Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi Başladı

Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi'nde konuşan Serbest Piyasa Kurulu (SPK) Başkanı Prof

Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi'nde konuşan Serbest Piyasa Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, yatırımcıların sermayelerinin 3 katı kadar borçlandığını belirterek, "Borç yapmayın" uyarısında bulundu. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye'nin hak ettiği yere geldiğini ifade ederken, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, Bursalı şirketlerin tamamının halka arz için uygun olduğunu dile getirdi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iş birliğiyle düzenlenen "Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi" başladı. Şirketleri halka arz yoluyla fon temini ve finansman sağlamaları konusunda bilgilendirmek için düzenlenen zirve, BTSO'ya kayıtlı şirketlerin yöneticilerini, halka arz sürecinin tüm aşamalarında görev alan uzmanlar ve
kurumlarla bir araya getirdi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan zirve, İMKB'nin tanıtım filminin sunulmasıyla başladı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Bursa'nın ihtiyaç duyduğu yeni bir hamle için halka açılmanın önemli olduğuna dikkat çekerek, "Küresel ölçekte rekabet edebilen kurumsallaşmış ve asırlara meydana okuyacak şirketlere ihtiyacımız var. Birinci ligde var olmamız gerek. Bunu nasıl başaracağız? Şirketlerimizi halka açmak bu yolda önemli bir adım olacaktır. İMKB'de 339 işlem gören şirketlerden 19'u Bursa kaynaklı. Şirketlerimizin tamamı halka arz konusunda gerekli potansiyele sahip. Kurumsallaşmak ve
itibar için halka arz önemli. 1996'dan bu yana şirketler halka arz ve bedelli sermaye artırımları ile 45 milyar doların üzerinde kaynak sağladı. Bu zirveden sonra Bursalı girişimcilerin iştahı gelir. Gelecek yıl halka arz şirket sayımızı ikiye katlayacağımızı tahmin ediyorum" dedi.

"HALK ARZ FİNANSMAN PROJESİ DEĞİL"
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Nevzat Öztangut, halka arz seferberliği zirvesinin ortağı olmaktan büyük gurur duyduklarını söyledi. Son dönemlerde yabancı sermayenin arttığını ifade eden Öztangut, bunun yeni halka arzlar için tetikleyici olduğunu belirtti. Türkiye'nin gelişen ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Öztangut, "Bu yönüyle baktığımız zaman bu ilgi ve trendi bir kere kaçırmamalıyız. 2010 yılı, sermaye piyasası için çok doğru bir yıldı. 2011 de aynı bunun gibi
olacak. Yıl sonuna kadar 25'e yakın halka arz edilen firma olacak. Halka arz çalışması bugün karar verilip yarın başlanacak bir olay değil. Şirketlerle çalışmaya karar verdiğimizde en az 6 ay sonra halka arz işlemleri start alıyor. Bunun için bugünden harekete geçmek lazım. Halka arz, bir finansman projesi değil, aile şirketlerini geleceğe taşıyan bir proje. Şirketlere verimlilik ve uzun ömürlülük sağlıyor" şeklinde konuştu.
Yeni bir yatırımcı seferberliğine en yakın zamanda start vereceklerini söyleyen Öztangut, "Bu yönde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu çabalar, İstanbul'u uluslararası finans merkezi yapma çalışmalarının bir parçası olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"ŞİRKETLER MİLLİ SERVET"
Şirketlerin milli bir servet olduğunun altını çizen İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Her şeyden önce halka arzın en önemli faydasının şirketlerin sürdürülebilirliğini artırmaktır. Şirketlerimiz milli servettir. Şirketlerimizin devamlılığını düşünmek zorundayız. Kendimizle kalmasını düşünmemeliyiz. 'Umurumda değil' demek çok büyük bir israftır. Şirketleri daim ve sürdürülebilir kılmak sizin elinizde. Bizlere düşen görev sizlere yardım etmek. Bizim sermaye piyasamız çok genç. Osmanlı döneminde başladı. Düzenli
bir şekilde son 25 yılda çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
Bu hafta 3 şirketin ilk defa halka arz sürecinin devam ettiğini kaydeden Erkan, İMKB olarak halka arzı artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı. Yıl sonuna kadar 25 firmayı halka arz edeceklerini belirten Erkan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Yıl sonunda 25'i yakalayacağız. Türkiye bir şeyler başarabiliyor. Sermaye piyasasının sunduğu faydaları sizlere sağlayarak yardımcı olmaya çalıştık. Biz İMKB olarak çok büyük değişiklikler yaptık. Küçük ve orta ölçekli yeni piyasalar açıyoruz. Çeşitlikler getirdik. Düşük çaplı halka arz olması için imkanlar getirildi. Dünyadaki halka arz sürecinde Türkiye de hak ettiği yere geliyor. Bunları da sizlere anlatabilmemiz gerekiyor. Şirketler yavaş yavaş piyasaya geliyor. 32 odamızla eğitimlere başladık. İlki
İstanbul'da yapıldı. İkincisi Bursa'da oldu. Bursa Türkiye'nin önemli sanayi şehirlerinden birisi. Borsamızda 19 şirketi var. Borsamızda Bursa endeksimiz de var. Bursa endeksi İMKB 100 endeksinden daha çok performans gösterdi. Bununla iftihar etmelisiniz."

