Eğitimcilerden Noel Baba Süslemelerine Tepki

Türk Eğitim Sen Bartın Şubesine bağlı üyeler, kahvaltı yaptıktan sonra istişare toplantısı yaptı

Türk Eğitim Sen Bartın Şubesine bağlı üyeler, kahvaltı yaptıktan sonra istişare toplantısı yaptı. Türk Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, okullarda yılbaşı öncesinde öğrencilere "milli piyango" adı altında çekiliş yaptırıldığını ve Milli Eğitim Müdürlüğüne bu duruma son verilmesi için dilekçe verdiklerini belirtti.
Belediye Sosyal Tesisleri Dinlenme Evi'nde düzenlenen toplantıya Türk Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Temsilcileri, Kadın Komisyonu Üyeleri ve İşyeri Temsilcileri katıldı. Toplantıda, Türk Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi konuşma yaptı. Hangişi, konuşmasında 18. Milli Eğitim Şürası'nı eleştirerek, ülkenin geleceği adına, fikir birliği oluşturmak için düzenlenmesi gereken 18. Milli Eğitim Şürası'nın, tartışılmayan, insanların neredeyse itiraz etmeye korktuğu bir şÃ»ra haline geldiğini söyledi ve bu şürada, bütün eğitim çalışanlarının, hizmetlisinin, memurunun, öğretmeninin, tamamının sözleşmeli hale getirilmesi için bir karar alındığını ifade etti. Hangişi, "Türk Eğitim-Sen bunu iptal ettirdi. Allah'tan biz oradaydık. Eğer birtakım kazanımlarımızı birileri bizim elimizden göz göre göre almaya kalkıyorsa, biz itirazımızı eylem ve etkinliklerimizi yaparız" dedi.
"VARLIĞIM BU MİLLETE, BU ÜLKEYE, BARTIN'A FEDA OLSUN"
Şürada öğrenci andının tartışmaya açıldığını söyleyen Türk Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, sendikanın yanlış olduğunu beyan ettiğini kaydetti. Hangişi, "Yine şürada İstiklal Marşına ve mili törenlere katılımı zorunlu olmaktan çıkaran bir madde koymuşlar. Bu maddeyi çok iyi gizlemişler. Türk Eğitim-Sen'in olmadığı bir komisyon kararıdır bu. El altından geçirdiler. Bu kararın iptali ile ilgili Talim Terbiye Kurulu'na ve Milli Eğitim Bakanı'na iki ayrı yazı yazdık. Bu kararın 18. Milli Eğitim ŞÃ»rasında alınan kararlar arasında yer almamasını istedik. Bir hikaye vardır. 'Bir mıh bir nalı kurtarır. Bir nal bir atı, bir at bir komutanı, Bir komutan bir orduyu, Bir ordu bir ülkeyi kurtarır' diye. İşte Andımız da İstiklal Marşı da o mıhtır, o çividir. O çivi de çıkartılırsa varın gerisini de siz düşünün. İlksan, 1996 yılında 3 milyon lira borcu olan bir kuruluştu. İlksan bugün kasasında 300 milyon lira nakit parası olan bir kuruluş haline gelmiştir. İlksan, her türlü şaibeden, suiistimalden uzak bir kuruluştur. Ama bunu görecek göz lazım, bunu kabul edecek yürek lazım. Birtakım çevreler bu başarıları lekelemek için çabalıyor. İlksan'da yeni bir yapılanmaya gidilmesi şarttır. Zorunluluk olmaması kaydıyla gönüllülük esası üzerine İlksan, tüm eğitim çalışanlarına açılmalıdır" dedi.
"ÇOCUKLARIMIZ ALEVİLİĞİ VE SÜNNİLİĞİ BERABER ÖĞRENMELİDİR"
Türk Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, Türkiye'nin güzel günlerden geçmediğini, İzmir'de bölge idare mahkemesinin bir karar verdiğini dile getirdi. Hangişi, "Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine katılmaya zorunluluk olmadığına karar verilmiş. Geçenlerde Alevi ve Sünni vatandaşlara din kültürü dersleri kendi inançları doğrultusunda farklı ortamlarda verilmesi diye bir şey de gündeme geldi. Bu son derece yanlıştır. Bu; Alevilikle, Sünniliğin farklı iki din gibi algılanmasına sebep olabilir. İnsanlarımız arasında derin ayrışmalara sebep olabilecek uygulamalardan kesinlikle kaçınmak zorundayız. Bunları İslam dışı anlayış olarak nitelendirmek son derece yanlıştır. En büyük problemimiz birbirimizi anlamamak, tanımamak. Bizim birbirimizi tanımak gibi bir mecburiyetimiz var. Biz gerek Alevi, gerek Sünni vatandaşlarımız açısından birbirimizi doğru tanısak, birbirimizi anlamamız çok daha kolay olacak. Din kültürü Ahlak Bilgisi dersleri Alevi kültürle daha da zenginleştirilebilir. Tatminkâr, doğru bilgiler konularak yeniden, mutlaka dizayn edilmeli, Alevi ve Sünni çocuklarımız aynı sınıf ortamında beraberce bu dersleri görmelidir. Çocuklarımız, Aleviliği ve Sünniliği beraberce öğrenmelidir ki, bir olduğunu, beraber olduğunu anlamalıdırlar" dedi.
