"İMKB'de işlem gören 339 şirketten 19'u Bursa'dan, bu yeterli değil"

'Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi'nin açılışında konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, bu girişimin ardından Bursalı şirketl

'Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi'nin açılışında konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, bu girişimin ardından Bursalı şirketlerin halka arzda hızını artacağını söyledi. Sönmez, "Ortalama şirket ömrünün 12 yıla kadar düştüğü dünyada ben şirketlerimizi halka açmayı bu yolda atılmış önemli bir adım olarak görüyorum. Bugün İMKB'de işlem gören 339 şirketin 19'u Bursa menşeli. Bu sayı Bursa ve Türkiye için yeterli değil. Bursa'da 250'den fazla işçi çalıştıran şirket sayısı 364. Bu şirketlerin tamamının halka arza açılma potansiyeli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Nevzat Öztangut ise birliğin, sermaye piyasasında hem halka arz edilecek şirketlerin arz tarafındaki aracısı, hem de bunları alacak yatırımcılar ile şirketler arasında bir köprü vazifesi gördüğüne dikkat çekti. Öztangut, "Bu fonksiyonumuz nedeni ile bizde halka arz seferberliğinde bulunmaktan son derce mutluyuz." dedi.

Son dönemlerde yabancıların Türkiye'de sermaye piyasasına ilgisinin arttığı bilgisini veren Nevzat Öztangut, şu değerlendirmeyi yaptı: "Rakamlara göre; 2008 yılında halka açık şirketlerin sahiplik oranlarına göre yabancıların 23 milyar dolar olan varlığı 2009 yılında 55 milyara; 2010 yılında ise 56 milyar dolara yükselmiş. Sadece 2010 yılında yabancıların borsada net alım rakamlarına göre ise, 3.2 milyar dolar. Bu rakamlara halka arzlarda alınan hisse senetleri dahil değildir."

2010 yılının halka arzda çok doğru bir yıl olduğunun altını çizen Öztangut, ayrıca yatırımcı tarafından da seferberlik başlattıklarını anlattı. Türkiye'nin gelişen ülkeler arasında bir yıldız olduğunun altını çizen Öztangut, bu tirenin kaçırılmaması gerektiğini, 2010 ve 2011 yılının halka arz seferberliği açısından iyi değerlendirilmesini istedi. Öztangut, "2007 yılında 19 tane halka arz olmuş. Ardından kriz yılını da 2-3 tane, 2010 yılına bakıldığında ise şu ana kadar 19 tane halka arz yapmışız. Yıl sonuna doğru bu sayının 25'e yaklaşmasını ümit ediyoruz." dedi.

Halka arz seferberliği zirvesinin İstanbul'dan sonra ikincisini sanayi başkenti Bursa'da yaptıklarını anlatan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Hüseyin Erkan da şu görüşleri dile getirdi: "Sermaye piyasasının gelişimi, ülkelerin ekonomik gelişim sürecinde önemli rol oynamakta. Sermayenin alana yayılması, tasarrufların yatırıma dönüşmesi, şirketlerin düşük maliyetli finansman temini, kurumsallaşması gibi geniş imkanlar sunmakta. Her şeyden önce şirketlerin sürdürülebilirliğini sağlamakta."

Şirketlerin ülkenin milli serveti olduğunu aktaran Hüseyin Erkan, "Şirketleri kurup onları başarılı bir şekilde sürdüren sizler bu değerler ile ülkemizin kalkınmasına katkı ağlıyorsunuz, vergi ödüyorsunuz, çalışanlara ekmek veriyorsunuz. Sizlerin başlattığı bu değerler ülkemizin birer milli serveti. Bu nedenle şirketlerimizin bekasını ve devamlılığını da düşünmek zorundayız. Sadece kendimiz ile düşünmek ve bizden sonrasını düşünmemek çok büyük bir israftır. Bu nedenle şirketleri usun süreli ve geleceğe taşımak için halka arz etmeliyiz. Halka açılan şirketler kurumsallaşmaktalar." şeklinde konuştu.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, "Odalar Birliği olarak halka arz seferberliği başlatmakla ne kadar doğru bir iş yaptığımız Bursa'da çok daha iyi anlıyorum. Halka arz seferberliği Bursa'da, Bursa'nın da halka arz seferberliği ile ivmesinin artacağına hiç kuşku yok." dedi.

"TÜRKİYE'DE 500 - 600 MİLYAR DOLAR, HİSSE SENEDİ FİNANSMAN KAYNAĞI VAR"

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray da dünya perspektifinde Türkiye'de sermaye piyasası bilinci ve finansal okur yazarlığın çok düşük seviyede olduğuna dikkat çekti. Akgiray, "Halka açık şirketlerimizin yöneticileri bile halka açık olmanın ne anlama geldiğini bilmiyor." eleştirisinde bulundu. Bu nedenle Türkiye genelinde finansal okuryazarlığı seferberliği başlatmayı planladıklarını anlatan Akgiray, bu kapsamda ilkokullarda kompozisyon yarışması düzenlemeyi dahi planladıklarını söyledi. Türkiye'nin sermaye piyasalarını büyütmeye mecbur olduğunun altını çizen Akgiray, şu anda Türkiye'de 500 - 600 milyar dolar hisse senedi finansman kaynağı olduğunu savundu.

Vali Yardımcısı Selmün Yenigün ise sermaye piyasasının şirketler kadar halk tarafından da yeterince bilinmediğinin altını çizerek, bu konunu üzerinde durulmasını istedi. Ardından ilk oturumla zirve başladı.