Irak'ta hükümet belirsizliği sürüyor

Irak'ta bugün geçici Başbakan Nuri El Maliki tarafından açıklanması beklenen hükümet konusundaki belirsizlik sürüyor. Maliki'nin bugün yapması beklene

Irak'ta bugün geçici Başbakan Nuri El Maliki tarafından açıklanması beklenen hükümet konusundaki belirsizlik sürüyor. Maliki'nin bugün yapması beklenen açıklama, parlamentodaki bloklar arasında anlaşma sağlanamayınca yine ertelendi. Irak'ta seçimlerin üzerinden yaklaşık 9 ay geçmesine rağmen hükümet kurulamamıştı.

Maliki'nin bugün yapması beklenen açıklama, iç çekişme ve güç kavgasından dolayı yine ertelendi. Irak Parlamento sözcüsü Usame El Necefi, kabine için bugün Parlamento'da bir oylama düzenlenmeyeceğini açıkladı. Anayasa'ya göre Maliki'nin hükümetinin bu hafta sonuna kadar meclise onaylatması gerekiyor.

Ancak Maliki'nin bloğundan olan milletvekili Hasan El Sneid, toplantının bugün ilerleyen saatlerde de gerçekleşme ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Osman ise belirsizliğin birkaç gün daha süreceğini ve en az Çarşamba gününe kadar bir toplantı gerçekleştirilmeyeceğini yineledi.

Parlamentodaki diğer gruplar da bakanlık adayları konusunda bir uzlaşma olmadığını belirtti.

Maliki'nin Petrol Bakanı Hüseyin El Şehristani ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'yi kabinede tutması bekleniyor. Ancak ülkenin polis ve ordusunun bağlı olduğu güvenlik bakanlıkları (İçişleri, Savunma ve Ulusal Güvenlik) için henüz netleşmiş bir isim bulunmuyor. Iraklı milletvekilleri, bu bakanlıklara atanacak isimler için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Şii lider Mukteda El Sadr'ın meclisteki bloğu da bugün yapılacak herhangi bir oylamada tamamlanmamış bir hükümet için oy kullanmayacaklarını duyurdu.

Maliki'nin sözcüsü Ali El Debbağ ise Maliki'nin hükümetin yarısı bile belli olsa bunu bugün açıklayacağını belirtmişti.

Irak eski Başbakanı İyad Allavi, dün yaptığı açıklamada yeni hükümette yer alabileceği sinyalini vermişti. Bunun için rakibi Maliki'nin, hükümette olup olmayacağına dair belirsizliği gidermesini şart koşmuştu.

Allavi'nin yeni hükümette yer alıp almayacağı konusu hala diğer partilerin ortak hükümeti kabul edip etmemesine bağlı gözüküyor. 7 Mart'taki seçimlerde Allavi 91 sandalye kazanırken, Maliki 89 sandalye kazanmıştı. Ancak hükümet kurulamayınca parlamentodaki gruplar arasında "güç paylaşımlı bir ulusal birlik hükümeti" kurulması konusunda anlaşma sağlanmıştı.