Türkmenistan, 2017 Asya Salon Sporu Oyunları'na hazırlanmaya başladı

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 2017 Asya Salon Sporu Oyunları'na şimdiden hazırlık görülmesi gerektiğini kaydetti. Asya'daki i

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 2017 Asya Salon Sporu Oyunları'na şimdiden hazırlık görülmesi gerektiğini kaydetti. Asya'daki itibarlı uluslararası yarışmaya ev sahipliği yapmanın mutluluk verici olduğunu kaydeden Berdimuhamedov, Türkmen sporcularından yeni başarılar beklediklerini belirtti.

Türkmen lider Berdimuhamedov başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulu'nda 2017 . Asya Kapalı Spor Salonu Oyunları'na yapılacak hazırlıklar değerlendirildi. Kuveyt'te çalışma ziyaretinde bulunan Devlet Başkanı Yardımcısı Deryageldi Orazov, Asya Olimpiyat Komitesi ile Türkmenistan Milli Olimpiyat Komitesi arasında imzalanan anlaşmayı Türkmen liderine takdim etti. Berdimuhamedov, sözkonusu oyunlara ev sahipliği yapma hakkının elde edilmesi münasebetiyle 29 Aralık tarihinde 30 bin kişilik Olimpiyat stadyumunda kapsamlı bir tören düzenleneceğini açıkladı.

Asya Kapalı Spor Oyunları'na şimdiden hazırlıkların başlatılması gerektiğini kaydeden Türkmen lider, sözkonusu spor oyunları için amblem ve logo hazırlanmasını istedi. Türkmen sporcularının bu oyunlara iddialı hazırlanması için bütün imkanlar seferber edileceğini belirten Berdimuhamedov, sporculardan Asya Oyunları'nda çeşitli spor dallarında madalyalar beklediklerini ifade etti.

Bu oyunlara 45 ülkeden binlerce sporcunun atletizm, halter, boks, basketbol, voleybol, hentbol, mini futbol, güreş, judo, tekvando, tenis, masa tenisi gibi birçok spor dalında yarışcağını söylendi.

Orta Asya bölgesinde sözkonusu spor oyunlarına ev sahipliği yapacak ilk ülke olan Türkmenistan, bunun için ciddi yatırımlar hedefliyor. 5 Kasım tarihinde temeli atılan bölgenin en büyük spor kompleksi bu oyunlara yetişdirilecek. 3 etapta inşa edilmesi planlanan ve toplam yatırım bedeli 5 milyar doları bulacak olan kompleksin, yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki ilk etabını Türk şirketi Polimeks inşa edecek. Türk şirketi, ilk etapta 10 bin kişilik kapalı buz pateni salonu dahil olimpiyatlara hazırlanan sporcular için 350 kişilik okul ve yurt, su sporları için 5 bin kişilik havuz, 3 bin kişilik tenis kortu, 5 bin kişilik kapalı bisiklet pisti ve diğer spor dalları için kompleks tesisler inşa edecek. Bu proje çerçevesinde, mevcut 33 bin kapasiteli Olimpiyat stadyumu da onarılarak, kapasitesinin 60 bine çıkartılması öngörülüyor. Projenin 2014 yılında teslim edilmesi öngörülüyor.

Asya Olimpiyat Komitesi'nin desteğiyle düzenlenen Asya Kapalı Spor Oyunları'nın ilki 2005 yılında Taylan'da düzenlendi. Daha sonra Makao 2. Asya Kapalı Spor Oyunları'nda ev sahipliği yaptı. 3. Asya Kapalı Spor Oyunları, geçen yıl Vietnam'da yapıldı. Bu oyunların dördüncüsü 2013 yılında Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak. Daha sonra her dört yılda bir defa düzenlenecek Asya Kapalı Spor Oyunları'nın beşincisi Aşkabat'ta düzenlenecek.