2. Ulusal Uyuşturucu Eylem Planı hazırlandı

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) toplum sağlığını tehdit eden madde kullanımı ile mücadele kapsamında 2. Ulusal Uyu

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) toplum sağlığını tehdit eden madde kullanımı ile mücadele kapsamında 2. Ulusal Uyuşturucu Eylem Planı hazırlandı.

2. Ulusal Uyuşturucu Eylem Planı olan 'Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Madde Bağımlılığı ile Mücadelede Ulusal Politika Strateji Belgesi'nin Uygulanması İçin Eylem Planı (2010-2012) hazırlandı. Belge, 9 Kasım 2010 tarihinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. 2007-2009 yılları arasında gerçekleştirilmesi gereken hedefler ve bu hedeflere ulaşabilmek için yapılması gerekenlerin yer aldığı Türkiye'nin 1. Ulusal Eylem Planı'nın süresi 2010 yılı itibariyle sona ermişti.

Planın en önemli amacının toplumdaki yasadışı bağımlılık yapıcı madde kullanımının ve madde bağlantılı suçların önlenmesi ayrıca bağımlılık yapıcı maddelerin topluma ve toplum sağlığına verdiği zararın azaltılarak, tedavi olanaklarının iyileştirilmesi oluşturuyor. Eylem Planı'nda yapılması öngörülen bazı çalışmalar ise şöyle: TUBİM kurumsal yapısının yasal bir zemine kavuşturulmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Klasik bilgilendirme, konferans ve panellerin yanı sıra, kişi ve eylem odaklı çalışarak, fiili eylemlerin hayata geçirilmesi amacıyla bilgilendirmeler yapılacak. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı birimlerden de katkı sağlanacak. Uyuşturucu maddeler ve zararları hakkında risk gruplarını uyuşturucu kullanımından korumak amacı ile yazılı materyal, eğitim modülleri ve programları hazırlanacak. Bu çalışmalarda, uyuşturucu maddelerin kullanımına geçişte önemli bir basamak olan sigara, alkol ve uçucu madde kullanımının zararlarına yer verilecek. 7-19 yaş arası çocuğa sahip ebeveynlerin bilinçlendirilmesine yönelik olarak Etkili Anne Baba Eğitim Programının uygulamalarına devam edilecek. Uyuşturucu bağımlılığı tedavi merkezleri nicelik ve nitelik bakımından geliştirilecek. Ergen tedavi merkezlerinin yanı sıra çocuk tedavi merkezlerinin sayıları artırılacak. Sorunun yoğun yaşandığı illere bu anlamda öncelik tanınacak. Uyuşturucu madde bağımlılarının tedavisi sonrasında rehabilite ve topluma yeniden kazandırılması amacı ile gerekli merkezler açılacak. Uyuşturucu bağımlılarının tedavi sonrası topluma kazandırılması amacı ile İŞ KUR tarafından meslek edindirme programları düzenlenecek. Alkollü olarak trafiğe çıkan sürücülerin engellenmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla başlatılan eğitimler tüm illere yaygınlaştırılacak. Uyuşturucuların ülkeye giriş bölgelerindeki iller öncelikli olmak üzere, insan kaynakları, araç-gereç ve teknik yönünden güçlendirilecek. Uyuşturucu madde suçu ile ilgili olarak bölgesel ve yerel suç haritalama çalışmaları yapılarak öncelikler buna göre belirlenecek ve çıkan sonuçlar ilgili kurumlarla paylaşılacak. Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri müracaat sayıları ile ayakta tedavi verilerinin de değerlendirilebilmesi için gerekli veri toplama sistemi kurulacak. Uyuşturucu bağlantılı bulaşıcı hastalıklarla (HIV/AIDS-Hpt B-C) ilgili veri toplama sistematiği güçlendirilecek. Bağımlılık oranını, madde kullanımı ile geçen hastalıkları, madde kullanımı ile suç işleme arasındaki bağlantıyı belirlemek için uzmanlar yardımıyla anketler hazırlanacak, sürekli olarak infaz kurumuna gelen her hükümlü ve tutukluya bu anketler uygulanacak, çıkan istatistiki bilgi ve sonuçları çözüm yolları geliştirmek için işbirliği yapılan kurumlarla paylaşılacak. Kullanıcıların aile profili ortaya konularak madde kullanımına başlama ve madde kullanım nedenleri araştırılarak buradan hareketle yeni önleme tedbirleri geliştirilecek ve yeni yaklaşımlar benimsenecek.