Muğla ve Çin'deki Dalyan'lar kardeş olacak

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesiyle Çin'in Dalyan şehrinin kardeş olması için çalışma başlatıldığını

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesiyle Çin'in Dalyan şehrinin kardeş olması için çalışma başlatıldığını belirtti. Özer, "Çin'in Dalyan şehrinde 300-400 bin kişi yaşıyor. İki yerleşim biriminin kardeş şehir olması için oranın belediye başkanıyla görüştük. Önümüzdeki süreçte bu iki şehrimiz kardeş ilan edilirse, tanıtımımıza ciddi anlamda katkı sağlayacağını düşünüyoruz." dedi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Özer Uzakdoğu, Kazakistan Suriye ve İngiltere'den önümüzdeki turizm sezonunda çok turist beklediklerini, yüzde 20 artış olacağını bildirdi. Özer, uluslararası fuarların Muğla'nın tanıtımında önemli katkıları olduğunu, görüşmelerin ve kurulan sıcak ilişkilerin meyvesinin önümüzdeki yıllarda görüleceğini dile getirdi.

Muğla Valiliği 75. Yıl Salonu'nda bir basın toplantısı düzenleyen Kamil Özer, İngiltere ve Çin'deki uluslararası turizm fuarlarını değerlendirdi. Valilik ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak iki üç aydır Muğla'nın uluslararası seviyede tanıtılması için yeni destinasyonlar seçildiğini anlatan Özer, bu kapsamda Japonya, Çin, Suriye, Kazakistan ve İngiltere'de düzenlenen fuarla katıldıklarını belirtti. 8-12 Kasım 2010 arasındaki Londra Turizm Fuarı'nda önemli görüşmeler yaptıklarını kaydeden Özer, "İngiltere'den Türkiye'ye her yıl 3 milyon turist geliyor. Bunların 1 milyon 750 bini Muğla'yı tercih ediyor. İngiltere faaliyet gösteren dört büyük operatör firmasıyla görüştük, olumlu neticeler aldık. Önümüzdeki yıl İngiliz turist sayında yüzde 20'lik artış bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Çin'in Şanghay şehrinde 18-21 Kasım 2010 arasında düzenlenen CITM uluslararası turizm fuarına da değinen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Türkiye'den il olarak sadece Muğla'nın katıldığına dikkat çekti. Uzakdoğu pazarında tanıtım imkânı bularak Çinli sektör temsilcilerinin odak noktası olduklarını kaydeden Özer, "Ege temasının işlendiği Türkiye standında, hedef turist kitlesine yönelik olarak Çince hazırlatılan broşür, CD ve VCD'ler dağıtıldı. Sektör temsilcilerine, Muğla'nın destinasyonlarıyla ilgili bilgiler verildi ve yararlı ikili görüşmeler yapıldı. 500 katılımcının iştirak ettiği CITM fuarında ülkemiz 100 metrekarelik bir stantla temsil edilmiş, sekiz turizm firması, THY, Yeditepe Üniversitesi ve Muğla katıldı. Stantta horon ve tango gösterileri sergilendi." ifadelerini kullandı. Pekin Kültür ve Tanıtma Ataşesi İlknur Yiğit'in, Çinli ve Türk tur operatörlerini 2011 yılı planlarına Bodrum, Marmaris ve Dalyan'ı almalarını talep ettiğini de anlatan Özer, Şanghay Başkonsolosu Murat Ülkü'nün, stantlarını ziyaret ederek Türk katılımcılara Çin hakkında bilgiler verdiğini söyledi.

Kamil Özer, Çin'in dört büyük şehrinde taksilerle düzenlenecek bir kampanyaya Muğla'nın da dahil olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "50 bin kişiye ulaşmayı hedefleyen kampanyada Çinliler, müzikli oyunlu bir yarışmaya telefonla katılacak. Kazanan iki kişiye, business class THY gidiş dönüş uçak bileti verilecek ve Muğla'da bir hafta tatil yaptıracağız. 2011'in Çin-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 40. yılı olmasını da değerlendireceğiz. Çin pazarında ilk üç sırada yer alan tur operatörlerinden CYTS Genel Koordinatörü Gao Zhiguan ile fuarda görüştük. Türkiye pazarında çalışmaya başladıklarını, Çin halkının kültür turizminin yanısıra güneş, deniz ve kuma alıştığını, Muğla'yı iyi pazarlayıp tanıtabilirlerse iyi satılacağını söyledi. Yakın zamanda ilimizi ziyaret eden 19 kişilik Çin ekibinin Muğla'dan çok memnun ayrıldığını belirtti."