Üsküp Fatihi'nin mezarı gün ışığına çıkıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihi mirasın korunması ve ayağa kaldırılması çalışmaları kapsamında, şemdiki Mekadonya'nın başkenti Üsküp'ün tarihteki

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihi mirasın korunması ve ayağa kaldırılması çalışmaları kapsamında, şemdiki Mekadonya'nın başkenti Üsküp'ün tarihteki Fatihi Paşa Yiğit Mehmet Bey'in mezarını gün ışığına çıkardı.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti ve Bursalı İşadamı Faik Çelik, Üsküp Çarşısı'ndaki Yiğit Paşa ve Meddah Baba'nın kabirlerinde incelemelerde bulundu.

Bursa'daki tarihi ve kültürel mirasın kollarının Balkanların her köşesine uzandığına işaret eden Başkan Recep Altepe, "Üsküp'te çarşının ortasında yeni bir kültürel miras ve değer ortaya çıkıyor. 620 yıl önce, Üsküp'ü ve gönülleri fetheden Paşa Mehmet Yiğit Bey'in mezarı, zaman içerisinde kaldığı evlerin arasından çıkarıldı. Bursalı hayırsever işadamlarının ve Anıtlar Kurulu'nun desteği Yiğit Paşa ile birlikte onun can yoldaşı ve Üsküp'ün bilge kişisi olarak anılan Meddah Baba'nın mezarı, bulunduğu külliye etrafından evlerin yıkılması ve yapılacak restorasyonla gün ışığına çıkarılacak. Üsküp Çarşısı'nın tam ortasında Sulu Han ile Bat Pazarı'nın arasında kalan bölgede bir eser, bir kültürel miras daha ayağa kaldırılmış olacak. Bu topraklara medeniyeti getiren, İslam dinini getiren büyük zatların bulunduğu külliye gün yüzüne çıkarılacak." diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Bursa Milletvekili Faruk Çelik de Bursa'nın fethinden sonra İstanbul'un fethinden önce Üsküp'ü fetheden Yiğit Paşa'nın mezarının, zaman içerisinde evlerin arasında kaybolduğunu hatırlattı. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde ve Çayır Belediyesi'nin katkılarıyla Yiğit Paşa'nın ve yanındaki Meddah Baba mezarının bulunarak ortaya çıkarıldığını kaydeden Bakan Çelik, "Burası yeniden inşa edilerek restorasyonu yapılacak. Böylece Üsküp'ün fatihi gün yüzüne çıkarılmış olacak. Ecdadımıza layık olma yolunda dünyanın dört bir tarafındaki coğrafyalarda çalışmalarımıza devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

İncelemelerin ardından, Başkan Altepe ve beraberindeki heyet, Yiğit Paşa'nın mezarının gün ışığına çıkarılması için yıkılacak evlere ilk kazmayı vurdu.