Yönetmen Tunç Başaran Sam-der'in Konuğu Oldu

Ünlü sinema yönetmeni Tunç Başaran, Balıkesir Sinema Amatörleri Derneği'nin (SAM-DER) konuğu oldu

Yönetmen Tunç Başaran Sam-der'in Konuğu Oldu
Ünlü sinema yönetmeni Tunç Başaran, Balıkesir Sinema Amatörleri Derneği'nin (SAM-DER) konuğu oldu. Ünlü yönetmen, SAM-DER'in, UNICEF Türkiye Milli Komitesi, Balıkesir şubesi ve Balıkesir Barosu işbirliği ile düzenlediği, "Çocuk Hakları" ile ilgili etkinliğe katıldı.
SAM-DER başkanı Mesude Eğilmez, Belediye Salih Tozan Toplantı ve Gösteri Merkezi'ndeki panel etkinliğine Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün de bir film ile katkı sağladığını bilirdi. Etkinlik öncesinde UNICEF tanıtım standı açıldı. Üç sivil kuruluşun ortaklaşa düzenlediği etkinlik kapsamında düzenlenen panele katılmak üzere Balıkesir'e gelen yönetmen Tunç Başaran, ilk olarak Sinema Amatörleri Derneğini ziyaret etti. Dernek üyeleri ve sinema sanatına ilgi duyan gençlerle görüşen Başaran, SAM-DER'in faaliyetlerine hayran kaldığını, derneğin bu faaliyetleriyle kentin sosyal yaşamına renk kattığını, Sinema Amatörleri Derneği'nin Balıkesir için önemli bir değer olduğunu vurguladı. SAM-DER başkanı Mesude Eğilmez, ünlü yönetmenin bundan böyle Balıkesir'e daha sık gelmeye çalışacağını ifade ettiğini, dernekteki genç yönetmenler ile bu işe emek veren herkesi gönülden kutladığını söyledi. Mesude Eğilmez, 2006 yılında kurulan derneğin 4 yıl içinde 20 kısa film, 5 belgesel film yaptığını, bunları çeşitli festivallere göndererek SAM-DER'in adını Türkiye'ye duyurduklarını, tanıtım filmlerinde oldukça başarı kaydettiklerini belirtti. SAM-DER'in kurum ve kuruluşlarla ortak iş yapabilme yeteneğine sahip olduğunu kaydeden Eğilmez, "4 ulusal etkinliğe imza atan derneğimiz, kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa iş yapabilme yeteneğiyle tanınıyor. Mahallenin Orta Yeri Sinema, Balıkesir Sinema Günleri'nin bu yıl beşincisini yapmaya hazırlanan SAM-DER, halen Balıkesir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte Haydi Çocuklar Film Başlıyor adlı etkinliği yürütüyor. Çocuklara ve gençlere sinemayı sevdirmeyi hedefleyen bu etkinlik önümüz aylarda ilçelere taşınacak. Bu arada, zengin bir kültürle yoğrulmuş kentimizin potansiyelini açığa çıkarmak ve ülkemizin sayılı kültür kentleri arasına katmak için yoğun çaba sarf eden SAM-DER'in ilköğretim okulları ve liselerde oluşturduğu Film Atölyeleri de devam etmektedir" dedi.

"ÇOCUĞA VERİĞİNİZ SÖZÜ TUTUN"
Balıkesir'deki, "Çocuk Haklarının Farkında mısınız?" konulu panelde konuşan film yörnetmeni Tunç Başaran, çocuklara verilen sözlerin mutlaka tutulması gerektiğini söyledi. Kendisinden önce konuşan Dr. Adil Boz'un, "Koruyucu Aile" konusunda verdiği bilgilerden etkilenen Başaran, sözlerine, "Bana da koruyucu aile lazım" diye başlayınca salondaki herkesi güldürdü. Ünlü yönetmen, panelin konusuna uygun olarak, "Uçurtmayı Vurmasınlar" adlı filmini çekerken yaşadığı anılarını anlattı. Filmin çocuk oyuncusu ile yaşadığı lunapark anısını anlatan Tunç Başaran, "Lunaparkı gösterip bana bunun ne olduğunu sordu, eğlenceli bir yer olduğunu söyledim. Beni oraya götürür müsün diye sorunca götürürüm dedim. Sonra götürdüm ve sözümü tuttum. Çocuklara verdiğiniz sözü tutmalısınız, eğer tutmazsanız büyükler de onların verdiği sözü tutmalarını beklememeli" diye konuştu. Başaran, çocukların birer çicek olduğunu ve bu çiçeklerin sevgiyle büyüdüğünü, sevgiye ihtiylaçları olduğunu, çocukların çok özel olduklarını, dünyanın geleceğinin onların ellerinde olduğunu söyledi. Balıkesir Baro Başkanı Muzaffer Mavuk ve Balıkesir Çocuk Hakları Temsilcisi Damla Karababa'nın da yer aldığı paneli UNICEF Balıkesir İl Temsilcisi Dr. Adil Boz yönetti. Paneli izleyen Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Akbıyık, Balıkesir'de 25 koruyucu aile olduğunu, ailelerin desteğiyle 258 çocuğun koruma altına alındığını açıkladı. Akbıyık, kurum olarak çocuklarına karşı nasıl davranılacağını bilmeyen ailelere danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi.

TUNÇ BAŞARAN KİMDİR?
İstanbul doğumlu olan Tunç Başaran, Edebiyat Fakültesi'nde okurken yönetmen Memduh Ün'le tanışır. Yazdığı bir senaryoyu okuyan Ün kendisine asistanlık teklif eder. Dört sene Ün'ün yanında çalışır. "Ne öğrendiysem ondan öğrendim" diyen Tunç Başaran, bu arada Lütfi Akad, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Ertem Göreç gibi ünlü yönetmenlerin yanında da asistanlık yapar. 1964 yılında ilk filminde, "Borusunu Öttüren" adlı oyunu senaryo haline getiren Orhan Kemal'le çalışır. Sonra, "Kara Memet" ve Orhan Kemal'in, "Bekçi Murtaza"sını çeker. Senaryosunu kendisinin yazdığı, "Biri ve Diğerleri" adlı filme 1987 Antalya Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülünü, ardından 1988'de İstanbul Film Festivali'nde (o günlerdeki adıyla İstanbul Sinema Günleri) En İyi Türk Filmi Ödülü'nü alır. Sonra, "Uçurtmayı Vurmasınlar"ı (1989) yapar. Başta 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde kazandığı, "Yılın En İyi Türk Filmi" ödülü olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında En İyi Film, En İyi Yönetmen dallarında birçok ödül alan bu film, "En İyi Yabancı Film" dalında Oscar aday adayı olur. Arkasından, "Piano Piano Bacaksız" (1991) filmi gelir. O da, "Uçurtmayı Vurmasınlar"ın başarısını yakalar. "Uzun İnce Bir Yol" (1993), "Sen de Gitme" (1996), "Kaçıklık Diploması" (1998), "Abuzer Kadayıf" (2000) Başaran'ın başarıdan başarıya koşan diğer filmleri oldu.