Göç ve göçerlerin sorunları masaya yatırıldı
Güneydoğum Derneği, Güneydoğu'daki göç ve göçerlerin sorunlarının tartışıldığı bir panel düzenledi.
Siirt Üniversitesi'nde gerçekleştirilen pane
Siirt Üniversitesi'nde gerçekleştirilen panele, Vali Musa Çolak, Güneydoğum Dernek Başkanı Duygu Sucuka, öğretim üyeleri, STK temsilcileri ve diğer davetliler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Vali Çolak, istikrar içinde büyüyen, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşmüş Türkiye hedefinin herkesi heyecanlandırdığını belirtti. Çolak, "Siirt'te özellikle kırsal kalkınmaya çok büyük önem veriyorum. Köylerden kentlere göçü durduracak, çiftçinin, köylünün yaşam standardını yükseltecek, gelir ve refah düzeyini artıracak projeleri hayata geçirmek istiyoruz." dedi.
Göçle birlikte kentte oluşan sorunlara değinen eski Mardin Milletvekili Nihat Eri, Türkiye'de önce 1950'li yıllarda sanayileşme ve kalkınma maksadıyla göç yaşandığını, ardından da terör dolayısıyla mecburi taşınmaların gündeme geldiğini anlattı.
Siirt Yatırım Destek Ofisi koordinatörü M. Emin Paça, en iyi çözüm yolunun istihdam ve meslek sahibi etmek olduğunu belirtti. Siirt Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sait Kıngır, gerekli desteğin sağlanması halinde hayvancılığın büyük aşama kaydedeceğini söyledi.
Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali İlbaş, Siirt il genelindeki 450 bin küçük baş hayvanın 230 bininin, 418 göçer aile tarafından yetiştirildiğini vurguladı. İlbaş, bu ailelerin yerleşik hayata geçmesi halinde hayvancılığın sabote olacağını ifade etti. İlbaş, "Kayıt dışı da olsa Türkiye ekonomisine ciddi katkısı vardır. Göçerlerin en önemli sorunları eğitimdir, susuzluktur, elektriksizliktir ve ilgisizliktir. Başta seyyar okullar oluşturularak bu göçer ailelerin çocukları okutularak cahillikten kurtarılması ve topluma kazandırılması gerekir. Ayda bir sağlık taraması yapılması ve köylerde yerleşik hayata geçmeleri için ciddi destek verilmesi gerekir." şeklinde konuştu.