25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele Günü

Çelik-İş Sendikası Karabük Şubesi tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yayınladığı bildiride "Kadına yönelik şiddete son" açıklamasında bulundu.

Çelik-İş Sendikası Karabük Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, kadına yönelik şiddet bugün dünyanın hemen her bölgesinde, sınır, milliyet, din ve sınıf farkı gözetmeksizin yaşanan ve son bulması için çaba sarf edilen önemli bir sorun olduğu belirtilerek, "Araştırmalar dünyada her üç kadından birinin hayatının bir döneminde şiddete maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Ülkemizde de kadına yönelik şiddet, hala toplumun önemli bir kesimini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen, 'şiddete sıfır tolerans' yaklaşımı ile kararlı politikalar izlenmesini gerektiren bir sorun niteliğini korumaktadır. Birleşmiş Milletler kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi bildirgesi kadınlara yönelik şiddeti; 'ister kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı veya ıstırap veren veya verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem veya bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma' diye tanımlamaktadır. Bu tanımın son yorumlamalarına 'ekonomik ihtiyaçlardan yoksun bırakmak' da dahil edilmiştir. Çelik-İş camiası olarak kadına yönelik şiddetin ayrımcılıktan beslendiğine ve ayrımcılığı güçlendirdiğine inanıyoruz. Kadını toplum içinde şiddeti hak eden metalar olarak görmeyi, yapmak istemedikleri fiillere zorlamayı kabul edilemez buluyor, kadını kılık, kıyafet gibi suni gerekçelerle eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakmayı, kadının çalışma hakkını elinden almayı, töre adı altında yaşam hakkının elinden alınmasını, cinsel tacizi, sözlü-fiziksel istismarı ve tecavüzü şiddet olarak değerlendiriyoruz. Kadına yönelik yapılan her türlü şiddet, kabul edilemez bir insan hakları ihlalidir. 'Doğal' ya da 'Kaçınılmaz', 'Kader' ya da 'Yazgı' olmayan, sadece hukuki önlemlerle ortadan kaldırılamayacak olan kadına yönelik şiddetin nedenleri ve sonuçlarının açığa çıkartılması, şiddet kültürünün ve biçimlerinin irdelenmesi ve sorgulanması gerekmektedir. Kadına yönelik şiddeti sloganlara, törensel seremonilere indirgeyerek ortadan kaldırmanın mümkün olmadığına inanıyoruz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi bütün alanlarda cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için mücadele etmekle olanaklıdır" denildi.
Açıklamada ayrıca, Çelik-İş olarak, her köşesinde kadınlarımızın, toplumsal rol ve statülerinin yükseldiği, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi temel hizmetlere kolayca erişebildiği, üretime, yönetime katılma imkanlarının ve kalkınma sürecine katkılarının arttığı, bu süreçten daha fazla yararlanmalarının sağlandığı özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik bir Türkiye için 'Kadına Yönelik Her Türlü Şiddete Son" diyoruz denildi.