SİFSAD'lı sanatçılar tarih ve doğa gezisi yaptı

Siirt Fotoğraf ve Sanat Derneği (SİFSAD) üyeleri bu yıl beşinci tarihi ve doğa gezilerini gerçekleştirdi.

Siirt ilinin batı bölgesinde kalan Baş

Siirt Fotoğraf ve Sanat Derneği (SİFSAD) üyeleri bu yıl beşinci tarihi ve doğa gezilerini gerçekleştirdi.

Siirt ilinin batı bölgesinde kalan Başur höyük kazıları, Ballıkaya-Yuvalı köyü gölü, Kurtalan ilçesi Beykent köyü Bêkend Kalesi, tarihin ilk nehir limanı olan Çattepe (Tıla Navro) köyü ve Botan çayı kenarında devam eden geziyle yoğun bir inceleme ve tanıtma amaçlı çalışma yapıldı.

Geziye SİFSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Nakipoğlu (Biyolog), Cumhur Kılıççıoğlu (Gazeteci-Yazar), İzzettin Oktay(Veteriner Hekim-Gazeteci), Selçuk Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mucir Özçelik(Arkeolog), Elif Tren Özer (Mimar), Ahmet Kılıç(Fotoğraf sanatçısı), İbrahim Dinler(Fotoğraf sanatçısı), Mevlüt Çelepkolu(Fotoğraf sanatçısı), Saime Özer(Öğretmen), Sevda Sezer (Öğretmen), Abdurrahim Kaçar(Öğretmen), Metin Özer(Öğretmen), Erhan Akman(Öğretmen), Erdal Akman(Öğretmen) katıldı.

Katılımcılar, yaptıkları tanıtım amaçlı gezinin saklı kalan Siirt'in doğal ve tarihi dokusunun açığa çıkartılması ve medya yoluyla şehrin tanıtılmasını hedeflediklerini belirtti. SİFSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Nakipoğlu "Bu yılın ilk aylarında kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Siirt Fotoğraf ve Sanat Derneği'mizin beşinci tarihi ve doğa gezisini gerçekleştirdik. Buradaki asıl amacımız yıllardır kayıp olan tarihi geçmişimizin izini sürerek doğal güzelliklerimizin farkına varmak ve bunu medya yoluyla diğer insanlara aktarmaktır. Bundan sonraki çalışmalarımızla da daha aktif ve Siirt şehrimizin tanıtımı için gerekli olan sanatsal çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

Selçuk Üniversitesi Araştırma Görevlisi Arkeolog Mucir Özçelik, bu geziyle tarihi mirasın gün yüzüne çıkartılması ve tanıtılmasını amaçladıklarını söyledi. Özçelik, şunları söyledi: "Gezimize ilk olarak Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm başkanı Haluk Sağlamtimur Koordinasyonunda dört yıldır sürdürülen Başur Höyük kazılarını yerinde görerek başladık. Devamında Balıklaya-Yuvalı köyünde bulunan gölün etraftaki doğaya kattığı doğal güzellikleri ve kuş çeşitlerini fotoğraflamaya çalıştık. Ardından Kurtalan ilçemize bağlı Beykent beldesinin tepesinde duran, tarihi tam olarak resmi kayıtlarda bulunmamasına rağmen Bizanslılar ve sonrasında da zamanın Garzan Kürt Mirleri tarafından kullanıldığı söylenen Bêkend Kalesi'ni gezdik, fotoğraflarını çektik. Buradan sonraki durağımız Dicle Nehri ile Botan Çayı'nın birleştiği noktada bulunan Çattepe(Tıla Navro) köyündeki tarihi höyüğü gezdik."

Özçelik, daha önce yapılan gezilerde olduğu gibi bu tarz gezilerinin devam edeceğini ve isteyen herkesin fotoğraf makinesini eline alarak bu geziye katılabileceklerini sözlerine ekledi.