CHP il binasındaki eylem işçiler geri alınana kadar sürecek

Mersin'de CHP'li belediye meclis üyesinin fabrikasında çalışırken işten çıkarılan işçilerin, CHP il binasındaki eylemleri devam ediyor. Eylemin işten

Mersin'de CHP'li belediye meclis üyesinin fabrikasında çalışırken işten çıkarılan işçilerin, CHP il binasındaki eylemleri devam ediyor. Eylemin işten çıkarılan 83 işçinin sendikaya üyeliklerinden istifa etmeden geri işe alınıncaya kadar süreceği bildirildi. İşçilere destek vermek için CHP il binası önüne gelen bazı sendika görevlileri ile polis arasında arbede çıktı.

CHP'li Yenişehir Belediye Meclis üyesi Serhat Dövenci'ye ait olduğu ve mali müşavirliğini CHP İl Başkanı Yılmaz Şanlı'nın yaptığı öğrenilen Akdeniz Tel Çivi Fabrikası'nda işten çıkarılan yaklaşık 100 işçinin sabah saatlerinde CHP il binasını basarak sürdürdükleri eylem devam ediyor. Çevik Kuvvet ekipleri parti önünde geniş güvenlik önlemi alırken itfaiye ekiplerinin merdiven desteği ile müdahale etmek istemesi üzerine işçiler pencerelere çıkarak 'itfaiye sokağa girerse intihar ederiz' tehdidinde bulundu. Bunun üzerine itfaiye geri çekildi. İtfaiye ekipleri ve 112 acil servis ekipleri olası olaylara karşı sokak girişinde hazır bekletiliyor.

BİNA ÖNÜNDE ARBEDE ÇIKTI

İşçilere destek vermek için CHP il binası önünde bulunmak isteyen İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt'a izin vermedi. Polise direnen Tanrıverdi ile Bozkurt zorla dışarı çıkartılmak istenince arbede çıktı. Kendisinin de işten çıkartıldığını belirterek parti binasına girmek isteyen bir kişi de polis ekiplerince sokak dışına çıkartıldı.

Parti binasına girerek işçilerle görüşen Birleşik Metal İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada eylemin işçiler geri alınıncaya kadar süreceğini belirtti. Gülengül zor kullanılması halinde eylemin başka yere taşınacağı uyarısı yaptı.

İşçilerin 27 Ekim'de işten atıldığını ifade eden Gülengül, sendika olarak fabrikada aylar öncesinden süren bir örgütlenmenin sözkonusu olduğunu işlemlerin ardında da 14 Ekim'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çoğunluk tespiti başvurusunda bulunduklarını kaydetti. Bu duyumu olan işverenin işçileri işten atmaya başladığını anlatan Gülengül, "O gece Konfederasyon başkanımız işverenle görüştü. Bunun böyle olmaması gerektiğini, işverenin kendisininde CHP'de siyaset yaptığını, Yenişehir belediye meclis üyesi olduğunu, il başkanının bu işverenin mali müşaviri olduğunu, sendikal hak ve özgürlükler şiarı ile iktidar olacağım diyen bir partiye işçileri işten atmaması gerektiğini söyledi. Buna rağmen patron fabrikaya bizzat girdi. İşçilere aynen şunu söyledi. Bu işyerinden Akdeniz Çivi'den istifa edin. Kendi rızanızla istifa ettiğinizi beyan edin." dedi.

'İŞÇİLER TEHDİT EDİLDİ'

İşverenin işçilerin Nail Çivi diye korsan olarak kullanılan iş yerine başvurmasını istediğini öne seren Gülengül, "Bunu kabul etmeyen insanlar 'Pılını pırtını topla çık dışarı' diye tehdit edildiler ve 15 arkadaşımız 27 Ekim'de işten atıldı. Daha sonrasında da yasa dışı lokavt uygulayarak bütün işçileri işten attığını beyan etti. Yine burada Çevik Kuvvet'in aldığı tedbirler gibi işyerinde tedbirler aldırarak iş yerindeki fabrikadaki tezgahları Organize Sanayi Bölgesindeki kendine ait başka bir fabrikaya nakletti. Şimdide oradaki tezgahları bu tarafa alıyor. Yer değiştirerek sendikal örgütlülüğün önüne set çekmeye çalışıyorlar." diye konuştu

CHP il Başkanı fabrikanın mali müşavirliğini yaparken patronun CHP'de belediye meclis üyesi olması nedeniyle burada olduklarını söyleyen Gülengül, "Söylediğimiz bir tek şey var. Sendikadan istifa şartını öne sürmeden taşındığın iş yerinde işe başlatsınlar eylem de son bulsun. Talebimiz budur. Kendileri bunu ekonomik nedenden dolayı yaptıklarını söylüyorlar. Ne hikmetse sendika örgütlendiği zaman ekonomik neden ortaya çıkıyor." ifadesini kullandı.