Sultansazlığı'na aktarılan cansuyu konaklayan kuş sayısını 1 milyona çıkardı

Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden birisi olan Sultansazlığı'na aktarılan can suyu, konaklayan kuş sayısını artırdı. 301 kuş türü ile 428 bitki tür

Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden birisi olan Sultansazlığı'na aktarılan can suyu, konaklayan kuş sayısını artırdı. 301 kuş türü ile 428 bitki türüne ev sahipliği yapan Sultansazlığı Milli Parkı ve Ramsar Alanı'na sağladığı can suyu projesiyle eski kuş türlerinin yeniden uğrak mekanı oldu. Yapılan projeyle sazlığın tamamı su ile doldu. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, kuşların göç mevsiminde Sultansazlığı 1 milyonu aşkın kuşa yaşama ve barınma ortamı sağladı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bölgede yaptığı araştırma ile ilgili yaptığı açıklamada, kuşların göç yollarının kesişme kavşağı olarak da bilinen Sultansazlığı'nda göç mevsiminde 1 milyonu aşkın göçmen kuşa yaşama ve barınma ortamı sağlandı tespit edildi. Ayrıca, Sultan Sazlığının kuzeyindeki su kaynaklarının akışının sağlanması amacıyla DSİ tarafından Tutuk Mevkii-Balık Çiftliği mevkii arası temizlendiği de kaydedildi.

Yapılan çalışmalarla ilgili verilen bilgiye göre, Sultansazlığını besleyen drenaj kanalları açılmış ve çevre su kaynaklarından su akışı sağlandı. Bu sayede 3 bin 600 hektar alanlık güney sazlıkları tamamen su ile doldu. Daha önceki yıllarda kavgalar ve yangın çıkması ile izin verilmeyen saz kesimine 2009 yılında 240 hektar alanda, sonrasında 86 hektarlık alanın bir kısmına izin verilirken sazlık alanın tamamı su ile dolmuş izin verilen alan miktarı bin 95 hektar alana çıkarıldı. Yöre halkına ekonomik getirisi artırıldı. Doğu boşaltım kanalının sulama maksatlı kullanılmasına engel olunarak Soysallı Pınarları suyunun sazlığa akışı sağlanmış, bunu yaparken de çiftçilerin kontrollü sulama yapmasına imkan verildi. 2009 yılında olan sazlık alan, su akışının sağlanması ile 3 bin 600 hektara çıkarıldı. 2010 yılında bin hektar alanda yöre halkına saz kesimi için izin verilmiş durumda.

SULTANSAZLIĞI GÜVENLİK KAMERASIYLA KONTROL ALTINDA

Çevre ve Orman Bakanlığı, Saltansazlığı'nda ziyaretçi tanıtım merkezinin de hizmete girdiğinin açıklayarak, sazlık alana kamera sistemi kurulduğunu duyurdu. Sazlıktaki köylerin korunması amacıyla haritaları ve jeolojik etütleri de yapıldığına dikkat çekilerek, "Sultansazlığı Milli Parkı içinde bulunan köylerin kirlilik ve çöp probleminin çözümü maksadıyla Ovaçiftlik, Soysallı ve Çayırözü köylerine çöp konteynerleri konuldu. Belirli aralıklarla bu çöpler toplattırılarak Yahyalı ilçesi ve Develi ilçesindeki katı atık depolama alanlarına naklediliyor. Sultansazlığı Milli Parkı'nın kuzeyinde bulunan tarım alanlarında su kaynaklarının hoyratça kullanımının engellenmesi ve su kullanımı ile ilgili problemlerin çözümlenmesi için, basınçlı sulama sistemin bu alanlarda yapılması amacıyla ödenek tahsis edildi" denildi. Bakanlığın yaptığı çalışmada, ayrıca su ile birlikte kuş sayısında da artış yaşandığı, alana gelen yerli ve yabancı turist sayısında belirgin bir artış olduğu ve yerel pansiyonlar tarafından yeniden kayık turları düzenlenmeye başlandığına da dikkat çekildi.