Tarımsal kooperatifler de borçlarının yapılandırılması istiyor

Köy-Koop Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, Türkiye genelinde kredi borçlarını ödeyemediği için temerrüde düşen 859 tarımsal kooperatif bulun

Köy-Koop Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, Türkiye genelinde kredi borçlarını ödeyemediği için temerrüde düşen 859 tarımsal kooperatif bulunduğunu belirterek, hükümetten bu borçların yapılandırılmasını istedi. Birlik binasında basın toplantısı düzenleyen Varol, kredi borçlarından dolayı 90 bin ailenin sıkıntıda olduğunu ifade etti.

Hükümetin borçları yeniden yapılandırma amaçlı kanun taslağı çalışmasının piyasaların canlanması, Hazine'ye sıcak para döngüsünün sağlanması, kişi, esnaf, kurum ve kuruluşların icra kıskacından kurtarılması için olumlu olduğu vurgulayan Varol, "Zamanında borcunu ödeyenler için kabul edilebilir değil ama tıkanan piyasanın açılması, borç yükü altında ezilen insanlarımızın rahatlatılması adına vergi affına olumlu bakıyorum." dedi. Mehmet Varol, taslağın 21. maddesinin genel bütçe kaynaklarıyla yatırım projesi kredisi kullanan Tarımsal Kalkınma kooperatiflerini de kapsadığını ancak bunların projeleri için kullandırılan kredilerin ödeme durumunun bilinmediğinin anlaşıldığını dile getirdi. Varol, "Kredi kullanıp temerrüde düşen kooperatif sayısı 859'dur. Bu da yaklaşık 90 bin aile demektir. Hükümetten, kooperatif borçlarının yapılandırılmasını istiyoruz." şeklind konuştu. Yapılandırmanın en az 7 yıl olmasını isteyen Varol, ''Kooperatiflerin kredileri yatırım projeleridir, miktarları yüksektir. En düşüğü 1,5 milyondan başlayıp 3 milyon liraya kadar yükselmektedir. Uygulanması istenen sistem içinde, bu borçların ödenmesi mümkün değildir. Amaç toplumsal barış ve tıkanan sistemin yeniden açılmasıysa ki böyle olduğuna inanıyoruz, kooperatif borç yapılandırmalarına ayrı bir gözle bakıp sürenin en az 7, ödeme taksitlerinin de 1 yıla çıkarılması lazımdır. Bu durumda olan kooperatiflerimizin borçları yapılandırıldıktan sonra yeniden işletme kredileri verilmeli ve sistemin çalışması sağlanmalıdır." dedi.