Kırgızistan'da yeni koalisyon hükümeti için güvenoylaması yarın

Kırgızistan parlamentosu yarın sabah saat 09.30'da yeni koalisyon hükümetini güvenoyu vermek için toplanacak. 10 Ekim parlamento seçimlerinin yapılmas

Kırgızistan parlamentosu yarın sabah saat 09.30'da yeni koalisyon hükümetini güvenoyu vermek için toplanacak. 10 Ekim parlamento seçimlerinin yapılmasın ardından ilki başarısız sonuçlanan hükümeti kurma çalışmalarının bu sefer başarılı sonuçlanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

4 Aralık günü Devlet Başkanı Roza Otunbayeva'dan hükümeti kurma görevi alan Respublika (Cumhuriyet) Partisi lideri Ömürbek Babanov parlamentodaki diğer 4 parti lideri ile uzun süren görüşmelerin 3 partili koalisyon kuracaklarını açıkladı. Bütün konularda anlaştıklarını ifade eden Babanov, yarınki parlamento oturumunda ilki gibi sürpriz beklemediklerini belirtti. Yeni koalisyon hükümetinde 28 milletvekiline sahip Ata Curt Partisi, 26 milletvekiline sahip Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi (KSDP) ve 23 milletvekiline sahip Respublika (Cumhuriyet) partisi yer alacak.

Yeni hükümette Başbakan'ın KSDP lideri Almazbek Atambayev'in, Meclis Başkanı olarak Ata Curt Partisi eş başkanı Akmatbek Keldibekov'un ve Cumhuriyet Partisi lideri Ömürbek Babanov'un ise Başbakan birinci yardımcısı olması bekleniyor.

Ayrıca yeni hükümette bakanlık dağılımının şu çerçevede şekillenmesi bekleniyor:

Ata Curt Partisi: Sosyal ağırlıklı sektör bakanlıklar

KSDP: Ekonomi, maliye ve finans

Cumhuriyet Partisi: Güvenlik, istihbarat ve savunma