İrlanda AB yardımını istedi

Yaşadığı sıkıntı nedeniyle dünya piyasalarını sarsan İrlanda, AB'den resmen yardım istedi. Paketin 80-90 milyar euro olması bekleniyor.


Ekonomik sıkıntı içindeki İrlanda sonunda Avrupa Birilği ve IMF’den yardım almayı kabul etti. AB’ye resmen başvuran İrlanda’nın alacağı yardımın 80-90 milyar euro olması bekleniyor. AB ile İrlanda’nın yapacağı anlaşmanın 3 yıllık olacağı ve büyüklüğüne kasım ayı sonunda karar verileceği belirtiliyor. Ayrıca İrlanda bu hafta 4 yıllık mali planını açıklayacak. 

Türkiye’de 9 günlük uzun tatilin ardından piyasalar, İrlanda başta olmak üzere Avrupa’nın sorunlu ülkelerinde yaşanan krizin gölgesinde açılıyor. İrlanda’nın hamlesinin piyasaların gerginliğini alabileceği belirtiliyor Ancak uzmanlar bu kez Portekiz gibi yeni risklerin fiyatlanmaya başlamasını bekliyor. Haftanın en önemli gelişmesi ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) 600 milyar dolarlık tahvil alımından sonra yeni bir parasal gevşeme sinyali verip vermeyeceği olacak. Aslında olası üçüncü bir parasal gevşemenin enflasyonu coşturabileceği eleştirileri de artıyor.
 
Son G-20 zirvesinde de özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalar sıcak para akışından rahatsız olduklarını dile getirmişlerdi. Ancak FED Başkanı Ben Bernanke’nin son hamlesini şiddetle savunur hali, çarşamba günü açıklanacak olan FED’in kasım para kurulu toplantısının tutanaklarını da yakından izlenesi kılıyor. Tutanaklarda parasal gevşemede üçüncü dönemin başlayacağına ilişkin en ufak bir sinyal gelmesi yeni bir sıcak para dalgası anlamına gelebilir. Bu da Türkiye gibi küresel sıfır faiz ortamından yüksek getiri sağlayan gelişen piyasalar için yeni yükselişler anlamına geliyor. 

FED tutanağından çıkacak bu yönde bir sinyal İMKB’de yükseliş, doların değer kaybıyla beraber TL’de de değerlenmeyi beraberinde getirebilir. Bu hafta izlenecek verilerin başında ise ABD’nin büyüme, enflasyon ve dayanıklı mallar endeksleri var. Salı günü 69 bin 553 puandan kapanan İMKB 100 endeksinin bu haftaya yatay bir seyirde başlaması bekleniyor. 

İhraçlar nabız yoklayacak 
Euro Bölgesi’nde bu hafta gerçekleştirilecek olan tahvil ihraçlarına olan ilgi ise yatırımcının İrlanda sendromundan kurtulup kurtulmadığına ilişkin fikir verecek. İtalya cuma günü tahvil ihracına çıkarken, çarşamba günü de Almanya’nın 6 milyar euroluk bir Bund tahvili satışı var. Piyasaların kafası İrlanda konusunda netleşirken, Çin’de ekonomik faaliyetlere dizgin vurmasından endişe edilen banka zorunlu karşılıklarında geçen hafta gerçekleştirilen artırım da bu hafta piyasalarda etkisini hissettirecek.

Bernanke’nin harareti bitmedi
FED’in 600 milyar dolarlık ikinci parasal gevşeme programını açıkladığından beri piyasalar İrlanda kaygıları hariç yükseliş trendindeydi. Özellikle de Türkiye gibi yüksek getirili gelişmekte olan piyasalar en iyi mesken. Uzmanların hisse senetleri piyasalarında aşırı bir değerlenme olduğu yönündeki uyarılarına rağmen çarşamba günü açıklanacak olan FED tutanaklarından üçüncü gevşeme sinyali çıkacak olursa bu hafta piyasalarda yeni bir ralli daha bekleniyor. FED Başkanı Ben Bernanke’nin son günlerde ikinci gevşeme programını hararetle savunması ise tutanaklarda üçüncü bir gevşemenin de ipucunun verilme beklentisini artırıyor. Bu hafta açıklanacak ABD büyüme ve enflasyon verileri de bu nedenle kilit.