Sıcak para topu orta alanda, giren girene

Erdoğan'ın 'mutlaka kontrol edilmeli' uyarısıyla hükümetin de gündemine oturan sıcak paraya karşı önlem tartışmalarına katılanlar artıyor.

Erdoğan'ın 'mutlaka kontrol edilmeli' uyarısıyla hükümetin de gündemine oturan sıcak paraya karşı önlem tartışmalarına katılanlar artıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da “kontrol altına alınması gerekir” diyerek katılmasıyla, hükümetin orta sahasına düşen ‘sıcak para topu’na girenler artıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erdoğan’ın sıcak parayla ilgili açıklamalarına aynen katıldığını söylerken, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, sıcak paraya karşı bir önlemin yerinde olacağını söyledi. AKP Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli de ABD Merkez Bankası’nın (FED) yaptığı parasal genişlemenin ardından diğer ülkelerin sıcak paraya ilişkin önlemler almaya başladığını belirterek, Türkiye’de de bu konuda değerlendirmelerin sürdüğünü belirtti.
Erdoğan dün Lübnan’da, sıcak para akışını kontrol altına almanın şart olduğunu belirterek, sıcak para akışını kontrol altına almak şart. Yani bunu kontrol dışı tutarsanız ondan sonra siz kontrole girersiniz. Sizin durumunuz daha felaket olur” demişti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dün Başbakan’ın sözlerine katıldığını belirterek, “Gelecek açısından Türkiye’nin üretken kapasitesini, istihdamı arttıracak, ihracatı destekleyecek uzun vadeli uluslararası doğrudan yatırımları tercih ederiz” dedi.
Sıcak para, özellikle FED’in piyasalara milyarlarca dolar sürmeye hazırlandığı dönemde Türkiye gibi faizleri yüksek olan ülkeler için büyük tehlike olarak gösteriliyor. Yerel paraların değerlenmesine neden olan sıcak paraya karşı başta hemen tüm Latin Amerika olmak üzere birçok ekonomisi ihracata dayalı ülke, sıcak para girişlerini kontrol altında tutmak için vergiler koyuyor.

Tobin vergisi peşinde değilim
İş Yatırım Finans Atölyesi toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özince de “Tobin vergisi gibi sloganlar peşinde değilim. Bunun yerine kalıcı yatırımcıya vergi indirimi gibi kolaylıklar sağlanabilir. Türkiye kayıtlı işler yapanın cenneti olmalı spekülatörlerin cenneti değil” mesajı verdi. “Tam entegre olmamış bir piyasa yaratırsanız hem yerli hem yabancı fırsatçılar bu durumu değerlendirir. George Soros da niye spekülasyon yapıyorsunuz diye suçlanamayacaklarını söylemişti. Çünkü bunu kontrol etmek devletlerin görevidir” diyen Özince, piyasa sığsa herkesin arzı ve talebi etkileyebileceğine dikkat çekti. Türk yatırımcının mevduattaki stopaj dahil birçok yükü olduğuna dikkat çeken Özince, buna karşılık kısa vadeli yatırımcıların da benzer yöntemlerle karşılaşması gerektiğini düşünüyor. Özince, Tobin vergisi gibi önlemlerin beklenen sonuçları veremeyebileceğinin de altını çizdi.

KARŞILIKLAR RAKİBE AVANTAJ SAĞLADI
“Türk bankacılık sektörünün önünde iki önemli engel var” diyen Özince Merkez Bankası’nın gevşek para politikasından çıkış stratejisi kapsamında kısa bir süre önce munzam karşılıklara faizinin kaldırılmasından rahatsız. “Munzam karşılıkları kararları ile bir Türk şirketinin yabancı bankalardan kredi alması daha az maliyetli hale geldi” diyen Özince, yabancı rakiplerinin daha avantajlı konuma geçtiğini belirtti. Özince “Karşılıklara karşı değilim ama makul bir faiz bedelini de vermek gerekir” şeklinde konuştu. Diğer bir engel olarak Hazine borçlanmasının azalmasını gösteren Özince, “Hazine borçlanması azalacak ve vadesi uzayacak; bankalar Hazine kâğıtlarını eskiden olduğu kadar bilançolarına koymak istemeyecek; özel sektör tahvilleri de yerini doldurdacak gibi görünmüyor” dedi. (Finans Servisi)