Uluslararası sınır ticareti Kilis'te masaya yatırıldı
I. Uluslararası Sınır Ticareti Kongresi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.
Suriye ve Türkiye ulusal marşlarının okunmasıyla başl
Suriye ve Türkiye ulusal marşlarının okunmasıyla başlayan kongrenin açılış törenine Kilis Valisi Turhan Ayvaz, Gaziantep Vali Vekili Mehmet Okur, Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosu Heysem Said, Türkiye'nin Halep Başkonsolos vekili Burcu Yavuz, Kilis Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, Halep Üniversitesi Rektörü Prof. Nidal Shehade, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, Kilis ve Halep'ten çok sayıda davetli ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Kongrenin açılış töreninde Vali Ayvaz, Başkonsolos Heysem Said, Halep Üniversitesi Rektörü Prof. Nidal Shehade, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, KİTSO Başkanı Özçiloğlu, İİBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Paksoy birer konuşma yaparak, kongrenin önemine değindiler. Kilis 7 Aralık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı ile Halep Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Dekanlığı eşgüdümünde gerçekleştirilen, İpekyolu Kalkınma Ajansı ile Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO)'nın desteklediği I. Uluslararası Sınır Ticareti Kongresi iki gün sürecek. Türkiye'deki 35 üniversiteden, Halep Üniversitesi'nden ve KKTC'deki üniversitelerden akademisyenler bildirilerini sunacak.
Kilis Valisi Turhan Ayvaz yaptığı konuşmada, "Dünya ülkeleri 100 yıl önce Türkiye ve Suriye ülkeleri arasında sınır çizerek birbirine düşman ettiler. Bu yetmedi sınıra yakın yerlere mayın döşediler. Her iki ülke de yapılanların farkına varıp dil birliği kültür birliği olan bu iki dost ülke vizelerin kaldırılmasıyla birbirlerine biraz daha yakınlaştı. İnanıyorum ki sınırda bulunan mayınlar 2014 yılına kadar temizlenecektir." dedi.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. İsmail Güvenç ise "Kilis'te ilk defa uluslararası anlamda gerçekleştirdiğimiz kongrede görüşeceğiz. Kongrede sınır ticaretinin tarihsel gelişiminden, sınır kapılarında karşılaşılan sorunlara kadar bir çok konuya temas edilecek." değerlendirmesini yaptı.
Konuşmaların ardından kongrenin fikir safhasında bugüne kadar gelmesine destek olanlara plaket verildi. I. Ulslararası Sınır Ticareti Kongresi'ne katılan katılımcılar 25 oturum ve 3 ayrı dilde (Türkçe, Arapça ve İngilizce) sunum yapacak. İki gün sürecek olan kongrenin sonunda katılımcılara katılım belgeleri verildikten sonra Halep gezisi düzenlenecek.