Kültürlerarası Yakınlaşma Konferans'ı başladı

Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'e (THIMUN) bağlı olarak 17 yıldan beri Özel Üsküdar Amerikan Lisesi'nde düzenlenen Türkiye Uluslararası M

Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'e (THIMUN) bağlı olarak 17 yıldan beri Özel Üsküdar Amerikan Lisesi'nde düzenlenen Türkiye Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı (TIMUN) başladı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in dış politika danışmanı Kıdemli Büyükelçi Serpil Uludoğan Alpman'ın katılımıyla başlayan konferans 3 gün sürecek.

Birleşmiş Milletler Örgütü'nün alt kuruluşlarından biri olan Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'e (THIMUN) bağlı olarak bu yıl 17'ncisi düzenlenen "Türkiye Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı" kapsamında, dünya sorunlarının, liselerden oluşturulan temsilciler tarafından tartışmaya açılacağı öğrenildi. Konferansın düzenlendiği Sağlık ve Eğitim Vakfı'na bağlı Üsküdar Amerikan Lisesi'nin, Türkiye'de Uluslararası Model BM Konferansı düzenleyen tek okul olduğu ifade edildi. Üç gün sürecek konferansa yurt dışından 140, Türkiye'den ise 320 öğrenci katılacağı, konferansın ana temasının da "Tüm Kültürlerin Yakınlaşması Yılı" olduğu vurgulandı.

Mısır, Almanya, Hollanda, İsrail, Norveç, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki 15 okuldan gelerek oturumlara katılacak grupların, Türkiye'deki 29 okuldan gelecek temsilcilerle birlikte, dünyayı ilgilendiren konuları masaya yatıracağı anlatıldı. Gençlerin bu konuları tartışacağı ve verimli çözümler üretmek için kafa yoracağı ifade edildi.

"KÜLTÜRLERİN YAKINLAŞMASI YILI"

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 2010 yılını "Kültürlerin Yakınlaşması Yılı" olarak belirlediğini belirten Özel Üsküdar Amerikan Lisesi yetkilileri, bu nedenle konferansın ana temasının bu olduğunu anlattılar. Yetkililer, Türkiye Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı'nın 9 komiteden oluştuğunu, bu komitelerin arasında, "Ekonomik - Sosyal" , "Güvenlik Konseyi" , "Çevre" , "Silahsızlanma" ve "İnsan Hakları"nın da bulunduğunu belirttiler. Komitelerin her birinin konularında son derece deneyimli öğrenciler tarafından yönetildiği öğrenilirken, çalışmanın, öğrencilere, evrensel ve diplomatik bakış açısı kazandırmayı amaçlayan simülasyon olduğu vurgulandı.