Kılıçdaroğlu'nun büyük atılım yolu

CHP kurultayı, 12 Haziran seçimini 'etkileyecek' değil, CHP oylarının yüzde 40'lara yönelmesini ya da yüzde 25 civarında kalmasını 'belirleyecek'tir.


Kurultay tarihi, CHP’de, hatta Türk siyasal hayatında yeni bir dönemin başlangıcıdır. Önümüzdeki seçim sonuçları da yeni Meclis’in yapacakları da 18 Aralık’la anılacaktır.
12 Haziran seçiminin sonucunu, kurultay olumlu ya da olumsuz ‘etkileyecek’ değil, CHP oylarının yüzde 40’lara yönelmesini ya da yüzde 25 civarında kalmasını ‘belirleyecektir’.
CHP’nin nasıl bir parti olacağı, kurultay kapandığı zaman anlaşılacaktır. Özlediğim CHP’ye kavuşmak için, Kılıçdaroğlu’nun yapması gerektiğine inandıklarımı okuyucularımla paylaşmak istiyorum. Yazdıklarımın tam tersi ortaya konulduğunda CHP’nin ileri gideceğini savunanlara bakmayınız, onlar maceraperest, hayalci, halkı tanımayanlardır. Siz benim dediklerimi unutmayın, kurultay sonrasında ne yapıldı, oradan nereye gidileceğini yazacağım. 

Ödevler
Şimdi Kılıçdaroğlu’nun kurultay ödevlerini sıralayayım:
1- Açış konuşması: Kılıçdaroğlu düşüncelerini tasnif edip sıralayarak; devletimizin anayasası, özellikle insan hakları ve demokrasi, yönetim sistemi, yeni sosyal parasal düzen, Kürt sorunu tanımı ve politikalarını özlü ve açık biçimde yazmalı ve kurultayı bu düşünceleriyle açmalıdır. Bu konuşmayı dinleyenlerin, Kılıçdaroğlu’nun felsefesi ve neleri nasıl değiştireceği hakkında soracakları soru kalmamalıdır. 

Doğru tanımlama
Genel başkanın yeni CHP’yi doğru tanımlayacak her cümlesi, bir önceki cümlesinden daha büyük coşkuyla alkışlanacaktır. Söylenenlerin, halkımızın uzun yıllardır bekledikleri görüşler olduğu hemen anlaşılacak, yurdun her yerine ve her kesimine inanılmaz hızla yayılacaktır.
2/ Parti içi demokrasi: Kılıçdaroğlu halkı ve partiyi yüceltecek politikaları anlattıktan hemen sonra, o gün başlayacak parti içi demokrasi devrimini açacak şu cümleyi konuşmasına eklemelidir: “Delegelerin aday gösterecekleri yeni genel başkan seçimi ve çarşaf listeyle parti meclisi seçimi yapılacaktır. Önümüzdeki seçimlerde, partimizin adayları, bütün üyelerimizin seçmen olarak katılacakları önseçimle belirlenecek, kontenjan adayı sayısı illerin çıkaracakları milletvekili sayısının beşte birinden fazla olmayacaktır.”
Kılıçdaroğlu, yazdığım konuşmayı yapar ve çarşaf listenin uygulamasını başlatır mı?
Çarşaf listenin uygulanmasına tüzüğün izin vermediğini söyleyenler vardır. Yandaki kutu içindeki hüküm; yaygınlaştırılmak istenen bu görüşün yanlışlığını göstermektedir.
Bugün, çarşaf liste uygulanabilir! Ayrıca önseçimin uygulanmasının önünde de ne yasalar ne de CHP Tüzüğü engeldir.
Aksini söyleyenler partinin geleceğini değil, kendilerinin kurultayda parti meclisine seçilmelerini, önümüzdeki seçimlerde de aday olmalarını düşünmektedirler.
Kılıçdaroğlu gündeme genel başkan seçimini koyarsa yeniden seçilir; parti meclisi seçimlerinde çarşaf liste kullanılırsa, istediklerinin büyük çoğunluğu parti meclisine girer; sloganlarla değil, gerçekten devrimci içerikli konuşursa CHP hızla değişir ve güçlenir. CHP için büyük atılım bu yola girmektir.
Kurultay ertesinde, 20 Aralık’ta, kurultayda ne olduğunu yazacağım: Umudum büyük atılımdır; diğer yolu kapalı sayıyorum.

CHP Tüzüğü
Madde 48: ..... J- Seçimlerde Kullanılacak Oy Pusulası:
“...kongre üyelerinin onda birinin önerisi ve kongre üye tam sayısının salt çoğunluğu ile yapılacak oylama sonucunda tek ve ortak (çarşaf liste) oy pusulası usulü ile seçimlerin yapılmasına karar verilebilir. Bu halde adaylar, Kongre Başkanlık Kurulu’nca ad çekme ile belirlenecek harften başlamak üzere ve soyadı alfabe esasına göre sıralanır ve ortak liste olarak bastırılır. Bu listeler, İlçe Seçim Kurulu’nca mühürlenerek oy pusulasına dönüştürülür. Kongre üyelerince, bu oy pusulalarındaki aday isimlerinin yanına işaret konarak oylama yapılır...”