'Bölgesel Kablo Ağı Projesi' 7 Operatörün Katılımıyla İmzalandı

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. iştiraki Superonline'ın içinde yer aldığı 5 ülkeden 7 operatörün katılımıyla "Bölgesel Kablo Ağı (RCN) Projesi" imzalandı.

Doğuyu batıya bağlayacak olan 'Bölgesel Kablo Ağı Projesi'nin imza törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve yabancı misyon şefleri katıldı.
Bakan Yıldırım, yaptığı konuşmada, bölgesel işbirliğinin önemli bir adımını attıklarını belirterek, iletişim ağlarının bölge ülkeler arasında yaygınlaştırılması sadece o ülkelerin refahına değil, aynı zamanda kültür ve dostluk işbirliklerinin geliştirilmesine imkan verdiğini söyledi. İletişim ağları ne kadar genişse, bilgilerin o kadar geniş olacağını söyleyen Bakan Yıldırım, "Türkiye olarak 2003'ten beri iletişimde gelişmenin olmazsa olmazı geniş bant dedik, geniş banda önem verdik. Bugün Türkiye'deki
internet alt yapısının neredeyse yüzde 90'ı geniş banttan sağlanıyor. Dünyanın gittiği istikameti o günlerde gördük, yatırımımızı o alana yaptık" diye konuştu.
Mobil iletişim ağını da ekledikten sonra ülkenin iletişim ağını geliştirdiklerini söyleyen Yıldırım, Türkiye'nin coğrafi sorumluluğunu yerine getirme noktasında olduğunu ifade etti. Hatların alternatifin olmasına dikkat çeken Yıldırım, internet yoğunluğunu yüzde 45'lere ulaştığını belirtti.

