Bulgaristan'da Başmüftülük Binası Mühürlendi Sofya ? 28.11.2010 

İSTAN'DA BAŞMÜFTÜLÜK BİNASI MÜHÜRLENDİ

SOFYA (A.

İSTAN'DA BAŞMÜFTÜLÜK BİNASI MÜHÜRLENDİ

SOFYA (A.A) – 28.11.2010  - Bulgaristan;da aylardır süren Büşmüftülük krizi, mahkemece Yüksek Dini Şura Başkanı ilan edilen eski siyasi polis Nedim Gencev taraftarlarının, ellerinde yolsuzlukla ilgili belgeler olduğu gerekçesiyle, polis desteğinde cumartesi günü Başmüftülük binasını mühürlemesiyle büyüdü. 
Jandarma destekli yaklaşık 30 polisin yardımı ile müftülük binasını kuşattıran Gencev;in taraftarları, Mariyan Petkov adlı bir özel icra görevlisi ile birlikte, seçilmiş Başmüftü Mustafa Aliş Haci;nin 10 kişilik personelini dışarı attırarak binayı mühürletti.
Gencev, devlet güvenlik güçleri destekli eylemine ilişkin Bulgaristan Ulusal Radyosuna açıklamasında, “Mustafa Aliş Haci;nin yönetiminde Müftülükte biriken ödenmemiş borçların bedeli 5 milyon levaya (2.5 milyon avro) ulaştı. Duruma el koymak zorundaydık." dedi.
Ülkede büyük yankı uyandıran eylemden haber alan yüzlerce Müslüman bina etrafında toplanınca, polis ve jandarma, bina etrafına demir engeller yerleştirdi.
Türkiye ziyaretinden dönen Mustafa Aliş Haci ise, bazı bölge müftüleri ve milletvekillerinden oluşan bir heyetle birlikte Başmüftülük binasına girmeye çalıştı ancak polis tarafından engellendi.

-YOLSUZLUKLAR BAHANE–

Mustafa Aliş Haci, olayla ilgili verdiği demecinde, Nedim Gencev ve taraftarlarının ortaya attıkları yolsuzluk iddialarının "tamamen bahane" olduğunu, kaba güç ve polis desteğiyle kapıları kırarak binaya girdiklerini söyledi. 
“Gencev, biriken borçları ödemek mazeretiyle Başmüftülüğe ait mal ve mülklerini satmak istiyor" diyen Haci, eylemi şöyle anlattı:
“Gencev;in adamları gelince polis de onlara yardımcı olup, 'kapıları kırın; demiş. Müftülükte 8–9 kişi vardı ve onlar dışarı çıkarıldılar. Müslümanlar akın akın Sofya;ya gelmeye başladı. Ben de bölge müftüleri ve bazı milletvekilleri ile birlikte buraya geldim ancak bizi içeri almadılar. Başmüftü yardımcısı Vedat Ahmet Başmüftülük Özel Kalem Müdürü Erdinç Süleyman ile birlikte içeri girdiler ve Gencev;in özel koruma şirketinin adamları tarafından dövülmüşler. Vedat Ahmet karakola götürüldü. İfade vermek üzere orada bir süre bekletildi. Hakkında tutuklama kararı çıkabilir."

-BELGESİZ EYLEM–

Mustafa Aliş Haci, 'mahkemeden belgemiz var; iddiasındaki Gencev;in taraftarlarının kimseye hiçbir belge göstermediklerini önemle vurguladı. Eyleminin özellikle hiçbir resmi kurumun açık olmadığı cumartesi günü yapıldığını kaydeden Haci, “Bina mühürlendi, pazartesi gününe kadar beklemek zorundayız" dedi.
Haci sözlerini şöyle sürdürdü:
Herşeyden önce burada bir haksızlık var. Bulgaristan Müslümanlarının dini liderlerini seçme hakları var. Bu uygulama ise haklarının tamamen ihlalidir. Bulgaristan;da Yüksek İdare Mahkemesi;nin 12 Mayıs 2010 tarihinde aldığı kararı ile Müslüman diyaneti çıkmaza girdi."
Haci;ye göre Başmüftülük binasının işgal ve mühürlenmesine tepki gösteren Müslümanların desteğine gelen, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefet Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS-HÖH) milletvekilleri oldu ve sadece onlar müdahale etmeye çalıştı.
“Diğer milletvekilleri de gelseydi iyi olurdu" diyen Haci, "Başka Parti temsilcileri gelmedi. Tuncay Naimov, Üna Lütvi, Çetin Kazak, Kasım Dal, Petya Raeva adlı milletvekilleri içeri girmek istediler ancak polis onlara da müsaade etmedi." ifadesini kullandı.
Bu arada olaya müdahale etmeye çalışan milletvekillerinin, meseleyi hükümet nezdinde dile getirecekleri öğrenildi. Mustafa Aliş Haci ve Başmüftü yardımcıları, hukukçu ve avukatlarla görüşüp, pazartesi günü kanunlar çerçevesinde gerekli girişimlerinde bulunacaklar.

-TEK ÇÖZÜM YENİ KONGRE–

Son gelişmelerin Bulgaristan;daki Müslümanlarının moralini iyice yıprattığını ifade eden Haci, sorunun tek çözüm yolunun yeni bir kongre yapılması olduğunu söyledi.
Haci şu ifadelerini kullandı:
“Madem ki öyle bir karar çıktı, devlet, hükümet veya mahkeme olsun, yeni bir kongre düzenlesinler. Bu kongrede herkes aday olsun, halk kimi seçerse biz onun elini öpmeye hazırız. Herkes katılsın, aday olsun. O kongrede Nedim Gencev bizzat seçilirse bile elini öpmeye hazırız. Başka çaremiz yok."
Mustafa Aliş Haci, yaşanılan tüm gelişmeler konusunda gerek uluslararası örgütlere gerekse Türkiye;ye daima haber verdiklerini belirterek, son eylemle ilgili toplanan belgelerinin Türkçe, Bulgarca ve İngilizce olarak internetten yayınlanacağını söyledi.
Haci, “Tanık olduğumuz bu eylem ile ilgili tüm bilgileri Avrupa İnsan Hakları Komisyonu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı;na da (AGİT) göndereceğiz." dedi.
28.11.2010 11:12:31