Türk Kadınları Artık Altın Günü Yerine Hisse Senedi Günü Yapacak

Türkiye nüfusunun yüzde 1,5'nin hisse senedi sahibi olduğunu belirten İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, kadınlara, "Çocuklarınızın geleceği açısından günlerinizde altın değil, hisse senedi kullanın" çağrısında bulundu

Türkiye nüfusunun yüzde 1,5'nin hisse senedi sahibi olduğunu belirten İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, kadınlara, "Çocuklarınızın geleceği açısından günlerinizde altın değil, hisse senedi kullanın" çağrısında bulundu.
İMKB, SPK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi için Bursa'ya gelen paraya yön veren isimler, Bursa basınıyla sohbet toplantısında buluştu. Toplantıya; SPK Başkanı Vedat Akgiray, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, TSPAKB Başkanı Nevzat Öztangut, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ile SPK ve İMBK yönetim kurulu üyeleri
katıldı.
SPK Başkanı Vedat Akgiray, hisse senedinin uzun vadede en çok kazandıran yatırım aracı olduğunu söyledi. Akgiray, "75-80 yıllık süreçte hiçbir borsada hisse senedi uzun vadede zarar ettirmemiştir. Hisse senedi uzun vadede kesinlikle en çok kar ettiren yatırım aracıdır. Hiçbir 5 yıllık süreç gösteremezsiniz ki hisse senedi zarar etsin" dedi.
Oldukça samimi ortamda geçen toplantıda, Türkiye nüfusunun yüzde 1,5'inin hisse senedi sahibi olduğunu kaydeden İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Gelişmiş ülkelerde bu rakam dolaylı olarak yüzde 30-40'ları buluyor. Hedefimiz 10 yıllık süreçte ülke nüfusunun yüzde 10'luk bölümünün hisse senedi sahibi olması. Ülke genelinde başlatılan halka arz seferberliğini Anadolu'nun diğer illerine yayacağız" dedi.

"GÜNLERİNİZDE ALTIN YERİNE HİSSE SENEDİ KULLANIN"
Halka arz seferberliğinin yanı sıra yatırımcılara da hisse senedi seferberliği başlatacaklarını anlatan İMKB Başkanı Erkan, ev hanımlarına, "Günlerinizde hisse senedi kullanın" tavsiyesinde bulundu. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan şunları kaydetti:
"Bayanların geleneksel günlerinde neden altın, bilezik, para yerine hisse senedi kullanılmasın? Yatırım amacıyla günlerde hisse senedinin kullanılmasını isteriz. Çocukların geleceği açısından uzun vadede en çok kazandıran yatırım aracının hisse senedi olduğunu konuşuyoruz. Hisse senedi alarak çocuklarının geleceğini garanti altına almak isteyenler hisse senedi kullanabilir" dedi.

"TÜRKİYE PARLAYAN YILDIZ; ÖNÜMÜZDEKİ BİR YILI NET GÖRÜYORUZ"
SPK ve İMKB başkanlarının, "Rakamlara takılıp kalmayın" çağrısına rağmen bir gazetecinin, "Türkiye'de kaç yılı net olarak görebiliyorsunuz?" sorusu salonda gülüşmelere sebep oldu. TSPAKB Başkanı Nevzat Öztangut, Türkiye'de net olarak önümüzdeki bir yılı gördüklerini belirterek, "Dünya halen krizi atlatamadı. İrlanda ve Portekiz'i halen konuşuyoruz. Seçim yılı ekonominin hareketlenmesi demektir. Seçim sonrası istikrar sağlanıp rakamlar 'yatırım yapılabilir' seviyeye çıkarılırsa durumu iyi olan Türkiye'nin
1 yıl sonraki durumu çok daha iyi olacaktır" diye konuştu.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker ise, krizlere alışık Türkiye'nin bu sene yüzde 6,8 büyümesinin beklendiğini, kendisinin büyüme oranını yüzde 7-7,5 arasında tahmin ettiğini söyledi. Parseker, 2011'deki genel seçimlerin ardından, 2012'de Cumhurbaşkanlığı, 2014'de yerel seçimler ve 2015'te genel seçimler sürecinde mali disiplinden ödün verilmediği takdirde Türkiye'nin parlayan yıldız konumunu sürdüreceğini kaydetti.

"5 YIL SONRASINI GÖREBİLİYORUZ"
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da eskiden 1-1,5 ay sonrasını göremediklerini ancak şimdilerde güzel gelişmeler olduğunu dile getirdi. İMKB'nin 5 yıl sonra büyük gelişme göstereceğini, yabancı yatırımcılar tarafından aranan bir borsa olacağını vurgulayan Erkan, "5 yıl sonrasının planlamalarını yapıyoruz. 5 yıl sonra İMKB'nin yabancı yatırımcıların gözdesi olduğunu, büyük gelişme göstereceğini görüyorum" dedi. Bir İngiliz yazarının 'İyimserlik zaferi' isimli kitabından alıntı yapan SPK Başkanı Vedat Akgiray
ise reel faizlerin 1992-93 yıllarında yüzde 30-40 seviyelerine çıktığını hatırlatarak şunları söyledi: "Hiçbir 5 yıllık süreç yoktur ki hisse senedi zarar etsin. Bir hisse senedi yüzde 10 düştüğü zaman 'SPK uyuyor mu?' endişesi yanlış. Hisse senedi uzun vadede kar getirir. Borsanın güvenliği ile ilgili çalışmalar sürüyor. Bazı hallerde tahtalar kapatılır, kapatılacak. Bizden habersiz tasfiye süreci olmaz. SPK kimseden emir alan bir kuruluş değildir. Bazı mağduriyetlerin yaşanması gerekiyormuş, yaşanmış
ancak bazı mağduriyetler de yaşanmaması gerekirken yaşanmış. Mağduriyetleri engellemek için çalışıyoruz. Tasarruf sahiplerini mağdur etmemek gerekir. Biz mücadelemizi sesli ve net şekilde yapacağız" ifadelerini kaydetti.

"SPK'NIN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUĞU TEK BİR KADIN BİLE YOK"
Kadın bir gazetecinin, "Hükümet kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık süreci başlattı, siz finans sektörüne yön verenlerin kadınlara yönelik bir çalışmanız var mı?" yönündeki sorusu da ilginç diyalogların yaşanmasına sebep oldu. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması taraftarı olduğunu belirten SPK Başkanı Prof. Dr. Akgiray, SPK'nın suç duyurusunda bulunduğu bir kadının bulunmadığını ancak erkeklere suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da 2009'da borsada 6 milyar liralık hisse senedi işleminin kadınlar tarafından, 18,5 milyar liralık hisse senedi işleminin de erkekler tarafından yapıldığını kaydetti. Borsa işlem salonunda çalışan brokerlerin yüzde 50'sinin kadınlardan oluştuğunu söyleyen Erkan, "Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir tablo yok. Dünya Kadınlar Birliği Başkanı geldi, brokerlerin yarısının kadın olduğunu kendisine söyleyince çok şaşırdı. Hisse senedi işlemlerinin yüzde 25'i kadınlar tarafından
yapılmış" diye konuştu.
TOBB YBlere sebep oldu. TSPAKB Başkanönetim Kurulu Başkanı İlhan Parseker de 1 milyon 300 bin girişimciden sadece 80 bininin kadınlardan oluştuğunu vurguladı. KOBİ'ler vasıtasıyla kadınlara kredi imkanı tanındığını belirten Parseker, kadın girişimcilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.