Bursa'da Raylı Sistem Güzergahı Özlüce'ye 10 Ay Erken Uzatıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, hafif raylı sistemi Uludağ Üniversitesi'ne uzatacak olan 6

Bursa Büyükşehir Belediyesi, hafif raylı sistemi Uludağ Üniversitesi'ne uzatacak olan 6.5 kilometrelik yeni etapta inşaatı tamamlanan ilk 3 istasyonu ulaşıma açtı. Böylece Altınşehir, Ertuğrulkent, Özlüce istasyonlarına bugünden itibaren Küçük Sanayi'den aktarmalı olarak yolcu taşınmasına başlandı. Raylı sistemin uzunluğu hizmete açılan 3 yeni istasyon ile 25 kilometreye ulaştı. İnşaatı haziran ve eylül aylarında bitirilecek üniversite ve Emek hatları ile 5.8 kilometrelik daha 5 yeni istasyonun inşaası son aşamaya geldi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geçen mahalli seçimler öncesinde ihale edilen 6.5 kilometrelik üniversite etabının sözleşmeye göre 2011 yılı Eylül ayında hizmete alınmasının planlandığına dikkati çekerek, "Biz üniversite etabında bazı değişikliklere giderek hiçbir ek maliyet yapmadan, Mudanya Yolu hattında 2.2 kilometrelik uzatmaya gittik. Her şeyi özenerek yapıyoruz, en güzelini yapmaya gayret ediyoruz. Ulaşım yatırımları Bursa'nın en önemli yatırımlarıdır. Vatandaşımızın en büyük talebi ulaşımla ilgili ihtiyaçlarıdır. Bizim de kaynaklarımızın en büyük payı ulaşım alıyor. 2011 bütçesinde yüzde 53'ü ulaşım yatırımlarına gidiyor. Bursalıların evi ile işi ve okulu arasında rahat gidebilmesi birinci önceliğimizdir" dedi.
Ulaşım konusunda atılması gereken adımları attıklarını anlatan Altepe, "Bugüne kadar 17 kilometresi ilk imalat, 5 kilometresi Arabayatağı güzergahı ile toplam 22 kilometrelik hat yapılmıştı. Üniversite etabı seçim ortamında ihale edilmişti, şimdi tamamlandı. Bitmiş olan bir ihalede değişikler yaparak, firmanın da olumlu yaklaşımları ile üniversite etabında bazı değişiklikler yapıp, Mudanya hattını Emek'e kadar uzatma imkanı bulduk. Yerli firma olarak Yapı Merkezi'nin destekleri ile bu değişiklikleri yaptık. Kestel hattının ihalesini de önümüzdeki günlerde yapacağız. Devlet Planlama Teşkilatı'ndan gerekli onaylar çıktı. Şehir içinde de tramvay hatları inşaatına başlıyoruz. Önce Cumhuriyet Caddesi tramvay hattını inşa edeceğiz. Sonra Garaj-Heykel hattına başlayacağız. Köprülü kavşak inşaatlarımız da sürüyor. Gürsü kavşağı bitti, Korupark kavşağındaki çalışmalar tren istasyonu ile birlikte tamamlanacak. Özlüce kavşağının inşaasına başlandı. Demiryolu altında 30 metrelik büyük bir yol açıyoruz. Birçok noktalarda yeni alternatif güzergahlar oluşturuyoruz" diye konuştu.
Altınşehir, Ertuğrul ve Özlüce bölgesine ulaşımı sağlayacak olan bu 3 istasyonun maliyetinin 100 milyon avro olduğunu hatırlatan Altepe, "İlk günlerde aktarmalı olarak hizmet verecek bu güzergah, önümüzdeki haziran ayı sonunda Yüzüncü Yıl, Batıkent ve Üniversite istasyonlarının da tamamlanması ve yeni vagonların gelmesiyle aktarmasız çalışacak. Eylül sonunda da Mudanya hattında, Renault fabrikasının önüne, Emek'e ulaşmış olacağız. Sırada da Kestel hattının inşaatı var. Üniversite etabı 6.5 kilometrelik hat ve yeni vagonlarla birlikte 200 milyon euroya ihale edildi. Bunun yarısı araçlara gidecek. Hizmete açtığımız bu 3 istasyon 50 milyon euroya mal oldu. Şimdi hizmete aldığımız yerin maliyeti 100 trilyondan fazla tutmaktadır. Kestel hattı 8.5 kilometre olacak. Onun da maliyetini açıklayacağız. Bu ihale bir bütün olarak yapıldı. Biz yönetim olarak sürekli açılış tarihleri söyledik, hedef koyduk. Biz bir an evvel bu güzergahın açılması için firmalara ricada bulunduk, baskı yaptık. Teknik şartları zorlayarak çalışın dedik. Bu hattın biten kısımlarını halkımıza kullandırmamız lazımdı. Onun için elektrifikasyon ve trafolarla ilgili sıkıntılar bize geldiğinde bunu öncelikle hallettik. Bize her türlü desteği verdiler. Önümüzdeki eylül ayında hizmete girecekti. Böylece 10 ay önce Özlüce'ye ulaşmış oluyoruz. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bursa'yı nasıl sel basıyorsa, Almanya'yı da sel bastı. Bugün gelmesi planlanan yeni vagonlarımız 3 ay gecikmeli gelecek. Sel baskını sebebiyle 3 ay gecikmeli olarak şubat ayında sefere başlayacak. O vagonlarımız klimalı olacak. Bizim elimizdeki 48 vagonun da klimalı olması ile alakalı çalışmalar başladı. Yaz aylarında serin vagonlarda seyahat edeceğiz. Gayemiz vatandaşlarımızın en konforlu şekilde seyahat etmesidir. Bizlerin imal edeceği vagonlar, Türkiye'nin ve dünyanın en güzel vagonları olacak. Bundan sonraki vagonlarımızı Bursa'da üreteceğiz. Çevre şehirlere ve çevre ülkelere destek vermiş olacağız. Emeği geçen Yapı Merkezi firması çalışanlarına, belediyemiz genel sekreterinden işçilerine kadar herkese şükranlarımı arz ediyorum" diyerek, Özlüce hattının Bursa'ya ve Nilüfer'e hayırlı olmasını diledi.
Vali Şehabettin Harput da, şehrin tarihi bir güne şahitlik ettiğini belirterek, "Muasır medeniyet hedefi doğrultusunda yeni ve önemli yatırımlar her gün bir bir hizmete alınıyor. Bu tesislerle gurur duyuyoruz" dedi.
Konuşmalardan sonra Vali Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Ak Parti İl Başkanı Sedat Yalçın ve eski başkanlardan Erdoğan Bilenser birlikte kurdelayı kesti.