Eğitim Bir Sen Başkanı Gündoğdu: Türkiye'nin bütün dayatmalardan kurtulmasını istiyoruz
Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, eğitimde 1+4+4+4 formülü ile ilgili, "Biz Türkiye'nin bütün dayatmalardan kurtulmasını istiyoruz." dedi.<
Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 18. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'na sunduğu, zorunlu eğitimin 1+4+4+4 olmak üzere 13 yıl olması teklifi ile ilgili yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecinde, imam hatip liselerinin orta kısımlarının kapatılması amacıyla 8 yıllık zorunlu ve kesintisiz eğitim dayatması getirildiğini hatırlattı. Gündoğdu, "Biz Türkiye'nin bütün dayatmalardan kurtulmasını istiyoruz." dedi.
Önergelerinde yer alan ilk 1 yılın ana sınıfı, sonraki 4 yılı da sadece sınıf öğretmenlerinin gireceği temel eğitim olarak planladıklarını söyleyen Gündoğdu, şöyle devam etti: "İkinci 4 yıl, yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık. Daha önceki milli eğitim şuralarında alınan kararlar gereği, akademik liseler, imam hatip liseleri, mesleki ve teknik liseler gibi okul türlerinin de azaltıldığı bir sistem kurgusu var. Buna paralel ortaöğretime hazırlık ve yönlendirme. Yönlendirmeden, bu öğrencilerin gelecekte akademik bir ortaöğretimle, üniversite mi düşünüyorlar; mesleki eğitimle, kalifiye eleman olarak kısa sürede işe atılmayı mı? Sosyal bilimler, sosyal liseler, imam hatip liseleri ya da daha çok din eğitimi almak mı istiyorlar? Onlara tercih sunulacak bir 4 yıl ve ortaöğretimde 4 yıl olmak üzere 13 yıla çıkartılan zorunlu eğitim önerimiz var."
İmam hatiplerin orta kısımlarının açılmasının gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Gündoğdu, "İmam hatiplerin orta kısmı diye ayrı bir okul açma değil. Burada öğrencilere ana sınıfı ve 4 yıllık temel eğitimden sonra yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık eğitimini alternatifli seçenek sunmak. Mutlaka okuyacaksınız ama şu şıklardan hangisini istersiniz, diye tercih sunulması. Bu tercihi ettikten sonra pişman olurlarsa her türlü yatay ve dikey geçişin serbest olacağı bir eğitim modeli öneriyoruz." cevabını verdi.
"Şura kararları tavsiye niteliği taşıyor. İleride uygulanabileceğini düşünüyor musunuz?" şeklindeki soru üzerine Gündoğdu, "Bundan sonrası bakanın ve siyasi iktidarın işi." dedi.
Türkiye'de her kurumun kendi işini yapması gerektiğini söyleyen Gündoğdu, "Milli eğitimin temel amacı, temel kanun belli. Burada dayatmalar, ideolojiler yoktur. İnsan vardır. Bu insanın merkeze alınarak, antidemokratik süreçlerin vatandaşı döverken eğitim sistemini de şekillendiren tek tipçi yapısı yerine özgürlükçü, çocukları kendimize benzetme gayreti gütmeden, kendileri olmanın önünü açacak, bir sivil yaklaşımdan yanayız." diye konuştu.
Başka bir soru üzerine, 8 yıllık kesintisiz eğitim ile çıraklık ve mesleki eğitimin yok edildiğini söyleyen Gündoğdu, "15 yaşına kadar çocuğun çıraklık eğitimi, mesleki eğitim alma şansı kalmamıştır." ifadesini kullandı.
Gündoğdu şöyle devam etti: "İş dünyası 'kalifiye elaman istiyorum', İş ve İşçi Bulma Kurumu da '100 binlerce işsiz var' diyor. O zaman piyasaya duyarlı, ekonomiye duyarlı, değerlere duyarlı, yüzde 99'u Müslüman olan bu ülkenin Anayasa'nın 24. maddesinde 'isteyen anne babalar çocuklarına din eğitimi de aldırabilirler' evrensel hukukun da garantisi altında olan bu hak doğrultusunda, onlara da tercih sunan, tercihli bir eğitim modeli istiyoruz."