"HIRSIZLARA CESARET VERİLİYOR"
Türk Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi KPSS skandalına da değindi. Hangişi, "10 bin kişi hırsızlık yapacak, senin benim çocuğumuzun, evlatlarımızın geleceğini çalacak, istikbalini çalacak, hükümet hiçbir şey yapmayacak. KPSS hırsızlarını bulalım diye TBMM'de Araştırma Komisyonu kurulması teklifine iktidar partisi milletvekilleri 'Hayır' dedi. Bu namussuzlar, hırsızlar mutlaka bulunacak. Biz bunu sonuna kadar takip edeceğiz. İnşallah savcılar bu hırsızları en kısa zamanda bulurlar. Böyle düşünmek istiyoruz, böyle inanmak istiyoruz. 30 öğrenci hakkında savcılık tarafından iddianame hazırlandı. Kim bunlar? ALES sınavında, ÜDS'de kopya çekmişler. Hadi bunları buldunuz. Peki bu on bin kişi nerede? Kim yaptı bunu? Niye üzerini kapatıyorsunuz? Bunun üzerine gideceğiz, bunun üzerine gitmeliyiz. Bu ülke hakkın, hukukun, insan haklarının baş tacı edildiği, hırsızlığın üzerine gidildiği bir ülke olmalı" dedi.
"RESMİ DİL TÜRKÇE'DİR"
Türkiye'de iki dilli bir devlet yaratma gayreti olduğunu söyleyen Türk Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, bu anlayışın TBMM çatısı altında alenen sergilendiğini kaydetti. Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle Türk insanının kardeş olduğunu ifade eden Hangişi, "Elbette insanlar evinde, sokakta istediği dili kullanabilir. Ama Türkiye'de resmi dil Türkçe olarak kalacaktır. Herkes bu resmi dili en iyi şekilde öğrenmek durumundadır ve devletin asli görevlerinden birisi o resmi dili en ücra köşede yaşayan vatandaşlarımıza öğretmektir. Bu önemsenmelidir. Ancak o kadar taviz verildi ki, birtakım çevreler o kadar şımartıldı ki, özerklik, federasyon, iki dilli eğitim isteniyor. Bunun sorumluları ise ülkeyi yönetenlerdir. Ülkemizin bölünmesine neden olabilecek tehlikeli gidişata mutlaka dikkat çekilmesi gerekmektedir. Öğretmenler, akademisyenler, eğitim çalışanları bu tehlikeli gidişatı insanlara anlatmalıdır. Çocuklarımıza hür, müreffeh, huzur içinde yaşacakları topraklar bırakmak zorundayız. Bu bir şereftir. Birileri bu şerefi ayaklar altına alırken, bizim seyretmemiz de o hataya iştirak etmekle eşdeğerdir. Birbirimizle kavga etmeden, önceliklerimizin ne olduğunu bilerek, en net, en anlaşılır şekilde milli hassasiyetleri ortaya koymak önemlidir" dedi.
"YILBAŞI NOEL ÇILĞINLIĞI HAD SAHFADA"
Türk Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, "Yeni yıl gelirken, her yer Noel Baba figürleri ile doldu, çekilişler, piyangolar, iş yerlerini süslemeler. Bazı Okullarımızda da bu tür etkinlikler yapılıyor çocuklardan para toplanarak çekilişler piyangolar yapılıyor. İsteyen biletini alır kimse karışamaz ama çocuklarımızı küçük yaşlarda bu tür olaylara özendirmek yanlıştır. Bu durum toplum değerlerinin hiçe sayıldığını ve yozlaşmanın had safhada olduğunun göstergesidir. Bu konuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yazı yazdık uyarılarımızı bildirdik. Gereğinin yapılacağını umuyoruz. Okullarda hijyen ortamı sağlanabilmiş değil. Yeterli sayıda temizlik görevlisi yok. Tüm yük Okul İdarelerinin sırtına yüklenmiş durumda. 'Müdür sorunu çözsün, velilerden para toplayın elemanlarınızı kendiniz bulun sigortanızı kendiniz halledin' deniyor. Peşinden Bakan açıklama yapıyor 'Okullarda para toplamayın' diye. Okul idaresi iki arada bir derede, ne yapacağını şaşırmış durumda. Az bir gelirle sigortasız eleman çalıştırsa bu seferde bir şikayet ondan sonra ayıkla pirincin taşını. Geçmiş yıllarda bir çok arkadaşımıza cezalar geldi. Bu sorun hizmet alımıyla çözülür ancak, bunu da yapacak olan Bartın Valiliği ve İl Özel İdaresidir" dedi.