Depresyon Tedavisinde 'Güneş Işığı'

Antalya Yaşam Hastanesi Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nden Uzman Klinik Psikolog Zeynep Çakırlı Alşan, güneş daha az görülüyor olsa da sabah ve öğle saatlerinde dışarıda daha fazla zaman geçirmeyi tavsiye etti

Antalya Yaşam Hastanesi Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nden Uzman Klinik Psikolog Zeynep Çakırlı Alşan, güneş daha az görülüyor olsa da sabah ve öğle saatlerinde dışarıda daha fazla zaman geçirmeyi tavsiye etti.
Beyinde bulunan ve meletonin hormonu üretmekle görevli epifiz bezinin karanlık ortamlarda bu hormon üretimini artırdığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Alşan, "Söz konusu meletonin hormonun ise insanın fiziksel hareketlerini yavaşlatan, uykulu ve dingin bir ruh hali yaratan doğal bir sakinleştirici özelliği vardır. Özellikle kış aylarında melatonin hormonun üretimindeki artışla birlikte depresif belirtilerin görülme sıklığı da artmaktadır. Bu rahatsızlık her yaşta ortaya çıkabilir ancak en çok 18-30 yaş
arasında görülür" dedi.
GÜNEŞLİ VE AYDINLIK YERLERDE YAŞAYANLAR AZ ETKİLENİYOR
Uzman Klinik Psikolog Zeynep Çakırlı Alşan, mevsimsel depresyondan en az etkilenenlerin, gün ışığının daha uzun süreli olduğu güneşli ve aydınlık yerlerde yaşayanlar olduğunu belirtti.
Mevsimsel depresyonda en sık karşılaşılan belirtilerin 'depresif duygudurum' adı verilen çökkün duygu durum, negatif düşünce ve duygular, suçluluk duygusu, düşük öz güven, ümitsizlik, zaman zaman çevreye karşı ilgisizlik, duygusuzluk, kayıtsızlık hali olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Alşan, şöyle konuştu: "Ayrıca uykuya duyulan ihtiyacın artması, gün boyunca uyanık kalmakta zorluk, normal rutin işleri gerçekleştirmekte zorlanma, yorgunluk, bitkinlik hissi, karbonhidrat ve şekerli yiyeceklere daha
fazla ihtiyaç duyma ve kiloda artış meydana gelmesi, dikkat, konsantrasyon ve hafıza ile ilgili problemler, insanlardan uzaklaşma, geri çekilme ihtiyacı duyma, gerginlik, strese toleransın azalması, sekse ilgi ve isteğin azalması, duygulanımda ani ve keskin bir değişiklik, aktivite düzeyinin artması, kış semptomlarının yavaş yavaş azalması."
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR
Uzman Klinik Psikolog Alşan, mevsimsel depresyonun bir çok kişi de kış süresince bağışıklık sistemini zayıflattığını bu nedenle de hastalıklara yakalanma riskinin arttığını bildirdi.
TEDAVİDE GÜNEŞ IŞIĞI
Psikolog Alşan, tedavi sürecinde hastaların gün ışığına daha fazla çıkmalarını, kış süresince güneş daha az görülüyor olsa da sabah ve öğle saatlerinde dışarıda daha fazla zaman geçirmeye çalışmalarını, yürüyüş gibi düzenli bir spor yapmalarını önerdi.
Beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Alşan, sözlerini şöyle tamamladı: "Kişinin beslenme koşullarını iyileştirmesi, özellikle karbonhidrat ve şeker tüketimini kontrol altına alması, uyku saatlerini düzenli tutması da kendini daha iyi hissetmesinde etkili olacak. Çalışanlar ise özellikle çalışma ortamlarında gerekli ışık ihtiyacının karşılanmasına dikkat etmeli."