AK Partili Muş milletvekilleri Meclis'te Kürtçe konuşulmasını değerlendirdi

AK Parti Muş Milletvekili Medeni Yılmaz ve Seracettin Karayağız, TBMM'de Kürtçe konuşulmasıyla ilgili tartışmaları değerlendirdi. AK Parti Milletvekil

AK Parti Muş Milletvekili Medeni Yılmaz ve Seracettin Karayağız, TBMM'de Kürtçe konuşulmasıyla ilgili tartışmaları değerlendirdi. AK Parti Milletvekili Seracettin Karayağız, Kürtçe konuşmanın normal olduğunu ama bunun sabote edilmemesi gerektiğini söyledi. Medeni Yılmaz ise hiç kimsenin Kürt meselesi ve Kürtler üzerinde siyasi nemalanma yoluna gidemeyeceğini ifade etti.

Geçmişte Kürtçe konuşulduğu ve Kürtçe müzik dinlendiği için insanların büyük işkencelere maruz kaldığını belirten Karayağız, bugün ise 24 saat Kürtçe yayın yapan devlet ve özel televizyonların olduğunu dile getirdi. Mecliste de bazı deyimlerin Kürtçe ifade edilebileceğinin altını çizen Karayağız, "Bu bir demokratik haktır. Kürtçe konuşulabilir, bazı şeyler zikredilebilir. Bir deyimi Kürtçe olarak ifade edebilirsin. Ama özellikle bir şeyleri sabote edeceğim, demokratikleşme süreci başlamış, bu sürecin devam etmesi için milletten de kabul görmesi lazım. Diğer partilerin de bu işe yumuşak bakması lazım. Buralarda çok büyük sıkıntılar çekildi. Geçmişte bir araçta Kürtçe kaset yakalandığında insanlarımız binbir türlü eziyete maruz kalıyordu. Bugün 24 saat Kürtçe yayın yapan bir devlet televizyonu var, özel televizyonlar da aynı şekilde yayını yapabiliyorlar. Bu seviyeye gelmişiz. Tabii ki bir dilin inkarı, konuşturulmaması kabul edilecek bir şey değil. Bunu gündeme getirip adeta bir süreci sabote etmeye çalışmak da kabullenecek bir şey değil. Oradaki arkadaşlarımız Türkçe biliyorlar. Kürtçe konuştuğu zaman da orada birçok milletvekili ve dinleyici bu işi anlamayacaklardır. Orada bir deyim kullanıldı. Bizce de kullanılmasının bir mahsuru yok. Orada katiplerin bilinmeyen bir dil olarak geçmesi tepkilere neden oldu. Kürtçe konuşuldu diye de yazabilirdi. Öyle yazılsaydı böyle bir tepki olmazdı. Bir süreç başlamış ve bu sürecin selametle devam etmesi için her tarafın buna hassasiyetle riayet etmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.

İki dilli hayatla ilgili soruyu da cevaplandıran Karayağız şöyle konuştu: "İki dilli hayat zaten devam ediyor. İki dil konuşan var, biz de zaman zaman Kürtçe konuşuyoruz. Bazı belediyeler bayram kutlamasında Kürtçe olarak da mesaj yayınlıyorlar. Ama bu zikredilirken farklı şeyler de bununla birlikte zikrediliyor. Bunlar tartışılması gereken konular. Neticede bir yasal çerçeve içerisinde kalınırsa birçok şey çözülebilir. O yasal çerçeveyi dinlemiyorum demek de farklı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Biz bu ülkede toplu halde yaşıyoruz. Bu konuyu bazı partiler özellikle ana mesele haline getirdi. Sürekli bu konuyu istismar ediyorlar. Metanetle, aklı başında gidilirse daha güzel adımlar atılabilir."

TÜRKİYE'DE YAKICI BİR MESELEYDİ

AK Parti Milletvekili Dr. Medeni Yılmaz ise, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ne değindi. Geçmişte Kürt sorunun hiçbir siyasi parti tarafından dile getirilmediğini kaydeden Medeni Yılmaz, "Türkiye'de yakıcı bir meseleydi ama kimse yaklaşmak istemiyordu. Herkes hamasetle bu işi topu taca atarak götürmeye çalışıyordu. Türkiye'de ilk defa bir siyasi iktidar meselenin adını doğru koydu. Başbakan meydanda Kürt meselesinin kendi meselesi olduğunu söyledi. Bu mesele şu ana kadar Türkiye'de can yakmıştır, haksızlık yapılmıştır, bunun çözümü gerekir ve çözümü de bizim görevimizidir. Sayın Başbakanımız bunu çok net bir şekilde ifade etti." diye konuştu.

Hiç kimsenin Kürt meselesi ve Kürtler üzerinde siyasi nemalanma yoluna gidemeyeceğini ifade eden Yılmaz, "Bir taraftan bu ülkede Kürtlerin baskı altında olduğu, zulme uğradığını söylüyoruz ve bu doğrudur. Diğer taraftan Kürtleri başkası öldüremez ama ben öldürürüm diyeceksiniz. Sana günah bana mubah olmaz. Burada bir yanlış var, bunun yüksek sesle de hepimizin söylemesi lazım. Kürtlere haksızlık herkes için günah olmalıdır. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi, samimiyetle ortaya konmuş bir projedir. Sadece bir pencereden bakarsanız olayı çözemezsiniz." ifadelerini kullandı.