"KREDİ FAİZLERİ DÜŞECEK, KAYNAKLAR PAHALANACAK"
Faizlerin iyice düştüğünü ve bundan sonra fazla düşüşün beklenmediğini belirten Erkan, "Kredi faizleri hala düşük. Bunun daha altına gitmeyecek. Faizler daha da artacak. Ucuz kaynak artık pahalanmaya başlayacak. Zamanlama konusunda halka arz önemli bir alternatif. Gideceğimiz büyük bir mesafe var. Türkiye sermaye piyasasını yeterince kullanamadı. Gayemiz 2023 yılında Cumhuriyet'imizin 100. kuruluş yılında halka arz edilen şirket sayısını bine çıkarmaktır" dedi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, Türkiye'de 1 milyonu aşkın şirketin sadece 339'unun halka arz edildiğini vurguladı. Parseker, "Ülkemizin en büyük 500 şirketinin sadece 5'te birinin borsada olması kabul edilebilir değil. Küresel kriz dünyada yeni bir sayfa açtı. Dünya ekonomisi yeni bir eksene oturuyor. Amerika ve Avrupa'ya karşı yeni güçler kuruluyor. Türkiye bu konuda fark edilir hale geldi. Dünyanın yeni cazibe merkezlerinden birisi olabilir. Başta İMKB olmak üzere ihtiyaç duydu7 olay değil.
Şirketlerle çğumuz finansal enstrümanları kullanmamız şart haline geldi. Eğer dünyanın 10 büyük ekonomisinde yer almak istiyorsak rakamları ufkumuz kadar büyütmeliyiz. Asırlık bir şirketimiz yok. Torunlarımıza kalmasını istiyorsak, kurumsallaşmış müesseseler şart" açıklamalarında bulundu.
Serbest Piyasa Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, Türkiye'de finansal okur yazarlık oranının düşük olduğuna dikkat çekerek, finansal okur-yazarlık seferberliği ile ilgili ilkokullarda kompozisyon yarışması düzenleyeceklerinin altını çizdi. Halka arza giden şirketlerin temsilcilerinin borsanın faydalarını tam olarak bilmediğini vurgulayan Akgiray, "Türkiye'de finansal okur-yazarlık çok düşük seviyede. Halka arza açılan şirketlerin çoğu bunu bilmiyor. Hele hele Kore ve Malezya gibi bu işe çok sonradan
başlayan ülkeler bile bizi kat kat geçti. Yatırımı bilgilendirme yönünde finansal okur yazarlık seferberliğini ilk okulda başlatmak istiyoruz. İlköğretim okullarında kompozisyon yarışması yapmayı bile planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Sermaye piyasasının büyütülmesinin şart olduğunun altını çizen Akgiray, "Banka kredileri bir yana, Türkiye'de 500 ve 600 milyar dolar, yani bir milyar TL'ye kadar hisse senedi finansman kaynağı var. Bunu söylerken, 'Bu rakam nereden çıktı?' denilebilir. Bu para bankalardan çıkıp başkaya bir yere gitmeyecek. Vadesi olmayan kalcı finansman kaynağı Bursa'da var. Türkiye ekonomisinde kaynak var" dedi.
Türkiye ekonomisi için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Akgiray, geçmiş dönemlerde SPK'ya yüklenen ürkütücü şöhreti yıkmayı hedeflediklerini dile getirdi. Akrgiray, "Ülkenin menfaati var. SPK'ya yüklenen ürkütücü şöhreti yıkmak istiyoruz. Halkın menfaati için çalışıyoruz. Kötü niyetliler halkı soymasın, iyi niyetliler ise yanlış yapmasın. İMKB ve ekonomi bir yere gidiyor. Borsayı kumarhaneye benzetmek tamamen yanlıştır" diye konuştu.

"BORÇ YAPMAYIN"
Türkiye'de yatırımcıların işlerini borçla yürüttüğünün altını çizen Akgiray, "Borç sermaye oranlarımız 2006'da 154 iken, 2009'da 300'e ulaşmış. Bir birim sermayeye karşılık 3 birim borç yapmışız. Yatırımcılarımız işletmelerini borçla yürütmüş. Sermayemiz az. İMKB şirketleri, halka açık olmakla olmamanın kötü günlerdeki farkını ortaya çıkaracaktır. Sermaye yapımızı sağlam yapmak zorundayız. Borç yapmayın. ABD'de kriz çıktı. Batan ticaret şirketi duymadım. Finans şirketleri batıyor. Talep yüzde 20 düştü.
Borç sermaye oranı yüzde 50. ABD'li ticaret şirketi 2 lira sermaye koymuş, 1 lira borca girmiş. Akıllı ticaret budur. Türkiye parlayan yıldız. Potansiyel artık var. Sermaye piyasalarımızı düzeltmeye mecburuz. Reel faiz oranları 2000'lerin başındaki gibi tuhaf değil. Gecelik faiz oranlarının yüzde binleri bulduğu günler geride kaldı" diyerek şirketlere borçtan kaçınmalarını tavsiye etti.