İstihdihdamda hızlı artış bekleniyor

Yeni yılla birlikte istihdamda hızlı bir artış bekleniyor.

İstihdihdamda hızlı artış bekleniyor
Global insan kaynakları çözüm firması Manpower Inc'in 39 ülkede 64 bin işverenle yaptığı ''İstihdama Genel Bakış Araştırması''nın sonuçlarına göre Türkiye, 2011'in birinci çeyreğinde yüzde 27 net istidam görünümü sunuyor.
Türkiye'nin ilk kez katıldığı ve işverenlerin işe alım tahminlerine yönelik yapılan ''İstidama Genel Bakış'' araştırmasının sonuçları, Sofa Otel'de düzenlenen toplantıda, Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş tarafından açıklandı.
Coş, bir şirketler grubu olan ve 1948'de kurulan Manpower Inc'ın 82 ülkede 4 bin ofisten oluşan şube ağı, çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerle dünyanın en büyük çok uluslu şirketlerinden oluşan 400 bin müşterisinin yetenek ihtiyaçlarına odaklanmak, istihdam döngüsünün her aşamasında işverenlere verimlilik kazandırmak misyonunu taşıdığını ve 2009'da 3 milyon kişiyi daimi işe yerleştirdiğini belirtti.

Manpower'in Türkiye'de ise 7 şube ile müşterilerine işgücü çözümleri konusunda hizmet ve çözümler sunduğunu belirten Coş, 39 ülkede 64 bini aşkın işverenle birebir telefonla yapılan mülakatla gerçekleştirilen araştırmanın da önümüzdeki çeyrekte işe alım teamüllerini ölçmek amacıyla yapıldığını kaydetti.

TÜRKİYE'DEN 1002 İŞVEREN KATILDI
Coş, 48 yıldan beri yapılan bu araştırmaya Türkiye'nin ilk kez 2011 çeyreğinde katıldığını ve 1002 işverenle yapılan çalışmada ''3 ay içinde işlerinizde toplam istihdamın nasıl değişeceğini öngörüyorsunuz?'' sorusunu sorduklarını belirtti.

Bin işletmede 50 çalışandan bin çalışana kadar küçük, orta ve büyük boy işletmelerin yer aldığını belirten Coş, bu işletmelerin sanayi odaları, bölgesel ticaret odaları ve sektör derneklerinden taranarak seçildiğini belirtti.

Coş, araştırma sonuçlarına mevsimsel uyarlamalar da yapılarak daha net bir fotoğraf elde edildiğini, ancak bunun için 16 dönem o ülkede bu araştırmanın yapılması gerektiğinden, Türkiye'de mevsimsel uyarlama yapamadıklarını söyledi.

Araştırmanın Türkiye birinci çeyrek sonuçlarına göre, işverenlerin yüzde 36'sının istidamda bir artış öngörürken, yüzde 9'unun düşüş olacağını, yüzde 51'inin değişiklik olmayacağını, yüzde 4'ünün ise bilmediğini ifade ettiğini belirten Coş, buna göre artış öngörüsünden düşüş öngörü rakamlarını çıkardıklarında, yüzde 27 net istihdam görünümü tespit edildiğini kaydetti.

Ebru Coş, ''İlk çeyrek sonuçları son derece yüksek ve sevindirici geldi. Türkiye 39 ülke arasında en yüksek istihdam tahmini veren ülke olarak görünüyor'' dedi

''EN GÜÇLÜ İŞE ALIM BEKLENTİSİ EGE VE KARADENİZ'DE''
Araştırmanın 11 sektörü kapsadığını ve restoran ve otelcilikteki -2 görünüm hariç tüm sektörlerde net istihdam görünümünün olumlu olduğunu belirten Coş, en yüksek görünümün yüzde 36 ile madencilik, yüzde 35 ile inşaat ve üretim, yüzde 34 ile finans, sigorta, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler, yüzde 33 ile ilaç, yüzde 31 ile tarım, hayvancılık, ormancılık ve balıkçılık, yüzde 26 ile elektrik, gaz ve su, yüzde 25 ile ulaştırma, depo ve iletişim, yüzde 24 ile kamu ve sosyal, yüzde 23 ile de toptan ve perakende ticarette olduğunu kaydetti.

Coş, restoran ve otelcilikteki eksi görünümün de mevsimsel olduğunu, gelecek çeyrekte bu sektörde de işe alım planları bulunduğunu söyledi.

Manpower Türkiye Genel Müdürü Coş, Türkiye'nin Ege, Karadeniz, Orta Anadolu, Marmara ve Akdeniz bölgelerini kapsayan araştırmada, en güçlü işe alım beklentisinin yüzde 32 ile Ege ve Karadeniz'de görüldüğünü, bunu yüzde 26 ile Marmara, yüzde 24 ile Orta Anadolu, yüzde 23 ile Akdeniz'in izlediğini belirtti.

Araştırmanın dünya genelindeki sonuçlarına ilişkin de bilgi veren Coş, 39 ülkeden 32'sinde işverenlerin olumlu tahminde bulunduklarını, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, ABD ve İngiltere'nin bulunduğu G-7 ülkeleri dahil 28 ülkenin 12 ay öncesine göre daha iyileşmiş bir alım beklentisi taşıdıklarını vurguladı.

Çoş, ilk çeyrekte işe alma planları en güçlü olan ülkelerin ise Hindistan, Çin, Tayvan, Brezilya, Singapur ve Türkiye olduğunu, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve İrlanda'da ise en zayıf işe alma tahminlerinin yapıldığını ifade etti.

İstihdama Genel Bakış Araştırması'nı Türkiye'nin tüm bölgelerinde gerçekleştireceklerini anlatan Coş, ayrıca yetenek açığı araştırması da yaparak, Türkiye'de işverenlerin işsizliğe rağmen hangi yetenekleri aradıklarını tespit edeceklerini söyledi.