Alevi ve Bektaşi Federasyonu Başkanı Balkız: Sünni kardeşlerimizle hiçbir sorunumuz yok, isteğimiz darbecilerin yargılanması

Alevi ve Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Sünni vatandaşlarla aralarında hiçbir sorun olmadığını belirterek, "Onların da bizimle bir soru

Alevi ve Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Sünni vatandaşlarla aralarında hiçbir sorun olmadığını belirterek, "Onların da bizimle bir sorunlarının olmadığını biliyoruz. Temel sorunumuz devletten, sistemden kaynaklanıyor." dedi.

Alevi ve Bektaşi Federasyonu'nun organizesinde, çeşitli illerdeki Alevi dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Kahramanmaraş Müftülük Meydanı'nda 'Maraş Olayları'nı Anma Etkinliği' düzenlendi.

Çevre illerden emniyet ekiplerinin de takviyesiyle yaklaşık bin 500 polisin görev yaptığı kentte üst düzeyde güvenlik önlemleri alındı. Program, Alevi dernekleri ve sivil toplum örgütlerine bağlı toplulukların meydana alınmasıyla başladı. Ellerinde güllerle meydana gelen katılımcılar, Maraş Olayları'nı protesto ederek, çeşitli sloganlar attı. Maraş Olayları'nda yakınlarını kaybedenler de ellerindeki fotoğraflarla kalabalığın önünde yer aldı.

"DARBECİLER YARGILANMALI"

1978'de yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulan etkinlikte, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız bir konuşma yaptı. Maraş Olayları'nı anlatan Balkız, CHP'ye ait parti otobüsünün üstünde hükümete yüklendi.

Anayasa değişikliği ile 12 Eylül darbecilerinin dokunulmazlıklarının kaldırıldığını kaydeden Balkız, "Kenan Evren Marmaris'te yaşıyor. Maraş da burada. O katilin yargılanmasını, dosyaların yeniden açığa çıkartılmasını, hesap sorulmasını istiyoruz. Biz unutmadık. Şu yaslı matem günlerimizde Kerbela'yla yanıp tutuşuyoruz. Biz Gazze ile de yanıp tutuşuyoruz, Maraş'la da, Çorum'la da, Sivas'la da. Ama ağlamak, yas tutmak bizim kaderimiz olmasa gerek. İnanır ve biliriz ki incinsen de incitme. Ama incitile, incitile, incitilecek yerimizin kalmadığı da bir gerçek değil midir?" ifadelerini kullandı. Maraş'ı unutmamanın tek göstergesi ve ibresinin örgütlenmek olduğunu kaydeden Balkız, "Bugün burada Maraşlılarla, Maraşlı Sünni kardeşlerimizle kardeşlik günü ilan etmek üzere bu kenti, bu kentin üzerinden bu kara lekeyi kaldırmak üzere, elbette aynı zamanda katillerden, yasalar ve mahkemeler önünde hesap sormak üzere buraya geldik." diye konuştu.

"SÜNNİ KARDEŞLERİMİZLE HİÇBİR SORUNUMUZ YOK"

Sünni kardeşleri ile aralarında hiçbir sorunları olmadığını dile getiren Balkız, "Onların da bizimle bir sorunlarının olmadığını biliyoruz. Temel sorunumuz devletten kaynaklanıyor, sistemden kaynaklanıyor. Devlet bizi yok sayıyor. Bizim adımıza, bizim aramızdaymış gibi çekip aldıkları, 3-5 tane dede adını taktıkları satılık adamlarla birlikte, din derslerinin müfredatlarını hazırlıyorlar. Bu devlet Kürtlerle, Alevilerle, üniversite öğrencileriyle, üreticilerle, esnafla, emekliyle barışmalıdır." açıklamasında bulundu.

Basın açıklamasının ardından, etkinliğe katılanlardan pankartlarını kapatarak, geldikleri yönde alandan ayrılmaları istendi. Alandan ayrılırken de sloganlar atan katılımcılar, otobüslerinin bulunduğu bölgeye yöneldi. Bu sırada çevik kuvvet ekipleri de katılımcılar kentten ayrılması esnasında yoğun güvenlik önlemleri aldı.

AÇIKLAMA SIRASINDA GERGİNLİK

Öte yandan, Müftülük Meydanı'nda yapılan basın açıklaması sırasında küçük çapta gerginlikler yaşandı. Açıklamanın yapıldığı meydana yakın bir sokakta toplanan grup, Türk bayrağı açarak ve tekbir getirerek etkinliği protesto etti. Polis, meydana girmek isteyen gruba biber gazı ile müdahale ederken, gruptan bazı kişiler de gözaltına alındı. Gençler, meydana girmek için çabalasa da emniyet güçlerinin aldığı tedbirler olay çıkmasını engelledi. Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Emniyet Müdürü Mustafa Aydın ve MHP'li, BBP'li yöneticiler de gençleri sakinleştirmek için çaba sarf etti. Gençler daha sonra da olaysız bir şekilde dağıldı.