Türk Dünyası Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yazgan: Orta Asyalı değil Ulu Türkistanlıyız

Türk Dünyası Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, Orta Asya diye bir şeyin olmadığını Türkiye'nin de yer aldığı bölgenin adının Ulu Türkist

Türk Dünyası Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, Orta Asya diye bir şeyin olmadığını Türkiye'nin de yer aldığı bölgenin adının Ulu Türkistan olduğunu savundu.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından 'Türkiye ve Türk Dünyası' başlıklı konferans düzenlendi. CÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve Türk Dünyası Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Rektör Yardımcısı Recep Toparlı, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Rektör Yardımcısı Toparlı, konferansa katılımından dolayı Prof. Dr. Turan Yazgan'a teşekkür ederek üniversitede düzenlenen sosyal etkinliklerin son derece önemli olduğunu ikinci dönemde bu etkinliklerin sayısının hissedilir derecede artacağını söyledi.

Daha sonra kürsüye çıkan Türk Dünyası Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, Orta Asya diye bir şey olmadığını belirterek, "Orta Asya Ruslarla Amerikalıların kullandığı bir terimdir. Bizim ülkelerimizin var olduğu yerlerin adı Ulu Türkistan'dır. Ulu Türkistan, Batı Türkistan ve Doğu Türkistan diye ikiye ayrılır. Batı Türkistan'da bugün cumhuriyetlerimiz var ama Doğu Türkistan'ın durumu farklı. Aslında dünyaya teknolojiyi, ilimi ilk defa yayan Doğu Türkistan, Çin'in işgali altındadır. 10 yıl önce yüzde 4-5 olan Çin nüfusu bugün yüzde 60 olmuştur. Yani gözümüzün içine baka baka işgal edilmiştir. Orta Asya, Amerikanın Orta Asyasıdır, ne Amerikanın Orta Asya'sı nede onun projesi beni hiç ilgilendirmez. Ulu Türkistan dediğimiz zaman Türkiye dahil bütün Türk dünyası aklımıza gelir." dedi.

TÜRKİYE'DE FIRSAT EŞİTLİĞİ VAR

Türk çocuklarının büyük bahtsızlık yaşadığını dile getiren Yazgan, "Bugün Türk çocuklarının en büyük bahtsızlığı, 1947 yılından bu yana eğitimimizde düşünmenin önüne geçilmiş olmasıdır. 1974 yılında Amerika ile imzaladığımız anlaşma sonrası kurulan tüm müesseseler Amerika ve Avrupa menfaatlerine uygun ama Türkiye'nin sosyal yapısına hiç uygun değildir bunu kesinlikle söyleyebiliriz. Avrupa Birliği biliyorsunuz Türkiye'de demokratik açılım diye bir şey tutturdu. Türkiye'de hangi vatandaşımız iddia edebilir ki ben Turan Yazgan'ın sahibi olduğu haklara sahip değilim. Dini imanı, vicdanı varsa bunu söyleyebilir mi? Türkiye'de demokratik açılım ihtiyacı vardır doğrudur. Eğer parti içinde demokrasi yoksa o zaman demokrasi yok demektir. Demokrasi partinin içinde başlar. Bir siyasi parti genel başkanı meclis üyelerinin tamamını tayin edebiliyorsa, tüm belediye başkanlarını tayin edebiliyorsa böyle bir ülkede demokrasi olamaz. Avrupa Birliği Türkiye'yi bu konuda uyardı mı, asla uyarmadı. Ama Avrupa'da demokrasi parti içinde başlar" diye konuştu.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Recep Toparlı, Türk Dünyası Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan'a plaket takdim etti.