Afet kredileri de borç yapılandırmasına dahil edildi

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde dağıtılan 'afet kredisi'ni geri ödeyemedikleri için yüzde 800'ü bulan fazilerin altında ezilen, bir çoğu iş yerini

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde dağıtılan 'afet kredisi'ni geri ödeyemedikleri için yüzde 800'ü bulan fazilerin altında ezilen, bir çoğu iş yerini, evini ve malını kaybeden esnafların borçları, 'Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırması' olarak değerlendirilen düzenlemeye dahil edildi.

Depremde bölge ekonomisini kalkındırmak amacıyla Dünya Bankası tarafından gönderilen krediden faydalandırılan, faizle birlikte 8 katına çıkan borçlarını geri ödeyemeyen esnaf ve sanatkarların umutla beklediği haber geldi. Vergi ve SSK prim borçları başta olmak üzere elektrik, su, trafik cezası, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, gümrük vergisi, motorlu taşıtlar vergisi gibi pek çok kalemde borçların yeniden yapılandırılacağı 'Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırması' olarak değerlendirilen düzenlemeye, afet kredileri de dahil edildi.

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan, esnaf ve sanatkarların kanayan yarası olan ve yıllardır çözüm bekleyen afet kredilerinin mali yapılandırma paketine eklendiğini söyledi. Yıllardır sürdürdükleri yoğun girişimlerin olumlu sonuç verdiğini ifade eden Alişan, "Afet kredisinde uygulanan yüksek faizler nedeni ile borçlarını ödeyemeyen binlerce esnaf ve sanatkarlarımız icralık olmuş, yılların birikimleri olan ekmek teknelerine bir bir haciz uygulanmıştır. Esnaf ve sanatkarlarımızın korkulu rüyası haline gelen bu durum karşısında sürdürdüğümüz temaslar neticesinde; Cumhuriyet tarihinin en büyük mali yapılandırma paketine afet kredilerinin de yapılandırılması dahil edilmiştir." dedi.

Başkan Alişan, kapsam içine alınan afet kredilerinde, faiz oranlarının TEFE ve ÜFE oranına göre hesaplanarak, taksitli olarak tahsil yoluna gidileceğini bildirdi. Afet kredilerinin kapsam içine alınmasının çok büyük memnuniyet duyduklarını kaydeden Alişan, şunları söyledi: "Talepleri dikkate alarak bu kararın alınmasını sağlayan Başbakanımız başta olmak üzere, bakanlarımız ve milletvekillerimize sonsuz şükranlarımızı sunarız. SGK ve vergi yapılandırmasının ardından en büyük sorunumuz olan afet kredisinde de yapılandırmaya gidilmesi esnaf ve sanatkarlarımızın önündeki bir çok engeli ortadan kaldıracak."