1 milyon kişiye iş imkanı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, hayata geçireceği bir proje ile 5 yılda 1 milyon kişiye iş imkanı sağlayacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çalışma ve Milli Eğitim Bakanlıklarıyla birlikte yürüttükleri Beceri 2010 projesi kapsamında her yıl yaklaşık 200 bin kişiye iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikler kazandıracaklarını belirterek, ''Böylece önümüzdeki 5 yılda ekonominin ihtiyaçlarına göre eğitilecek 1 milyon kişi daha iş sahibi olacaktır'' dedi.

TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları (TSO) Konsey Toplantının açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük duraklama dönemine girdiği bir zamanda olduklarını söyledi. Böyle bir dönemde Türkiye ekonomisinin, son 1 yılda gözle görülür bir toparlanma eğiliminde olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ekonomik aktivitenin, ülke grupları bazında farklılaştığını, gelişmiş ülkelerde zayıf, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ve Asya'nın başı çektiği birçok gelişmekte olan ülkede ise güçlü bir ekonomik canlanma görüldüğünü anlattı.

2009'da binde 6 daralan dünya ekonomisinin, 2010 yılında yüzde 5, 2011'de ise yüzde 4 civarında büyüyeceğinin tahmin edildiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, 2010 yılında ülke grupları bazında, gelişmekte olan Asya ülkelerinde yüzde 9, Latin Amerika ülkelerinde yüzde 6, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde yüzde 4'lük bir büyüme öngörüldüğünü, Türkiye için 2010 yılı büyüme beklentisinin yüzde 7 ile 8 arasında bulunduğunu anımsattı. Türkiye'nin bu açıdan doğu Asya dışındaki tüm ülke gruplarından daha iyi performans gösterdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bu yılın 3. çeyreği itibariyle, kriz öncesi milli gelir düzeyinin yaklaşık yüzde 2 üzerinde olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğulu şunları kaydetti:

-''5 YILDA 1 MİLYON KİŞİ İŞ SAHİBİ OLACAK-
''Türkiye, 2010'un üçüncü çeyreği itibariyle kriz öncesi üretim düzeyini yakalayabilen 16 ülkeden biridir ve bu ülkeler arasında 12. sıradadır. Küresel krizin bir diğer göstergesi istihdam seviyesidir. ILO'ya göre kriz döneminde yaklaşık 34 milyon kişi işsiz kalmıştır. Böyle bir dönemde Türk özel sektörünün yani TOBB üyelerinin sadece kayıtlı istihdamı, eylül ayı itibariyle son 1 yılda 983 bin kişi artmıştır.

İstihdamı daha da artırmak üzere, mesleki eğitimi geliştirmeye yönelik önemli bir çalışma daha başlattık. Çalışma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz ve Türkiye'nin bugüne kadar ki en büyük meslek eğitimi projesi olan Beceri 2010 projesi çalışmaları tüm hızıyla ilerliyor. Bu yeni yapılanma çerçevesinde her yıl yaklaşık 200 bin kişiye iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikler kazandıracağız. Böylece önümüzdeki 5 yılda ekonominin ihtiyaçlarına göre eğitilecek 1 milyon kişi daha iş sahibi olacaktır.''

-CARİ AÇIK SORUNU-
2010 yılında toparlanmanın itici gücünün iç tüketim olduğunu, iç tüketimdeki hızlı toparlanmanın, ithalat talebini de hızla artırdığını belirten Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği ülkelerinde devam eden krizin, Türkiye'nin ihracatını istedikleri düzeylere çıkarmalarını engellediğini anlattı. Bunun da Türkiye'nin da cari açığını hızla artırdığını belirten Hisarcıklıoğlu, cari açığı finanse etmekte şimdilik sorun yaşamadıklarını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, ''Ancak uzun vadeli fon girişinin sınırlı olması önemli bir risktir. Kısa vadeli fon girişleriyle cari açığın ne kadar sürdürülebilir olduğu önemli bir soru işareti olarak durmaktadır. Ekonomideki büyüme performansının devamı için yeni önlemler almamız şarttır. Bu da orta vadeli bir perspektifle, reform gündemini hayata geçirmekle mümkündür'' diye konuştu.

Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu ile ilgili gelişmelerin bu anlamda son derece önemli olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak bu süreçte önemli bir rol oynadıklarını sorunu iktidar ve muhalefetle istişare ederek uzlaşmayı sağladıklarını söyledi. KOSGEB'in ve diğer kurumların yenilikçilik desteklerinin, geleceği inşa etmelerini sağladığını belirten Hisarcıklıoğlu, bu tür başarılı örneklerin çoğalmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Perakende yasasından yeni teşvik tasarımına kadar bir dizi reformun kendilerini beklediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Bu adımlar önemlidir. Zira özel sektör yatırımları kriz öncesi seviyeyi henüz yakalayamamıştır ve yüzde 15 altındadır. Ekonomideki reformları yeniden gündemin ilk sırasına çıkarttığımız ölçüde, önümüzdeki yıllarda yüksek büyüme ivmesini devam ettirebileceğiz'' dedi.

-KONSEY BAŞKANI ENSARİOĞLU-
TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları (TSO) Konsey Başkanı Galip Ensarioğlu da konuşmasında vergi, eğitim, yargı ve kamu yönetimi reformlarının firmaların sağlıklı büyümelerine elverişli hale getirecek şekilde tasarlamak gerektiğini belirterek, bununla son dönemde toparlanma eğilimi içinde olan özel sektör yatırımlarının yeni bir ivme kazanacağını kaydetti.

Öte yandan yıl sonunda bitecek teşvik sisteminin yerini nasıl bir düzenlemenin alacağının halen belirsizliğini koruduğunu belirten Ensarioğlu, ''Yeni teşvik sistemini bir sabah basından öğrenme ihtimali, iş dünyamızı tedirgin etmektedir'' dedi. Yeni Teşvik sisteminin iş dünyasıyla müzakere edilerek hazırlanmasının son derece önemli olduğunu belirten Ensarioğlu, böylece uygulamada yaşanması kuvvetle muhtemel çeşitli tasarım hatalarının öne geçilebileceğini kaydetti.

Kaynak: AA