Muharrem iftarında Alevi -Sünni kaynaşması

Kahramanmaraş Müftülüğü ve Saçaklızade Vakfı tarafından Muharrem ayı münasebetiyle bir iftar programı düzenlendi. Programda birlik, beraberlik mesajla

Kahramanmaraş Müftülüğü ve Saçaklızade Vakfı tarafından Muharrem ayı münasebetiyle bir iftar programı düzenlendi. Programda birlik, beraberlik mesajları verildi.

DSİ Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen iftar programı, dualarla başladı. Programda konuşan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, "Hep arzusunu çektiğimiz güzel bir kardeşlik tablosu meydana getirdik." dedi. Ehl-i Beyt sevgisinin insanları bir araya getirip kaynaştırdığını belirten Tanılır, bu birlikteliğin kalıcı olması temennisinde bulundu. Tanılır, "Geçmişte hiçbirimizin hatırlamak istemediği bazı olaylar olmuştur. Bu olayların sebeplerden biri cehalet ise biri de farklılıklarımızdan nüfuz elde etmek, farklılıklarımızdan menfaat devşirmek isteyen insanların bir takım manipülasyonlardır. Biz sık sık beraber bir araya geldikçe bu yanlışlıklar ortadan kalkacaktır. Bu kaynaşmanın tek ilacı bir birimizi; olduğu gibi kabul ederek, tanıyarak, değiştirmeye çalışmayarak, kucaklamak ve kalplerimizi şartsız bir şekilde açmaktır. Bu şekilde birçok sorun sorun olmaktan çıkacaktır. Bu günde Alevi kardeşimizi üzülüyorsa Sünni kardeşimizde üzülüyor. Sadece bir iftar sofrasında bir araya gelmeyelim. Birbirlerimizin, düğün, nişan ve taziyelerine giderek aynı zamanda bayramlarda karşılıklı bayramlaşarak birliğimizi ve beraberliğimizi artıralım." dedi.

Erzincanlı Alevi dedesi Mehmet Yaman da şunları söyledi: "Sünniler cemevlerine, Aleviler camilere gitmeli. Sünnilerin dualarında, Alevilerin niyazlarında, şiirlerinde ilham alacak, kalbimizi besleyecek çok şey var. Alevi, kendi inancını unutmamalı. Sünni de camiyi terk etmemeli tabii. Vatanımızı bu ikilemden kurtarmalıyız artık. Alevi de Allah diyor, Peygamber diyor. İnanın şu ayrılıktan ötürü ecdadımızın ruhu ıstırap çekiyor. Alevi deyişidir; 'Hamdolsun ki ben İslamım / Delilim Mustafa geldi / Emirim şahım Ali el Mürteza geldi.' Alevi - Sünni kardeşliğini görmeden ölürsem, gözüm açık giderim."

İl Müftüsü Bekir Gülce de Muharrem'in insanlık tarihinde ve İslam dünyasında unutulmaz bir yerinin olduğunu belirterek, "Nuh Tufanı, Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi ve Firavun'un helakı gibi önemli olaylar bugün meydana gelmiştir. Tüm Müslümanları derin acılara gark eden Kerbela faciası da bugün yaşanmıştır. Kerbela'nın dinmeyen acısını anlamak için, hayatlarını Hak'ka adayan her biri İslam'ın birer yıldızı olan Ehl-i Beyti tanımak gerekir." şeklinde konuştu.

Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Atik ise bir ilahiyatçı olarak ülkede Alevi-Sünni ayrışımı olmadığını, ifade etti.

Programda konuşan Saçaklızade Vakfı Başkanı Ali Demirdöğen de iftar sofrasında Allah'ın rahmetiyle bir araya geldiklerini kaydetti. Muharrem ayının sevindirici olduğu gibi o kadar da üzücü bir ay olduğunu anlatan Demirdöğen, "Bizden istenen iyiliktir. Allah bize ne kadar iyilik etti ise biz insanlar da o kadar iyilik etmeye çalışmalıyız. Biz merhametli ve şefkatli olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada Valiler Kararnamesi ile merkeze alınan Vali Tanılır, programda ayrıca 4 yıla yakındır Kahramanmaraş Valisi olarak hizmet ettiğini belirterek, programa katılanlardan helallik istedi.