Aes, Koç Grubu'nun Elektrik Üretim Şirketi Entek A.ş.'ye Ortak Oldu

Koç Grubu'nun enerji şirketlerinden Aygaz dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden AES ile elektrik üretiminde işbirliği yapma amacı ile bir ortaklık anlaşması imzaladı.

Aes, Koç Grubu'nun Elektrik Üretim Şirketi Entek A.ş.'ye Ortak Oldu
Aygaz'ın bir iştiraki olan ENTEK Elektrik Üretim A.Ş.'nin yüzde 49.6 hissesinin AES'e satılması ile gerçekleştirilecek olan bu ortaklık çerçevesinde doğal gaz, kömür, hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynaklar ile çalışan elektrik santrallerine yatırım yaparak önümüzdeki beş yıl içinde pazardaki ilk beş oyuncu arasına girilmesi hedefleniyor.
İmza töreninde açılış konuşmasını yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, enerji sektöründe liderliklerinin her geçen gün pekiştiğini söyledi. Bugüne kadar yabancı sermayenin Türkiye yatırımına destek olduklarını, birçok yabancı ortaklığı başarı ile yürüttüklerini ifade eden Koç, yeni ortağı AES'i güçlü, global bir oyuncu olarak tanımladı. AES'in uluslararası tecrübesini Koç Topluluğu'nun gücü, bölge ve enerji konusundaki tecrübesi, Türkiye elektrik pazarına duydukları ortak inanç,
heyecan ve vizyon çerçevesinde birleştireceklerini ifade etti.
Koç Grubu içerisinde en yüksek paya sahip enerji sektöründe Türkiye'de lider konumda olduklarını belirten Koç, "Türkiye'de Petrol ürünleri tüketimin yaklaşık yüzde 65'ini karşılayan Tüpraş Avrupa'nın 8. en büyük, ülkemizin ise en büyük sanayi kuruluşu ve tek rafineri şirketidir. Aygaz LPG sektöründe yüzde 30'luk payı ile ülkemizde lider; Avrupa'nın 5.büyük LPG şirketidir. Opet Türkiye'de en hızlı büyüyen petrol dağıtım şirketidir. Entek ise 300 MW elektrik üretim kapasitesine sahip, Türkiye'nin ilk özel
elektrik üretim şirketlerinden birisidir" dedi.
Dünya enerji talebindeki artışın gelecek yirmi yılda yüzde 45'e ulaşacağını vurgulayan Koç, ülkemizde ise sanayinin de en önemli girdilerinden birisi olan elektrik tüketiminin önümüzdeki dönemde yılda ortalama yüzde 6-7 artmasının beklendiğini belirtti. Koç şöyle devam etti:
"Koç Holding olarak sadece Türkiye'de değil; uluslararası alanda, ve özellikle bölgemizde de enerji alanında en etkin oyunculardan biri haline gelmek istiyoruz. Bu, ülkemizin bir üretim ve dağıtım merkezi olarak enerji koridorlarında yer alan avantajlı konumunun güçlenmesine önemli katkı sağlayacaktır. AES ile yapacağımız ortaklık, enerji alanında ülkemize yatırım konusunda kararlılığımızın ve ülkemizde enerji sektörüne duyduğumuz güvenin önemli göstergelerinden biridir."
Toplantıda Mustafa V. Koç'un ardından konuşan AES'in Başkan ve CEO'su Paul Hanrahan ortaklık hedeflerini ve büyüme stratejilerini aktardı.
Toplantıda AES'in 5 kıtada 29 ayrı ülkede 130 elektrik üretim tesisi ve 15 dağıtım şirketi ile faaliyet gösterdiklerini söyleyen AES'in Başkan ve CEO'su Paul Hanrahan elektrik üretimi ve dağıtımı konusunda kömür, doğalgaz, hidroelektrik, petrol, rüzgar, güneş ve diğer enerji kaynaklarından oluşan 40 bin MW'tan fazla işletme kapasiteleri bulunduğunu ifade etti. Hanrahan, 30 yıllık sektör deneyimleri süresince 35'ten fazla hükümetin enerji varlıklarının özelleştirilmesinde birlikte çalıştıklarını belirtti.
Edinilen tüm bu deneyimler ışığında Türkiye'de enerji alanında büyüyen ihtiyacın karşılanmasına ve enerji sektörünün modernizasyonuna destek vermek konusunda önemli potansiyel gördüklerinin altını çizdi.
