Selendililer halkı kin ve düşmanlığa tahrikten mahkemeye çıktı

Manisa'nın Selendi ilçesinde, 77 Roman vatandaşın yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldığı olaylarla ilgili dava görülmeye başladı. Mala zarar verm

Manisa'nın Selendi ilçesinde, 77 Roman vatandaşın yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldığı olaylarla ilgili dava görülmeye başladı. Mala zarar verme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Kanunu'na muhalefet ve 6136 sayılı kanuna muhalefet suçlamalarıyla yargılanacak 80 sanıktan 6'sı hakim karşısına çıktı. Dava, Romanların avukatları tarafından Adalet Bakanlığı'na yapılan müracaat üzerine, güvenlik sebebiyle bundan sonra Selendi dışında bir yerde devam edecek.

Selendi'de yerli halkla Roman vatandaşlar arasında yaklaşık bir yıl önce yılbaşı gecesi, bir kahvehanede sigara yüzünden başladığı iddia edilen tartışma, beş gün içinde toplumsal lince dönüşmüştü. Birlikte hareket eden yüzlerce Selendili, Romanların ev ve arabalarını taşladı, ateşe verdi. Romanlar'a ait dokuz ikametgâh, sekiz araba ve üç çadır zarar görürken olaylar, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle can kaybı olmadan güçlükle yatıştırıldı. Romanlar ve Selendililerde, 6 av tüfeği ve bir kurusıkı tabanca ele geçirildi. Olayların ardından 77 Roman, Selendi'yi terk etmek zorunda kaldı ve geçici olarak Gördes daha sonra de Salihli'ye yerleştirildi. Cumhuriyet savcısı, 5 Ocak 2010 tarihinde yaşanan olaylarla ilgili kamera kayıtlarını inceledi. Şüpheli ve mağdurların yanı sıra olaya müdahale eden jandarma ve polisleri dinleyen savcı iddianameyi tamamlayarak, 80 sanık hakkında dava açtı. İddianamede, mağdur olarak aralarında çocukların da olduğu 74 kişinin ismi bulunurken üç Roman ise hem müşteki hem de sanık sıfatıyla yer aldı. Bugün Selendi Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan sanıklar hakkında 3 ile 150 yıl arasında hapis cezaları isteniyor. Romanların avukatlığını üstlenen Hilal Küey, güvenlik sebebiyle davanın başka yerde görülmesi için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Bunun üzerine dosya, Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

İlk duruşmaya, tutuksuz 80 sanıktan 6'sı katıldı. Müşteki ve vekillerinden ise gelen olmadı. Mahkeme heyeti, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, kamu güvenliği sebebiyle davanın nakli hususunda Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilen ve henüz dönmeyen dosyanın dönüşünün beklenmesi ve eksiklerinin tamamlanması için duruşmayı erteledi. Davanın sebebiyle ilçede güvenlik önlemleri alınırken adliye binasının yakınında kurulan en büyük semt pazarının da yarına ertelendiği öğrenildi. Sanık avukatlarından Yasin Özçelik, davanın başka bir yerde görülmesi ihtimalinin söz konusu olduğunu belirterek, ''Ankara'nın vereceği kararı bekliyoruz. Duruşma, 28 Mart 2011 tarihine ertelendi.'' dedi.

SANIKLAR SUÇLAMALARI REDDETTİ

Cumhuriyet Savcısı Makbule Karadağlı Çetin tarafından hazırlanan 51 sayfalık iddianamede, 80 sanığın savunmalarına da yer verildi. Kamera kayıtları ve şahitlerden sağlanan bilgiler doğrultusunda sanıkların karıştığı olaylar tek tek belirtildi. Sanıklar, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. İddianamede bütün şüphelilerin, emniyet güçlerinin uyarısına rağmen Selendi'de yaşayan Roman vatandaşlara yönelik birlikte hareket ettiği belirtildi. Deliller doğrultusunda, sanıkların söylediği öne sürülen sözler ve karşılıklı konuşmalar da iddianameye girdi. Roman vatandaşların yaşadığı ev ve çadırlara yönelen sanıkların, "Bunlar buradan gidecek, yoksa biz halk olarak gereğini yapacağız. Selendi bizimdir, bizim olacak. Burası Selendi, buradan çıkış yok. Bunlara görünü gösterelim. Çingeneler buradan gitsin. Saldıralım, bu Romanları buradan sürelim. Çingeneler bizim camimize, dinimize, karımıza, kızımıza küfür ediyor. Bunları burada istemiyoruz. Öldürelim, evlerini yakalım. Bu şerefsizleri burada barındırmayalım." şeklinde sözler sarf ettiği, Roman vatandaşlara ait ev, çadır ve arabalara taş ve sopalarla zarar verildiği iddia edildi.