EHDAV Başkanı Yeral: Füze kalkanları bizi kardeş ülkelerle karşı karşıya getirecektir

Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV) Başkanı Ali Yeral, füze kalkanı projesine karşı çıktıklarını söyledi.

Hatay Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanı

Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV) Başkanı Ali Yeral, füze kalkanı projesine karşı çıktıklarını söyledi.

Hatay Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı organizesinde düzenlenen 'Hz Ali Gadir Hum Bayramı ve Kardeşlik' konferansına yurdun birçok ilinden Alevi vatandaşlar katıldı. Konferansın konukları arasında BTP Genel Başkanı Haydar Baş, CHP Hatay Milletvekilleri Gökhan Durgun ve Abdulaziz Yazar olmak üzere bazı din adamları da yer aldı. Antakya Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen konferansın açılışı Kemal Akar'ın okuduğu Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV) Başkanı Ali Yeral, konferansta yaptığı açılış konuşmasında, ülke sınırları içerisine kurulmasına izin verilen füze kalkanı projesine karşı çıktıklarını söyledi.

NATO kuvvetlerini Türkiye'ye balistik füze kalkanı yerleştirmekle suçlayan Yeral, Amerika ve NATO'nun düşman olarak saydıkları; ancak Türkiye'nin kardeş ve komşu ülkeleri olan Suriye ve İran'a karşı bu füze kalkanlarını kullanmalarından korktuklarını aktardı.

Yeral, "Türkiye şeytanın bacağını kırıp tarihte ilk defa komşularıyla bu kadar sağlam ve samimi ilişkiler yapılmak istenen bu tehlikeli balistik füze kalkanları sayesinde komşularımızla aramız otomatikman bozulacak ve gerektiğinde kardeşlerimizle bizi karşı karşıya getirecektir." dedi.

Devlet yetkililerinden bu yanlış projeden ivedilikle vazgeçmelerini isteyen Yeral, "Hiç kimsenin hatırı için tarih boyunca aynı kader din ve coğrafyayı paylaştığımız komşu kardeşlerimizin gücendirilmemesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"KURAN-I KERİM'İ YAKMAK ATEŞLE OYNAMAKTIR"

Amerika'da bazı sözde papazlar tarafından Kuran-ı Kerim'in yakılması olayını da şiddetle kınayan Yeral, "Ateşle oyundur, bu ahmaklıktır. Biz Yüce Allah'ın indirdiği diğer kutsal kitaplar olan Tevrat'la İncil'i kütüphanelerimizin başköşesine koyarken Kur'an'ımızı yakmaya çalışan o necis eller inşallah Ebu Leheb'in elleri gibi cehennem ateşinin en derin yerinde odun olarak yanacaktır." dedi.

"DİN VE AHLÂK BİLGİSİ DERSİNİN KALDIRILMASINI İSTEMİYORUZ"

Yeral, özelikle Alevi camiası olarak okullarda Din ve Ahlâk Bilgisi dersinin kaldırılmasını değil tek taraflı din dersinin kaldırılmasını istediklerini söyledi.

EHDAV Başkanı Yeral, ayrıca, artık 'Alevilerin Öze Dönüş Hareketi' kapsamında cenazelerde Alevi-Caferi mezhebine göre 4 tekbir değil 5 tekbir alacaklarını söyledi.

Yeral, "Alevi bir köyde Alevi bir imam Alevi cenazesini korkudan dolayı Sünni mezhebe göre eller bağlı ve 4 tekbir ile değil inandığı Alevi-Caferi mezhebine göre eller açık ve 5 tekbirle kaldıracaktır." dedi.

DURGUN: GADIR HUM GÜNÜ'NÜN RESMİ TATİL OLMASI İÇİN KANUN TASARISI HAZIRLAYACAĞIZ

Konferansa katılan CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun da, "Aleviler Cumhuriyetin teminatıdır." dedi.

Konuşmasında Gadır Hum Günü'nün resmi tatil olarak ilan edilmesi için TBMM çatısı altında kanun tasarısı hazırlama sözü veren Durgun, "Hazırlayacağımız kanun tasarısının altına tüm CHP'li milletvekillerinin imzası olacaktır." dedi.

İSKENDERUN'DA CEMEVİ AÇILACAK

Genellikle türbe kültürünün yaygın olduğu Hatay'da cemevi yapılabilmesi için arsa tahsisi yapıldı. CHP'li İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek'in Alevi Kültürü Araştırma Derneği ve Hacı Bektaşı Vakfı'na 2,5 dönümlük arsa bağışladı.

CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun tarafından konferansta verilen bu haber Hataylı Alevi vatandaşlardan büyük alkış aldı.

Konferansta Alican Görel'in okuduğu Alevi kasidelerinin ardından söz alan BTP Genel Başkanı Haydar Baş da, Hz. Ali'nin dünya hayatında günah dahi bilmeyen tek Müslüman olduğunu söyledi. Baş, Gadır Hum, Veda Hutbesi hakkında da akademik bilgiler verdi.

Hatay Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı organizesinde düzenlenen program okunan kasidelerin ardından son buldu.