davada ise herhangi bir harç yatırmadığını iddia etti. Avukat Yıldıray Sayar, Düzce 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir banka davasında, bankanın harçtan muaf olmasını sağlayan Harçlar Yasası'nın 123. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Avukat Yıldıray Sayar başvurusunda, bankaların dava harçlarından muaf olmasını sağlayan Harçlar Yasası'nın 123/son maddesinin Anayasa'nın eşitlik ilkesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde tanınan adil yargılanma, ilkesine, Anayasa'nın başlangıç ilkelerine aykırı olduğunu belirtti. Sayar, "Vatandaş bankaya dava açarken harç ödüyor. Aynı konumda olan banka ise vatandaşa karşı dava açarken harç ödemiyor. Bu husus eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi devlet açısından da önemli bir vergi kalemi kaybı oluyor." ifadelerini kullandı.

Avukat Yıldıray Sayar, ulusal yayın yapan bir gazetede çıkan haberde tüm kredilerin 500 milyar TL sınırını aştığını, takip oranları nazara alındığında yaklaşık 40 bin TL bir rakamın mahkemelere intikal ettiğini belirtti. Sayar şöyle devam etti: "Sadece bundan dolayı devletin kaybı 2,4 milyar TL. Sadece ve sadece bankaların harç yatırmamasından dolayı devletimiz 2,4 milyar TL zarara uğruyor." dedi. Sayar, Harçlar Yasası'nın Anayasa'ya aykırı olduğunu ve sosyal devlet ilkelerine de ters düştüğünü ifade ederek, "Gariban vatandaş bankayı mahkemeye vereceği zaman 100 bin TL için mahkemeye 6 bin TL harç yatırmak zorunda. Vatandaş bu parayı zaten bulamıyor ki nasıl yatırsın. Buna karşılık bankalar ise harç yatırmadan rahatlıkla dava açabiliyor." şeklinde konuştu.