BDP'li Geylani: Hayata dönüş operasyonu korumasız ve savunmasız insanlara yapılmıştır

Hayata Dönüş Operasyonu davasını takip etmek için Bakırköy Adliyesi'ne gelen BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, hayata dönüş operasyonunun koruma

Hayata Dönüş Operasyonu davasını takip etmek için Bakırköy Adliyesi'ne gelen BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, hayata dönüş operasyonunun korumasız ve savunmasız insanlara yıpıldığını söyledi.

Bayrampaşa Cezaevi'nde 19 Aralık 2000 tarihinde gerçekleştirilen hayata dönüş operasyonuyla ilgili davayı takip etmek üzere Bakırköy Adliyesi'ne gelerek duruşmaya katılan Geylani, adliye çıkışında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Devletin güvencesi altında olması gereken korumasız ve savunmasız insanlara karşı yapılan saldırı sonucu 2'si asker 32 kişinin kurşunlanarak ve yakılarak can verdiğini ifade eden Geylani, aradan geçen 10 yıl süre içerisinde ne siyaseten ne yargı açısından her hangi bir gelişme kaydedilmediğini söyledi.

Fiziki konuma itibariyle ve 100 avukatın ayakta durarak savunma ve müdahale hakkı dair hiçbir hakkı ve kıymeti olmayan bir duruşma yapıldığını öne süren Geylani; "Böylesine tarihsel bir duruşma böyle olmaması gerekir. Türkiye'de işlenen tüm cinayetlerinin arka perdesinin ucu nereye ulaşması gerekiyorsa gereksin o katliamların sorumluluğunu taşıyan polis, bürokrat, asker kim olursa olsun arka planının çıkması ve bunun sonucunda bu ülkenin hak arama ve hakikatleri ortaya çıkartmanın ilkesi olması gerekir. Gelinen noktada bu hadisenin arka planının ortaya çıkmasının imkanı yoktur. Dönemin İç İşleri Bakanı Sadettin Tantan, Adalet Bakanı Hikmet Samitürk ve o dönemin Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun tüm bunlarda olayın oluş biçimi ve sorumluları hakkında hiç bir şey yapmadılar." diye konuştu.

2004 yılında AK Parti Hükümeti ve Cemil Çiçek bu cezaevi genel müdürüne devlet üstün hizmet madalyası vermesinin işlenen tüm cinayetlerin Ergenekon ve benzeri hadiselerin cesaret kaynağı olduğunu ifade eden Geylani; "Yaşanan tüm bu hadiseler bu olayın ört pas olmasına ortak olmuştur. Biz yargının siyasallaşmasından kurtulmasını umuyoruz." dedi.