Adanalı İşadamları Şam Ve Ürdün'ü Ziyaret Etti

Adana'da faaliyet gösteren Çukurova Din Görevlileri Derneği organizasyonu 50 kişilik grup ile Suriye ve Ürdün'e gezi düzenledi.

Adanalı İşadamları Şam Ve Ürdün'ü Ziyaret Etti
4 gün süren gezide Ürdün'ün Başkenti Amman ve ardından Suriye'nin Başkenti Şam, Hama, Humus ve Halep şehirlerindeki Osmanlı mirasını, Şam'daki Süleymaniye Külliyesi'nin bahçesinde defnedilen son Osmanlı padişahı Vahdettin Han'ın mezarı ile Peygamber ve sahabe mezarları, Ürdün'ün Başşehri Amman da Tarihi Petra Türk Şehitliği Salt Şehri Yuaşa ve Hz.Şuayp Peygamber in kabirleri ve Mute savaşının yapıldığı yer ve Mute Komutanları Zeyd Bin Harise Cafer İbni Ebi Talip Ve Hz Abdullah Bin Revaha ziyaret edildi.
Geziye Adanalı İşadamları, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan Çukurova Din Görevlileri Derneği Başkanı Adem Sönmez, Adana Müftülüğünden Ahmet Tokdemir, Salih Bosna Camii İmam Hatibi Mustafa Kaleağası ve diğer Çukurova Din Görevlileri derneğine üye imamlar katıldı.
Yüreğir Belediye Başkanı Çelikcan, ziyaretin ardından Amman'da bulunan Salt şehrinde Türk Şehitliğini Müzesinde açıklama yapan Çelikcan; "Birinci Dünya Savaşı sırasında ailelerinizden uzakta bu diyarlarda milletimiz için gösterdiğiniz kahramanca mücadele ve yaptığınız emsalsiz fedakârlıklar gelecek nesiller tarafından daima minnet ve şükranla anılacaktır. Ruhunuz şad olsun" dedi.
Çelikcan, "Dördüncü Ordu 48. Tümen'e bağlı piyade alaylarında görevli subay, er ve erbaşların kemiklerinin 1973 yılında bulunmasının ardından, 1986 yılında yapılan şehitlikte, Birinci Dünya Savaşı sırasında 24-26 Mart 1918 tarihlerinde Salt bölgesinde İngilizlere karşı savaşırken şehit düşen 300?e yakın askerin anıt mezarı bulunuyor. Şehitlik Müzesinde savaş dönemine ait bazı fotoğraflar ve savaşa ait bilgiler yer alıyor. Fotoğraflar arasında, Ürdün Emiri Abdullah'ın 1937 yılında Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında Mustafa Kemal Atatürk ile sohbet ederken çekilmiş fotoğrafları da bulunuyor "dedi
Çukurova Din Görevlileri Derneği Başkanı Adem Sönmez de geziyle ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
"Bizim atalarımız yıllar boyu bir arada yaşamış. Ama maalesef çeşitli oyunlar nedeniyle komşu ülkelerimizden uzaklaşmışız. Şuan Suriye, Ürdün, Lübnan gibi birçok devletin vizesi kalktı. Böylelikle ülkeler arası ilişkilerimiz arttı. Bu ilişkiler karşılıklı olarak ticari yönden büyük bir artış gösterdi. Biz de bu vesileyle Suriye ve Ürdün'e gezi düzenlemiş olduk. Atalarımızın miraslarını ve Peygamber, sahabe kabirlerini ziyaret ettik. Kaynaşma yönünde çok güzel oldu. Derneğimizin kaynaşma adına gezi faaliyetleri devam edecek"
İşadamları gezinin sonunda Amman'da açılan Hamidiye Koleji'ni de ziyaret etti. Modern yapısıyla, kaliteli eğitimiyle herkesin takdirini kazanan okulda işadamlarına ikram bulundular. Şam'daki temasları esnasında tarihi ve turistik yerleri de gezen iş adamları heyeti, Emevi Camisi, Kalsiyum Tepesi ile Hz. Zekeriya Peygamber, Hz. Yahya Peygamber, Bilal i Habeşi, Hz. Hüseyin ve Kerbela Şehitleri ve Salahattin i Eyyubi türbelerinin de aralarında bulunduğu Şam ve Halep'teki önemli tarihi mekânları da ziyaret ederek yurda dönüş yaptı.