"BİLGİYE ERİŞİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ EN BÜYÜK GÖREVİMİZ"
Türkiye'de herkesin internete bağımlı olduğunu kaydeden Yıldırım, kendi görevlerinin alt yapı yatırımlarını yapmak olduğunu belirtti. Bakan Yıldırım, "Nerede yaşarsa yaşasın insanlar iletişim halinde olacak. Vatandaş İstanbul'da yaşayınca da, Bozkır'da yaşayınca da iletişim ihtiyacı yaşıyor, dünyada ne olup bitiyor, memlekette ne olup bitiyor İstanbul'daki vatandaşla aynı anda öğrenmek istiyor. Bilgiye erişimde fırsat eşitliği bizim en büyük görevimiz" dedi.
Bakan Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 40 bin okul 625 bin derslik akıllı derslik 1,5 milyarlık projesini Ulaştırma Bakanlığı'nın üstlendiğini hatırlatan Bakan Yıldırım, "Artık çocuklarımızı kara tahta ve tebeşir tozundan kurtarıyoruz. İnter aktif eğitim öğretim sistemini tesis ediyoruz" diye konuştu.
Bilişimde yaptıkları yatırımın nesilden nesile geçeceğini belirten Yıldırım, "Devlet olarak bu işleri yapmak yerine, bu işleri yapan özel sektöre, firmalara, işletmelere destek olmak, onların önünü açmak, hareket etmelerini sağlamak olmalıdır" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE, DÜNYANIN İNTERNET ÜSLERİNDEN BİRİSİ OLACAK"
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de, hayallerinin internetin çıkardığı fırsat eşitliğini hem Türkiye'nin, hem bölgenin hem de dünyanın insanlarına yayılmasında katkıda bulunmak olduğunu ve projenin hayallerini gerçekleştirmede dev bir adım olduğunu söyledi. İnternetin fırsat eşitliği sunduğu için kalkınmada, inovasyonda önemli rol oynayacağını kaydeden Ciliv, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin bölgenin merkezi haline gelmesinin başka bir örneği olacak. Burada hükümetimizin dış politikasının çok önemli bir rolü olduğunu herkes kabul ediyor. Biz de bu rüzgarın arkasında 5 ülke 7 firma beraber çalışarak, bir takım oyunu kurarak, hem Türkiye için, hem bölge için hem de dünya için dev bir projenin adımını atıyoruz."
Projenin hızlı, kesintisiz ve ucuz olmasını, internetin halka inmesini sağlayacağını belirten Ciliv, "Avrupa'yı, Amerika'yı, Asya'ya, Uzak Doğu'ya bağlayan bir köprü haline geliyor. İstanbul'dan Birleşik Arap Emirleri Füceyre'ye bir dijital otoyol kurarak, en hızlı şekilde internetin hem bölgemiz insanına, hem de Ortadoğu ve Asya'daki internetin insanların hızlı bir şekilde internete ulaşmasını sağlıyoruz" diye konuştu.
Ciliv, Türkiye'nin İstanbul'un bir internet üssü olmasının önemli olduğunu kaydederek, "Bu da ülkemiz insanları için çok büyük bir fırsat sunacak. Bu hızlı, dijital otoyol, İstanbul'dan Füceyre'ye giderken hat üstündeki her noktadan içerdiği insanlarımıza, bölgemize ulaştırabiliyor olacağız. Bu da hem Türkiye'nin hem de İstanbul'un dünyadaki internet üslerinden birisi olmasında önemli bir adım olacak" ifadelerini kullandı.
RCN Konsorsiyum Başkanı Ali Amiri de, internetin trafik açısından değişiklik teşkil ettiğini, projenin hükümet politikalarıyla paralel olduğunu söyledi. Amiri, internetin ekonomik büyümeyle doğru orantılı olduğunu ifade ederek, "Hükümetlerin politikalarının bir çoğunun modernleşme ve teknolojiyi yakalamakla kalmayacak, aynı zamanda gayri safi yurtiçi hasılanın artmasına katkıda bulunacaktır. Gerekli araçlar, farklı operatörlerle birlikte sağlanacaktır. Gelecek nesil teknolojiler, internet trafiğinin
video, ses, telefon taşıma konusunda her açıdan bant genişliğini arttırmada yararlanılacaktır. Proje, insanların daha fazla kapasite kullanmasına fayda sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Projenin tek ve eşsiz olduğunu düşündüklerini söyleyen Amiri, bölgenin internet ek kapasitesinin gerekliliğini ortaya koydu.
Konuşmaların ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nden Etisalat Başkan Yardımcısı Ali Amiri, Suudi Arabistan Mobily Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Abdulaziz Altamami, Ürdün Telekom Grup Genel Müdürü Nayla Khawam, Zain İş Geliştirme Müdürü Ammar Shammout, Mada Telekom Genel Müdür Charles Hage, Suriye Telekom Genel Direktörü Nazem Bahsas ve Superonline Genel Müdürü Murat Erkan projeye imza attı.

PROJE 2011 YILININ 2. YARISI HİZMETE GİRECEK
Birleşik Arap Emirlikleri'nden Etisalat, Suudi Arabistan'dan Mobily, Ürdün'den Ürdün Telekom/Orange Jordan ve Mada-Zain ortaklığı, Suriye'den Suriye Telekom İdaresi ve Türkiye'den Superonline işbirliğinde gerçekleştirilen proje için 1 milyar TL'lik yatırım yapılacak.
Kuş uçuşu 3 bin 875 kilometre olan ve yedekli yapısıyla toplam 7 bin 750 kilometreyi bulan RCN Projesi, su altı ve fiber kabloların en yoğun birleşme noktalarından biri olan Füceyre ve Batı arasında en uzun karasal fiber optik altyapısını getirecek. Bulgaristan sınırında hazır durumda olan yaklaşık 15 bağlantı noktası üzerinden Avrupa'ya ulaşma fırsatı da yaratacak RCN altyapısı, saniyede 12,8 terabit veri taşıma kapasitesine sahip olacak.
Yaklaşık 2 milyar kişiye internet sağlayacak ve 2011 yılının ikinci yarısında hizmete girecek RCN ile İstanbul dünyanın internet üslerinden birisi olacak.