Türkiye'nin ekonomik performansının yüzde 6'lık GSYİH artışı ile şu anda dünyanın en iyileri arasında olduğunu ifade eden Hanrahan sözlerine şöyle devam etti:
"Önümüzdeki on yılda sadece Çin ve Hindistan'ın daha hızlı büyüyeceği öngörülüyor. Türkiye ise 2050'de dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme potansiyeline sahip. Bu ekonomik büyüme elektrik talebinde yıllık yüzde 6'lık artışı beraberinde getiriyor."
Türkiye'de yatırım yapma kararının 2007'de alındığını, halihazırda küçük hidroelektrik tesislerinden oluşan 70 MW'lık bir portföyleri olduğunu belirten Hanrahan, Türkiye pazarına yabancı olmadıklarını ifade etti.
30 yıllık deneyimlerinden ülke pazarı hakkında derin bilgi ve tecrübeye sahip olmanın ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını söyleyen Hanrahan, Türkiye'nin en büyük Holding'inin deneyim ve bilgisini AES'in mühendislik, işletme, proje finansmanı ve geliştirme kabiliyetleri ile birleştireceklerini söyledi. Hanrahan, üretim kapasitesini artırmak için farklı yakıt kaynakları ve teknolojiler kullanan yeni santral projeleri geliştirmeyi, önümüzdeki yıl başlaması planlanan üretim özelleştirme
kapsamındaki tesislerin verimliliğini artırmayı ve çıkabilecek satın alma fırsatlarını değerlendirmeyi düşündüklerini sözlerine ekledi.
Entek'in İzmit ve Bursa'da olmak üzere toplam kapasitesi 300 MW olan 2 adet doğal gaz çevrim santrali işlettiğini belirten Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ise, elektrik üretiminde de lider şirketlerden birisi olmayı hedeflediklerini söyledi.
Elektrik üretim işinde başarının ve rekabetin ana koşulu olarak çeşitli kaynaklardan üretim yapabilen bir portföye sahip olmak istediklerini ifade eden Memioğlu, "AES- Entek ortaklığının amacı da doğal gaz, hidro elektrik, kömür santralleri ve yenilenebilir enerji sahalarında üretim tesisleri kurmak, geliştirmek" dedi.
Büyümede şirket satın alma fırsatları değerlendirileceği gibi yeni (greenfield) yatırımlar da yapmayı planladıklarını anlatan Memioğlu, üretim özelleştirmeleri (termik ve hidro) ile de şartlara bağlı olarak ilgilenmekte olduklarını söyledi.
Özelleştirme konusunda değer gördükleri yerde bu değeri ödemekten çekinmediklerini, Tüpraş özelleştirmesinin bu durumun örneklerinden biri olduğunu belirten Memioğlu, "Grup olarak da hesaba, mantığa oturmayan maceralara girmeyiz. EÜAŞ özelleştirmelerinde de hukuki belirsizlikler taşımayan, finanse edilebilir tesis ve portföylerle ilgileneceğiz" dedi.
Memioğlu Türkiye elektrik sektörünün son yıllarda liberalleşme anlamında aldığı yolun umut verici olduğunu, ancak daha alınması gereken yol olduğunu belirtti.
Büyüme sürecinde en önemli atılımlarının Opet ve Tüpraş'ın satın alınması olduğunu ifade eden Memioğlu, 2002 yılında Opet'in yüzde 50'sini satın alarak Koç Grubu'nun Aygaz ile mevcut olduğu petrol ürünleri pazarındaki yerini pekiştirdiklerini aktardı.
Memioğlu, "Opet'i satın aldığımız zaman yüzde 9 olan pazar payı bugün yüzde 17'dir. Tüpraş'ı almamız ise Türkiye'de enerji sektörüne duyduğumuz güvenin bir ifadesi idi. Madencilik sahasında Demir Export ile de Türkiye'nin köklü madencilik şirketlerinden birisine sahibiz. Koç Grubu olarak petrolden doğal gaza, elektrikten madenciliğe enerjinin tüm dallarında faaliyet göstermekteyiz, 2000 yılında 2,5 milyar dolar ciroya sahipken 2010 yılını 20 milyar doların üzerinde bir ciro ile tamamlamayı hedefliyoruz"
dedi.