Çin, Nobel komitesine ateş püskürdü: Siyasi tiyatro

Pekin yönetimi, Nobel Barış Ödülü Komitesi'ne ateş püskürüp, komiteyi 'siyasi tiyatro' olarak suçlarken, ödülün hapisteki Çinli muhalif Liu Xiaobo'ya

Pekin yönetimi, Nobel Barış Ödülü Komitesi'ne ateş püskürüp, komiteyi 'siyasi tiyatro' olarak suçlarken, ödülün hapisteki Çinli muhalif Liu Xiaobo'ya verilmesini ise 'Soğuk Savaş zihniyetin' bir ürünü olduğunu savundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, bugün yaptığı yazılı açıklamada, "Gerçekler tam olarak gösteriyor ki, Nobel komitesinin kararı dünya halkının çoğunluğunun temsil edemez." dedi. "Tek taraflı ve yalanların dikilecek ayağı olmadığını ve Soğuk Savaş zihniyetinin rağbet görmediğini söyleyen Jiang, "Bu tür siyasi tiyatroların, Çin halkının, Çin'e özgü sosyalizm yoluna verdiği destekteki kararlılığı ve güvenini sarsamayacağı." ifadelerini kullandı.

Nobel ödülünün verildiği sırada açıklama yapan Jiang, Liu'ya verilen ödülün, Çin'deki karışıklığı teşvik etmek ve dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'i siyasi istikrarsızlığa sürüklemek amacını taşıdığını hatırlattı. Sözcü Jiang, "Bu tür insanların planları başarısızlığa mahkûmdur." diye konuştu.