Nobel'e layık görülen hapisteki Çinli muhalifin evi kordon altına alındı

"Çin'de temel insan hakları için uzun süreden bu yana şiddet içermeden yürüttüğü mücadelesi" dolayısıyla Nobel barış Ödülü'ne layık görülen hapisteki

"Çin'de temel insan hakları için uzun süreden bu yana şiddet içermeden yürüttüğü mücadelesi" dolayısıyla Nobel barış Ödülü'ne layık görülen hapisteki Çinli muhalif Liu Xiaobo'nun Pekin'deki evi kordon altına alındı.

Norveç'in başkenti Oslo'da bugün düzenlenen Nobel Barış Ödülü töreni öncesi, Liu'nun Pekin'deki evinin bulunduğu caddeye yabancı gazeteciler kimlik kontrolleri yapılarak girebildi. Gazetecilere caddede ayrılan küçük bir yerde çekim yapabilecekleri söylendi. Liu'nun evinin bulunduğu sitenin önündeki caddede ayrıca kaldırım inşaatı başlatıldı ve yolun bir tarafı halka kapatıldı. Çok sayıda üniformalı ve sivil polisin yerleştirildiği sokaktan geçenler, Liu'ya verilen ödül konusunda görüş bildirmekten kaçınırken, bazılarının da bu olaydan haberi olmadığı gözlendi.

Nobel Komitesi'nin aldığı hiçbir kararın Liu Xiaobo'nun Çin'de işlediği suçları ortadan kaldıramayacağını söyleyen Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu, bu olayı kullanarak Çin'e baskı yapma girişimlerinin de başarısızlığa uğrayacağını ileri sürdü. Jiang, baskılara boyun eğmeyeceklerini de ifade etti.

Öte yandan Çin'in baş ağrısı konumundaki ayrılıkçı Tayvan'ın Devlet Başkanı Ma Ying-jeou, "İnsan hakları meselesi milletler ve sınırlar arasında ayrım yapmaz.'' diyerek, Çin'e, Liu'yu serbest bırakması çağrısında bulundu.

Ödül töreninde, Çin'in ailesinin törene katılmasına izin vermemesi nedeniyle Liu, boş bir sandalye ile temsil edildi.

Norveç Nobel Komitesi, başkent Oslo'da, Çinli muhalif Liu Xiaobo'nun "Çin'de temel insan hakları için uzun süreden bu yana şiddet içermeden yürüttüğü mücadelesi" dolayısıyla ödüle layık görüldüğünü bildirmişti. Komite Başkanı Thorbjoern Jagland, Liu'nun Çin'deki insan hakları mücadelesinin en önemli sembolü olduğunu söylemişti. 54 yaşındaki Xiaobo, Çin'de geniş kapsamlı siyasi reformları, çok partili demokratik sistem ile birlikte ifade özgürlüğünü savunduğu ve bu yöndeki çağrıları içeren bir manifesto hazırladığı için 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Nobel Barış Ödülü'nün muhalif Xiabao'ya verilmesinden dolayı Çin-Norveç ilişkileri bozulmuştu.

Törene 18 ülke katılmayacağını açıklarken, bunlardan çoğu Çin ile güçlü ticari ilişkilere sahip veya Çin gibi Batı'nın insan hakları alanındaki baskılarına karşı. Norveç Nobel Komitesi törene katılmayacak ülkeleri ise şöyle açıklamıştı: Rusya, Kazakistan, Colombia, Tunus, Suudi Arabistan, Pakistan, Sırbistan, Irak, İran, Vietnam, Afganistan, Venezüella, Filipinler. Mısır, Sudan, Ukrayna, Küba ve Fas. Sri Lanka ise tören davetiyesine cevap vermedi.

2008'de Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari ödüle layık görülmüş ve ödül törenine 10 ülke katılmamıştı.