Çalışma Bakanlığı İle Tübitak Arasında Çalışma Hayatının Kalitesinin Arttırılması Protokolü İmzalandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Engellilerin bir tarafıyla meslek kazanmasını, çalışma hayatına etkin hale getirecek, günlük hayatta aktif şekilde yer almalarını sağlayacak düzenlemelere ihtiyacımız var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Engellilerin bir tarafıyla meslek kazanmasını, çalışma hayatına etkin hale getirecek, günlük hayatta aktif şekilde yer almalarını sağlayacak düzenlemelere ihtiyacımız var. Torba yasada gündeme getirdiğimiz mesele, ulusal istihdam politikası çerçevesinde bilim adamlarının, uzmanlarının, teknisyenlerinin konuyla ilgili çözüm önerilerinden birisidir" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında çalışma hayatının kalitesinin arttırılması ve sosyal güvenlik sisteminin iyileştirilmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda protokol imzalandı. İmza törenine Devlet Bakanları Cevdet Yılmaz ve Mehmet Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, SGK Başkanı Emin Zararsız ve TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş katıldı.
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, yaptığı konuşmada, e-devletin hayati bir kavram olarak niteleyerek, bilgi toplumunun yeni bir zihniyet, iş yapma, ilişki kurma biçimi, kamu yönetimi, hizmet anlayışı ile düşünülmesi gerektiğini söyledi. Ülkenin ilk defa bilgi toplumu stratejisi ilan ettiklerini söyleyen Yılmaz, adımların atıldığını, gerçek ve tüzel kişilere yönelik sistemler gibi hayata geçirildiğini belirtti. Yeni bir bilgi toplumu stratejisinin hazırlama ihtiyacının ortaya çıktığını ve bu konuda çalışmalara
başladıklarını ifade eden Bakan Yılmaz, "Mevcut sistemi yenilemiş olacağız. Yeni bilgi sistemi stratejimizin odağına ekonomik büyüme ve istihdamı koymak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Vatandaş odaklı hizmet dönüşümü kamu hizmetlerinin elektronik ortama taşınması, iş süreçlerinin yeniden yapılandırılmasında etkinliğin sağlanması hedeflendiğini ifade eden Yılmaz, "Kullanıcı ihtiyaçlarını belirlemeniz, bazı hizmetleri birleştirmeniz ve basitleştirmeniz, hizmetleri yeniden tasarlayıp daha etkin, hızlı, bütünleşik hale getirmeniz gerekiyor" şeklinde konuştu.
Devlet Bakanı Mehmet Aydın da, Çalışma Bakanlığı'nın vatandaşa doğrudan hizmet ettiğini belirterek, "Hizmet işlerini kolaylaştırmak, çabuklaştırmak, daha rasyonel hale getirmek, daha kesin sonuçlara ulaşmak bize düşüyor" diye konuştu.
Bakan Aydın, teknolojiye ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, bugün bilim merkezli ekonomi, siyaset ve kültür hayatı kullanıldığını söyledi. Aydın, bilimde aldığı yolun küçümsenmeyeceğini belirterek, kurumların birbiriyle uyumlu çalışmasının altını çizdi ve altyapının önemini ifade etti.
Bakanlığın personelin performans kriterlerini ortaya koyduklarını belirten Bakan Dinçer ise, hizmetleri sunarken süreçlerin kısaltılması ve basitleştirilmesinin bilgi teknolojileri kullanılarak yapmaya başladıklarını söyledi. Dinçer, "Çalışma izinlerinin alınması, işletme belgeleri, sendikaların belge alması, işçi istatistikleri alanlarında bu süreçleri uygulamaya koyduk. Ama geriye kalan hizmetlerimiz için bugün basitleştirme ve iyileştirmeleri sağlamış olacağız" dedi.
ALO 170 Çalışma Bakanlığı çağrı merkezi olarak hizmet vermeye başladığını ve kapsamının genişletildiğini, yazışmaların elektronik ortama geçirdiklerini belirten Bakan Dinçer, vatandaşın İş-Kur'a ulaşmalarını kolaylaştırdıklarını söyledi. Dinçer, 870 civarında birimi Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odaları gibi kurumlarla anlaşarak İş-Kur Hizmet ofisleri açtıklarını ifade etti. 2011 yılında bütünüyle "kare kod" uygulamasına geçileceğini belirten Bakan Dinçer, "Türkiye'deki tüm doktorlar, resmi
hizmet ürüten ve özel sektörde bizimle protokol imzalamış bütün hastanelerde çalışan tüm doktorlar kayıt sistemimiz altına girdi. Onların yazdıkları reçeteleri takip edilebilir hale geldik. Sağlık raporlarını elektronik ortama aktarmaya başladık" dedi.
Bakan Dinçer, yeni sistemle Sosyal Güvenlik Kurumu veri alışverişi daha güvenilir hale getirileceğini belirterek, "Kişisel verilerin güvenliği en üst düzeye çıkarılacak. TÜBİTAK ile yapacağımız protokolle hizmetlerin bütünleşik bakış açısıyla tümünün bilgi işlem ortamına aktarılarak hızlı, adil, güvenilir, etkin biçimde sağlanacak" diye konuştu.
Basın mensubunun Torba Yasa'ya giren engellilerle ilgili düzenleme hakkındaki sorusu üzerine Bakan Dinçer, engellilerin istihdam edilmesi çalışması olduğunu belirterek, "Engellilerin bir tarafıyla meslek kazanmasını, çalışma hayatına etkin hale getirecek, günlük hayatta aktif şekilde yer almalarını sağlayacak düzenlemelere ihtiyacımız var. Torba Yasa'da gündeme getirdiğimiz mesele, ulusal istihdam politikası çerçevesinde bilim adamlarının, uzmanlarının, teknisyenlerinin konuyla ilgili çözüm önerilerinden
birisidir. Bu düzenlemeyle hem işletmeleri, özürlü çalıştırmayla ilgili sıkıntılardan kurtaracağız, hem de özürlülerimize daha fazla iş yaratma kapasitesine ulaşacağız" dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın engellilerin çalışmasıyla ilgili düzenlemeyi eleştirip Bakan Dinçer'in ihracını istediği yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Dinçer, Ayva'nın kardeşleri olduğunu belirterek, bu soruyu basın mensuplarından Ayva'ya sormalarını istedi.