Uyum Gıda Halka Arzdan Sonra İlk Mağazasını Açtı

Uyum Gıda A.Ş., halka arz sürecinin ardından ilk mağazasını Ispartakule'de, Avrupa Konutları 1'inci Etap'ta açtı. Yeni mağaza, 800 metrekarede 37 kişiyle hizmet verecek.

Uyum Gıda, hisselerinin yüzde 30'unu, 2011 yılında yüzde 100 büyüme hedefiyle, Kasım 2010'da halka arz etmişti.
Bu çerçevede ilk mağaza olan Ispartakule mağazası, Uyum Gıda'nın geliştirdiği "site mağazacılığı" konsepti ile de uyumlu. İstanbul'un birbiri ardına toplu konutların ve sitelerin inşa edildiği gelişim bölgelerinde büyüyen Uyum Gıda'nın mevcut 33 mağazasının yarısı bu bölgelerde. Uyum Gıda, ilave 40 mağazasının büyük bölümünü de yine gelişen İstanbul'un sitelerinde açacak.
Uyum Gıda, önümüzdeki günlerde Kurtköy ve Beşiktaş-Fulya'da da iki yeni mağazayı tüketicinin hizmetine sunacak. Kurtköy mağazası 500 metrekarede 20 kişiyle, Fulya mağazası ise 1.100 metrekarede 40 kişiyle hizmet verecek. Uyum Gıda, Kurtköy mağazası ile İstanbul'un Anadolu yakasına da ilk adımını atmış olacak.
Uyum Gıda'nın kesinleştirdiği üçüncü mağaza yatırımı ise TOKİ'nin halen Kayabaşı'nda yürüttüğü toplam 20.000 konutluk uydukentte. Bölgenin tek alışveriş merkezinin 3.600 metrekare büyüklüğündeki süpermarket alanı, geçtiğimiz günlerde yapılan ihale sonucu Uyum Gıda tarafından satınalındı. Bölgedeki konutlar, Nisan 2011'den itibaren hak sahiplerine teslim edilmeye başlanacak. Uyum Gıda da aynı tarihte Kayabaşı sakinlerine hizmet vermeye hazır hale gelecek.
Uyum Gıda Genel Müdürü Sait Koç, halka arz sürecinde perakende sektörü için "Önümüzdeki 10 yıl içinde pazarın yüzde 50-60'ı, en çok 10 perakendeci şirket tarafından yönetilecek" tespitini yaptıklarını, Uyum Gıda'nın da önümüzdeki beş yılın sonunda bu 10 şirketten biri olmayı hedeflediğini açıkladıklarını hatırlatarak şunları söyledi.
"Halka arz, bu yoldaki ilk adımdı. O süreçte de halka arzdan gelecek kaynağı tamamen yeni mağazalar açmak için kullanacağımızı söylemiştik. Halka arzdan beklediğimiz sonucu alacağımıza emindik. Nitekim o sonucu aldık, 52,5 milyon TL'lik bir kaynak elde ettik. Halka arz sürecinden önce Uyum Gıda'nın büyüyeceği yeni lokasyonları tespit etmiş, kiralayacağımız ve satın alacağımız yerleri belirlemiştik. Bu hazırlık bize halka arzın hemen ardından çok hızlı hareket edebilme imkanı sağladı. Ispartakule
mağazamızın açılışı, yanı sıra Kurtköy ve Beşiktaş-Fulya'da açacağımız mağazaların kontratlarını imzalayıp açılış hazırlıklarına başlamamız, Kayabaşı'ndaki uydukentin tek süpermarket alanını satın almış olmamız bunun bir göstergesi. Bu hızla gidersek, 2011 için koyduğumuz yüzde 100 büyüme hedefinin önemli bir bölümüne, yılın ilk yarısında dahi ulaşabiliriz."
Uyum Gıda A.Ş. halen, 23.800 metrekare satış alanına sahip 34 mağazasında ve üç adet üretim ve paketleme tesisinde, 1.000'in üzerinde çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Ayda 1 milyon 200 bin tüketicinin alışveriş yaptığı Uyum Gıda, 2009'da 172 milyon TL ciro elde etti. Uyum'un 2010 cirosu ise 200 milyon TL düzeyinde gerçekleşecek.
Birinci grupta, "büyük organize perakendeciler" yer alıyor. Bunlar Migros, BİM, CarrefourSA, Metro ve Tesco Kipa. Bu perakendeciler yılda yaklaşık 20 milyar TL toplam ciro üretip pazarın yaklaşık yüzde 25'ini ellerinde bulunduruyorlar. Bunlardan Migros, BİM, CarrefourSA ve Tesco Kipa'nın hisseleri İMKB'de işlem görüyor.
İkinci grubu, "yerel perakendeciler" oluşturuyor. Bu grupta, ciroları 75 milyon TL ile 650 milyon TL arasında değişen şirketler yer alıyor. Bunların toplam yıllık cirosu yaklaşık 12 milyar TL civarında ve pazarın yaklaşık yüzde 15'ine hakimler. Uyum Gıda, bu grup içinde yer alıyor.
Üçüncü grup ise "geleneksel kanal". Bu grupta, bakkal, küçük market, iki-üç-dört adet satış noktasına sahip ama organize bir yapıya sahip olmayan perakendeciler yer alıyor. Bunların yıllık toplam ciroları yaklaşık 48 milyar TL ve sektörde yaklaşık yüzde 60 pazar payını ellerinde bulundurmaktalar.
Türkiye, 72,5 milyonluk nüfusu, 28 yaş ortalaması ve yüzde 1,2'lik nüfus artış hızı ile perakende ticaret için demografik özelliklerin çok cazip olduğu bir ülke. Nüfusun yüzde 75,5'inin şehir ve ilçe merkezlerinde ikamet ediyor olması ise perakende ticaret açısından bir başka cazibe unsuru.